avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Informatii despre concediul pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Informatii despre concediul pentru cresterea copilului

Buna ziua!Locuiesc in sectorul 6 pe Ale Barsanesti.Alegerea concediului de 1 sau 2 ani se face cand depun actele sau mai devreme?Pt a beneficia pt cei 500 ron daca ma intorc mai devreme la serviciu trebuie sa optez pt concediul de 1 an si sa ma intorc la serv in luna a 11 sau a 12-a? Sau pot beneficia de cei 500 ron si daca optez pt 2 ani si ma intorc mai devreme si primesc pana la 2 ani?Indemnizatia este 75% din media neta pe ultimul an? Eu am 1300 pe cartea de munca,net 940 deci o sa primesc 705 ron? Daca angajatorul imi modifica salariul cand intru in concediul de crestere imi scade si indemnizatia?Ce acte trebuie sa duc la firma cand intru in prenatal?Dar pt concediul de crestere ce acte trebuie si unde se depun?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:05, 14 Aprilie 2011
1. Va hotarati de la inceput, cand faceti cererea, pentru care varianta optati: pentru pana la 1 an sau pentru pana la 2 ani.
2. Numai daca optati pentru varianta pana la 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului (va puteti relua activitatea oricand doriti, inainte sa implineasca copilul 1 an)
3. Indemnizatia pentru CCC este de 75% din media lunara a veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
4. Pentru a intra in concediu de maternitate (pre si postnatal = sarcina si lauzie = 126 de zile) nu va trebuie cerere. Cu certificatul de concediu medical de la medicul de familie va prezentati la angajator care il calculeaza si il plateste (apoi recupereaza banii de la Casa de Asigurari de Sanatate).
5. Pentru a intra in CCC faceti cerere catre angajator pentru suspendarea CIM si intrarea in CCC (pana la 1 an sau 2 ani).
6. Apoi va duceti la Primarie unde veti completa o cerere si veti depune si celelalte acte necesare (vi se va spune acolo ce acte).In general acestea sunt:
a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin.(2);
c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;
d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitati de intrerupere si de reluare a ccc draghicimarianjan draghicimarianjan lucrez in invatamint ca suplinitor cu contract pe 1 an ,daca intru in crestere copil si aleg sa ma intorc la munca dupa 6 luni iar in urmatorul an scolar nu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc eu1983 eu1983 Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti daca urmatoarea afirmatie este reala, este spusa de un angajat al Serviciului Alocatii si Indemnizatii : daca optezi la ... (vezi toată discuția)
Intrebare concediu de crestere a copilului PaulHorotan PaulHorotan Buna ziua Numele meu este Raluca Horotan si sunt medic rezident specialitatea radiologie si imagistica medicala. M-am angajat in 1 ianuarie 2013, iar din 19 ... (vezi toată discuția)