avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tarife notariale, mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tarife notariale, mostenire

Care sunt tarifele practicate de catre notari la efectuarea unei sucesiuni notariale?
iove a scris:

Proprietatea defunctului sunt o dacie 1300 din1981 si un apartament de 3 camere, vechi, pret estimatimat la 85 000 euro, iar urmasii sunt sotia si 2 fiice


Daca mostenitorii se inteleg va costa mai ieftin la avocat.
Consultati 2-3 avocati sau chiar mai multi.
Daca nu se inteleg mergeti direct la avocat ca sa nu mai dati bani si la notar care oricum nu va putea sa va ajute decat sa va usureze buzunarul.

avocat Claudiu Lascoschi
Dacă moştenitorii se înţeleg, pot merge direct la notar unde li se va elibera fiecăruia certificat de moştenitor urmând ca apoi să introducă o acţiune de ieşire din indiviziune asupra bunurilor cu privire la care au o cotă ideală, sau unii dintre ei vor primi o sumă de bani şi vor renunţa la partea lor din moştenire.
Dacă moştenitorii se înţeleg, vor angaja un avocat şi pot merge în instanţă pentru partajul succesoral, iar apoi la primul termen de judecată vor încheia o tranzacţie, astfel încât nu va mai fi necesară vreo expertiză în cauză, iar instanţa va pronunţa o hotărâre de expedient care va consfinţi învoiala părţilor.
Dacă părţile nu se înţeleg cu privire la averea succesorală, la cota ce le revine sau la valoarea aferentă cotei, vor introduce direct o acţiune în instanţă de partaj succesoral. ;)
In legatura cu acest subiect imi permit sa pun o noua intrebare:

In cazul mostenirii unei suprafete de teren arabil, la ce valoare se evalueaza terenul? (valoare ce va fi folosita la calculul taxelor si tarifelor).

Notarii dețin un catalog al valorii imobilelor din circumscripția în care aceștia activează, astfel că în funcţie de zona în care este amplasat terenul, de categoria de folosinţă (intravilan sau extravilan: arabil, fâneaţă, păşune), cu utilităţi sau fără, cu drum de acces sau nu etc. acel teren va avea o valoare pe mp, astfel că se va stabili valoarea terenului respectiv în funcţie apoi de suprafaţă. La acea valoare apoi, notarul va calcula taxele notariale. ;)
gmarba a scris:

In legatura cu acest subiect imi permit sa pun o noua intrebare:
In cazul mostenirii unei suprafete de teren arabil, la ce valoare se evalueaza terenul? (valoare ce va fi folosita la calculul taxelor si tarifelor).


In ce zona se afla terenul respectiv ?

Alte discuții în legătură

Taxe pe mostenire corinana corinana Buna ziua Trebuie sa-mi fac succesiunea dupa decesul tatalui meu si as vrea sa va intreb ce taxe se platesc la o succesiune. Bunurile ar fi un teren agricol, ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune-neintelegeri intre mostenitori mariancristielena mariancristielena dezbaterea succesiunii,cand sunt doi mostenitori,si unul dintre ei nu este de acord cu inceperea succesiunii,si impartirea 50%- 50%,care este pasul de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire bratubotan bratubotan Suntem trei mostenitori si dorim sa facem succesiunea. Mentionez ca ambii parinti sunt decedati. Succesiunea consta in : a) teren arabil extravilan 21800 ... (vezi toată discuția)