avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Reguli de politete
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Reguli de politete

Silvana a scris

Regulile de politete de acum un secol erau foarte stricte: saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – “sarutmana”. Salutul barbatilor tineri catre femei era intotdeauna foarte retinut si timid, evitand astfel ca domnisoara careia i se adresa sa se simta jignita.
La salut, barbatii isi ridicau palaria, iar in prezenta doamnelor si domnisoarelor acestia asteptau ca mana sa le fie oferita pentru a fi saruta. Daca femeia, de exemplu, se simtea ofensata de o discutie cu un domn care avea o reputatie indoielnica, putea, pur si simplu, sa refuze sa ii intinda mana sau sa ii adreseze un cuvant.


Sa va spun sincer ce m-a incantat in textul de mai sus:

saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – “sarutmana”.

:hm:, da. Se leaga...cine nu stie sa vorbeasca clar, raspicat, nu prea stie nici sa se comporte...

Am cazut de comun acord sa deschidem un topic.Poate ca daca ne place atat de mult sa redescoperim limba romana, o sa ne placa si sa redescoperim miracolul de a fi "elegant" in societate. Nu costa mult.

Si ca sa nu fiu :offtopic:

Niciodata un barbat nu va saruta mana unei minore ...(desi in ziua de azi nu mai stii care e minora si care mama:D)

In cazul domnilor...

Cu ceva vreme in urma...politicos este ca salutul sa fie precedat de scoaterea palariei cu aproximativ doi metri inaintea intalnirii, dupa care sa fie asezata la loc. In cazul in care nu porti palarie, iti vei apleca putin capul. Este contraindicat sa fumezi sau sa iti tii mainile in buzunare in timp ce saluti.

In ziua de azi...Se sta in pozitia relaxat, cu un genunchi flexat, sprijinit bine in celalalt picior de care avem grija sa ne si tinem, mana fiind in buzunar. Burta trebuie scoasa bine in fata, astfel incat sa se vada ca avem bani de mici si bere.
Ne clatinam putin, doar putin, astfel incat sa sclipeasca lantul de la gat care cantareste cateva quintale. Zambetul trebuie sa fie ceva in gen neandertal, nedefinit, astfel incat sa tii in garda interlocutorul, sa nu-l lasi sa-ti cunoasca intentiile...Mai ales daca schimba valuta la tine.

In cazul doamnelor...

Ceva vreme in urma...salutul se face insotit de un usor suras si de o scurta inclinare din cap. Daca se intalnesc doua persoane de acelasi sex, cea tanara saluta pe cea mai in varsta.

In zi de azi...Cel mai frecvent salut este "fataa, ce faci fataaa" . Acest salut acopera toata gama de emotii: de la emotia de a te arata surprinsa de cine stie ce achizitie a interlocutoarei (pe care nu ai observat-o ), pana la cea de regret ca o intalnesti cand tocmai esti cu prietenul ei de mana...


Eiii, si cate ar mai fi de spus despre salut!
Va salutam bucuroase: Buna dimineata!

Va asteptam,

:coffee:


