avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bursa privata si stagiu de practica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bursa privata si stagiu de practica

Buna ziua,

Bursele private sunt reglementate de L.376/2004 precum si de normele de aplicare aferente. Felul in care sunt definite le asimileaza burselor de stat (cu exceptia faptului rusinos pentru stat ca nu pot fi decat mai mari). Imi pun urmatoarea intrebare, relativa obligatiei beneficiarului de a lucra ulterior finalizarii studiilor un numar de ani in beneficiul "sponsorului": un stagiu de practica se poate asimila bursei privata- in sensul in care sa nasca obligatii asemanatoare pt beneficiar? Observ ca notiunea de "internship" ia amploare- multi angajatori spunand ceva de genul: "ok, iti faci practica la mine, iti ofer casa, masa, eventual te si platesc, dar dupa ce iti termini studiile si eu te gasesc util, vei lucra pt. mine minim 5 ani". Se incheie un contract si gata. Toate bune pana cand tinarul angajat descopera alte oportunitati si vrea sa plece. Daca ar fi beneficiat de bursa privata- in sensul Legii 376/2004- nu poate scapa basma curata (contraziceti-ma, va rog)- dar in cazul practicii ce se intampla? Daca angajatorul il actioneaza in judecata, are salariatul evadat vreo sansa de castig?
Astept opiniile dumneavoastra.
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2008
Instantlife, utilizator
Cel mai recent răspuns: Instantlife , utilizator 11:32, 24 Iunie 2008
Bursa privată reprezintă sprijinul pentru studii acordat, în baza unui contract, de către o persoană juridică de drept privat sau de către o persoană fizică unui beneficiar care poate fi, după caz, elev, student, doctorand sau care urmează un program de pregătire post-universitară într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, din ţară sau din străinătate.Contractul poate conţine clauze prin care să se stabilească obligaţia beneficiarului de a lucra după finalizarea studiilor, prin angajare pe o anumită perioadă, pentru persoana juridică sau fizică ce acordă bursa privată, dar numai pe un post corespunzător studiilor absolvite.
Deci efectele acestui contract se produc ope legis dupa ce beneficiarul bursei termina studiile, ca atare perioada de practica nu poate fi luata in calcul pentru indeplinirea obligatiei la care da nastre un asemenea contract.
Mai mult decxit atit, pe perioada acordării bursei private se interzice ca beneficiarul să lucreze pentru cel ce acordă bursa sau pentru altă persoană juridică ori fizică desemnată de acesta, ceea ce înseamnă, per a contrario, că beneficiarul bursei poate avea un contract individual de muncă cu altă persoană juridică, incompatiblităţile fiind expres prevăzute de lege şi neputând fi extinse la alte situaţii.
top dan a scris:
Mai mult decxit atit, pe perioada acordării bursei private se interzice ca beneficiarul să lucreze pentru cel ce acordă bursa sau pentru altă persoană juridică ori fizică desemnată de acesta, ceea ce înseamnă, per a contrario, că beneficiarul bursei poate avea un contract individual de muncă cu altă persoană juridică, incompatiblităţile fiind expres prevăzute de lege şi neputând fi extinse la alte situaţii.

Partea asta a fost abrogata acum mai bine de un an!

Bursa privata poate include exercitarea unei activitati pentru cel ce o acorda, ceea ce poate conduce la suprapunerea dintre bursa si internship. La noi, stagiile de practica "separate" de acest regim sunt numai cele care intra sub incidenta Ordinului MECT 3955/2008: [ link extern ]

Ai insa dreptate: daca un student a facut practica si a fost indemnizat sub forma bursei, prin contract stipulandu-se ca va lucra o perioada dupa facultate, trebuie sa faca asta sau sa returneze bursa actualizata. Ramane insa in discutie caracterul echitabil al obligatiei studentului: pentru un an de bursa nu poti stipula ca va lucra 5, insa asta decide numai instanta in final.
Da, ai dreptate in ce priveste abrogarea unor articole, dar Ordinul Nr. 1759/5371 din 24 noiembrie 2004, pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a Legii nr. 376/2004 privind bursele private- ramane in picioare. Tipic romanesc- ce legea da, normele de aplicare- iau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum procedez? ce contract? alexyamargot alexyamargot am nevoie clar de ajutor. vine seful in birou de dimineata si imi cere sa fac un contract . ce vrea el sa faca? sa se duca la elevii unei postliceale si sa le ... (vezi toată discuția)
Beneficiar bursa privata acordata in baza legii 376/2004 stoicol stoicol Buna ziua, Doresc sa aflu care ar fi posibilitatea de a beneficia de o bursa privata de studiu, in baza legii 376/2004, din partea angajatorului meu actual. ... (vezi toată discuția)
Contract plata scoala andreea1905 andreea1905 Buna ziua, Doresc sa urmez cursurile unei facultati de stat,pe unul din locurile cu taxa,. Firma la care lucrez,doreste sa imi plateasca aceasta ... (vezi toată discuția)