Edit later: se pot descrie si reguli de politete de acum un secol ( :rolleyes:) (comparate sau nu cu regulile din ziua de azi ...practicate destul de frecvent, incat sa devina o regula...), cat si reguli de politete din alte tari (reguli pe care diplomatii trebuie sa le cunoasca foarte bine, altfel riscand sa....dar mai bine lasa)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ContSters167247, utilizator
Multumesc pentru invitatie:)
Reguli de politete...ce sa spun , sunt o multitudine, care sincer, abia le mai putem regasi.
Scoaterea palariei..pai cine mai poarta palarie? aaa..purta un prof de-al meu o palarie din aceea , in stil Zorro, dar ma indoiesc ca o purta cu intentia de a o putea scoate la intalnirea cu o doamna.:D
Deschisul portierei la masina? l-am mai vazut doar prin filme.
Domnii ar trebui sa dea intaietate doamnelor atunci cand intra impreuna intr-o locatie .Adica, trebuie sa intre pe rand, intai ea , apoi el.Iar el ar trebui sa ii tina usa, fiindca am observat ca unele au un fel de arc, care o inchide repede.Asta inca se mai intampla, slava Domnului.
In autobuz domnii ar trebui sa cedeze locul doamnelor, copiilor si batranilor.Si doamnele treebuie sa-si cedeze locul, insa nu domnilor , ci copiilor sau batranilor( chiar daca sunt niste mosneguti).
Am spus bine ar trebui fiindca atunci cand am ocazia sa merg cu autobuzul prin Bucuresti, am observat ca cine a prins un loc, greu il mai cedeaza.Norocul meu e ca nu prin aproape niciodata loc...:)
Alte politetzuri...hmm.
As incepe prin a aminti faptul ca salutul a fost si ramane cea mai uzuala forma de politete.Iar asta oriunde ne-am afla, la sat sau la oras.
La sat se merge pana acolo unde toata lumea se saluta cu toata lumea.Indiferent ca sunt localnici sau doar in trecere pe pe un drum satesc, pe o ulita...oameni se saluta.
Cica intr-un sat, la un moment dat si-a facut aparitia un negru.La care o batrana l-a intrebat: tu de unde esti, maica? La care el a spus : din Congo.Batrana , l-a mai intrebat: al cui esti maica din Congo?
Nu demult , o amica imi povestea cum ea, odata cu sosirea ei la oras, dupa inscrierea la liceu, saluta toti trecatorii, iar asta a durat destul de mult timp, pana ca ea sa afle ca la oras se saluta doar cunoscutii...
La romani, si in genere la oras, regulile de politete difera.Barbatii mai tinerei si care fie n-au fost educati sa sarute mana unei doamne, fie li se pare un gest desuet, nu fac.Insa cei care sunt putintel mai ...mari, inca mai pastreaza acest obicei.
Nu spun ca nu e un gest elegant sau ca nu a avut farmec ..pe vremea lui.Insa pe mine ma enerveaza.Ma intalnesc cu domnul x in supermarket, dupa ce tocmai rascolisem printr-o ladita cu cartofi sa gasesc unii mai aratosi, iar el se repede sa-mi pupe mana.N-am cum sa-i explic faptul ca nu e necesar, sa-i explic ce ma retine sa-i intind mana , ci dimpotriva, sa incerc s-o ascund, si n-am nici timp, ca el deja imi trage de mana sa o pupe...hmm.Am patit asta de mai multe ori, iar acum, imi pun frumusel manutele in buzunare( cand am) , sau gasesc alta metoda de a ne rezuma la simplul salut.
Credeam ca acest obicei se regaseste doar la poporul roman.Ei bine, nu.Mi s-a intamplat ca intr-o tara numita Belgia, undeva intr-o adunare , un eveniment cultural, la sfarsit sa vina un domn foarte aratos , sa se incline cu gratie in fata mea si cand nici n-am avut bine timp sa-mi dau seama, omul mi-a si luat mana .Nu-mi facusem griji ca acolo o sa trebuiasaca sa fac fata si acestui gest de polititete, asa incat, inainte imi cremuisem bine manutele , chiar in surplus...Asadar, omul mi-a apucat mana si vedeam cum se inclina si mai mult( eu nu ma ridicasem ..si urat din partea mea) si vrea sa o sarute.Ei bine, cu exceptia mea, care doar a simtit o stressul unei sarutari de mana, fiindca omul ,doar s-a apropiat milimetric, mimand de fapt, oricine ar fi putut crede ca el a facut pe bune gestul.Insa a fost , cred ,un gest de maxima eleganta , si asa ar trebui sa fie...
Tot acolo , cred, sau si prin alte tari europene, oamenii nu doar sesaluta, ci, fie ca se cunosc mai demult, fie de atunci, nu conteaza, ei se saruta pe obraz.
Si impotriva acestei,,practici" am retineri si nu consider ca e necesar, dimpotriva , care, fie vin in vizita, fie merg eu , fie ne intalnim pe strada si se apuca sa ma pupe pe obraz, ma enerveaza.Desi e drept ca eu , ceva mai smechera, le intorc pupatura in stilul presedintilor.:D
Dar ce credeti? daca la romani pupatul pe obraz e ..dublu, adica pe fiecare obraz..acolo l-am gasit diferit.Adica stressul dureaza ceva mai mult , fiindca ei obisnuiesc sa se pupe de 3 ori.Eu nu stiam si, un individ binevoitor mi-a explicat ca la ei asa e..adica pe un obraz, il intorci si pe celalalt, si apoi iarasi pe primul obraz...:hm:
Am sa mai revin pe aici daca imi mai amintesc ceva.:)
Va multumesc pentru invitatie . Am sa onorez cu multa placere. Sinteti geniale si va plac , simpatice , tonice . :kissing:
Adevaruri de care ne lovim zi de zi, atitudini si comportamente pentru care nu ai nevoie de o pregatire speciala pentru a le pune in practica. Desi nu are mare legatura cu subiectul topicului, nu m-am putut abtine sa nu ma gandesc la aceste versuri care mi-au placut mult si m-au ajutat sa privesc altfel tot ce se intampla in jurul meu.

"Octavian Paler
Avem timp

Avem timp pentru toate.
Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga,
sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou,
sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine,
avem timp sa citim si sa scriem, sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris,
avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam,
avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu.
Avem timp pentru ambitii si boli, sa invinovatim destinul si amanuntele,
avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident oarecare,
avem timp sa ne-alungam intrebarile, sa amanam raspunsurile,
avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam,
avem timp sa ne facem prieteni, sa-i pierdem,
avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa-aceea,
avem timp sa primim daruri si sa nu le-ntelegem.
Avem timp pentru toate.
Nu e timp doar pentru putina tandrete.
Cand sa facem si asta - murim.
Am invatat unele lucruri in viata pe care vi le impartasesc si voua !!
Am invatat ca nu poti face pe cineva sa te iubeasca
Tot ce poti face este sa fii o persoana iubita.
Restul ... depinde de ceilalti.
Am invatat ca oricat mi-ar pasa mie
Altora s-ar putea sa nu le pase.
Am invatat ca dureaza ani sa castigi incredere
Si ca doar in cateva secunde poti sa o pierzi
Am invatat ca nu conteaza CE ai in viata
Ci PE CINE ai.
Am invatat ca te descurci si ti-e de folos farmecul cca 15 minute
Dupa aceea, insa, ar fi bine sa stii ceva.
Am invatat ca nu trebuie sa te compari cu ceea ce pot altii mai bine sa faca
Ci cu ceea ce poti tu sa faci
Am invatat ca nu conteaza ce li se intampla oamenilor
Ci conteaza ceea ce pot eu sa fac pentru a rezolva
Am invatat ca oricum ai taia
Orice lucru are doua fete
Am invatat ca trebuie sa te desparti de cei dragi cu cuvinte calde
S-ar putea sa fie ultima oara cand ii vezi
Am invatat ca poti continua inca mult timp
Dupa ce ai spus ca nu mai poti
Am invatat ca eroi sunt cei care fac ce trebuie, cand trebuie
Indiferent de consecinte
Am invatat ca sunt oameni care te iubesc
Dar nu stiu s-o arate
Am invatat ca atunci cand sunt suparat am DREPTUL sa fiu suparat
Dar nu am dreptul sa fiu si rau
Am invatat ca prietenia adevarata continua sa existe chiar si la distanta
Iar asta este valabil si pentru iubirea adevarata
Am invatat ca, daca cineva nu te iubeste cum ai vrea tu
Nu inseamna ca nu te iubeste din tot sufletul.
Am invatat ca indiferent cat de bun iti este un prieten
Oricum te va rani din cand in cand
Iar tu trebuie sa-l ierti pentru asta.
Am invatat ca nu este intotdeauna de ajuns sa fii iertat de altii
Cateodata trebuie sa inveti sa te ierti pe tine insuti
Am invatat ca indiferent cat de mult suferi,
Lumea nu se va opri in loc pentru durerea ta.
Am invatat ca trecutul si circumstantele ti-ar putea influenta personalitatea
Dar ca TU esti responsabil pentru ceea ce devii
Am invatat ca, daca doi oameni se cearta, nu inseamna ca nu se iubesc
Si nici faptul ca nu se cearta nu dovedeste ca se iubesc.
Am invatat ca uneori trebuie sa pui persoana pe primul loc
Si nu faptele sale
Am invatat ca doi oameni pot privi acelasi lucru
Si pot vedea ceva total diferit
Am invatat ca indiferent de consecinte
Cei care sunt cinstiti cu ei insisi ajung mai departe in viata
Am invatat ca viata iti poate fi schimbata in cateva ore
De catre oameni care nici nu te cunosc.
Am invatat ca si atunci cand crezi ca nu mai ai nimic de dat
Cand te striga un prieten vei gasi puterea de a-l ajuta.
Am invatat ca scrisul
Ca si vorbitul
Poate linisti durerile sufletesti
Am invatat ca oamenii la care tii cel mai mult
Iti sunt luati prea repede ...
Am invatat ca este prea greu sa-ti dai seama
Unde sa tragi linie intre a fi amabil, a nu rani oamenii si a-ti sustine parerile.
Am invatat sa iubesc
Ca sa pot sa fiu iubit."

L.C.
Multumesc pentru invitatie,
M-am gandit daca, in aceasta perioada, mai merita sa ne preocupam de bunele maniere? N-ar fi mai bine sa ne intrebam daca ele nu au devenit cumva inutile ? Raspunsul cred ca este unul singur : buna crestere nu este si nu va deveni niciodata inutila , pentru ca il va face pe om sa se respecte in primul rind pe sine.
=D>
Am incetat oare sa avem idealuri , sa gindim , sa ne cultivam , sa ne temem , sa ne rugam ? Avem oare dreptul sa consideram traditiile perimate sau depasite ? Fara indoiala ca nu. Caci nimic nou nu e sub soare. Iata un vechi adevar ce nu poate fi negat.
In toate timpurile a existat tendinta oamenilor de a se opune legilor impuse de politete , deoarece la prima vedere par restrictive si si inutile. Ele sunt parca inventate sa ingradeasca libertatea individului. Dar dupa o scurta experienta
de viata fiecare om este nevoit sa accepte ca bunele maniere nu sunt deloc inutile ci ele contribuie la formarea noastra ca " oameni " , la bucuria de a trai printre semeni civilzati.
Bunele maniere n-au fost adaugate in mod arbitrar unor structuri sociale. Ele au radacini intr-un sentiment profund , in acea armonie dintre comportare si etica , dintre frumusetea caracterului uman si moralitatea sa. Confucius , faimosul intelept chinez (551-479 a.Chr) , spunea ca virtutea nu reprezinta nimic daca nu se naste din curtoazie , adica din inima.
Omul va avea un comportament natural si agreabil , adica o purtare civilizata numai respectind niste reguli care s-au impus si s-au codificat de-a lungul timpului. Pornind de la principiul 3 ca fiecare dintre noi este unic si de neinlocuit , putem afirma ca orice om are dreptul de a fi respectat.
Multi dintre noi stim sa criticam colegii pentru multe lucruri pe care le intreprind zi de zi la birou, lucruri pentru noi deranjante.
Avand in vedere ca majoritatea timpului ne-o petrecem in comunitate, cred ca viaţa la serviciu ar fi mult mai simplă dacă toată lumea ar respecta urmatoarele reguli simple:
- Salută când ajungi la serviciu pe toată lumea (chiar şi pe cei pe care nu-i prea ai la suflet). Este bine sa adaugi şi un zâmbet si totul va fi perfect.
- Adresează-te cu „dumneavoastră” persoanelor pe care nu le cunoşti şi celor care sunt mai în vârstă decât tine, mai ales dacă aceştia nu ţi-au dat permisiunea de a le spune „tu”.
- Foloseşte cuvintele „mulţumesc”, „te rog”, „scuze”, „cu plăcere”.
- Cere întotdeauna permisiunea de a împrumuta un pix, un document sau alt obiect care nu-ţi aparţine. Mare atentie: returnează-l.
- Evită să faci prea mult zgomot. Radioul dat la maximum, vorbitul tare la telefon sau cu colegul din capătul celălalt al biroului, râsul isteric nu amuză pe nimeni.
- Închide-ţi telefonul când eşti în şedinţă sau într-o discuţie, ca să nu deranjeze.
- Nu exagera cu parfumul. Foloseşte mai bine un parfum discret sau un gel de duş parfumat.
- Păstrează ordinea la locul de muncă. Vrafurile de hârtii amestecate cu resturi cu mâncare sau praful de pe tastatură nu reprezintă un decor demn de invidiat.
- Faptul ca intarzii la sedinte nu impresioneaza pe nimeni. Nu intarzia. (As adauga eu ca e valabila si pentru viata de zi cu zi).

Cred ca nepoliticos insemna pana mai ieri sa injuri pe cineva cand esti la volan, sa scuipi in public sau sa te scarpini in nas pe strada. Vremurile s-au schimbat, si cred ca o data cu ele, si regulile de politete.
In secolul XXI, am mai inventat cateva reguli prin care catalogam o persoana drept nepoliticoasa.
- e necivilizat sa vociferezi daca ospatarul iti aduce o alta marca de apa minerala decat cea pe care ai cerut-o.
- ti se pare normal sa primesti mici cadouri (inclusiv cele de la firmele de PR) fara sa multumesti.
- in secolul nostru e nepoliticos si daca, atunci cand vorbesti la telefon, apesi pe difuzor, astfel incat sa mai auda si altcineva convorbirea.
- e nepoliticos sa trimiti un mesaj (si nu sa suni) cand iti parasesti iubitul..., cand anulezi o intalnire, cand lauzi pe cineva sau cand iti exprimi condoleantele.

In final iata un mic test care iti dezvaluie implicit noi norme de politete:

Raspunde sincer la urma­toarele intrebari. Fiecare „Da” inseamna un punct.

- Dojenesti chelnerul cand nu iti aduce exact ce ai comandat?

- Esti nepoliticoasa cu un om doar pentru ca isi face meseria?

- Stergi imagini cu tine de pe aparatul foto al altcuiva?

- Inchizi telefonul in timp ce interlocutorul inca vorbeste?

- Te intalnesti cu un prieten si o ora vorbesti doar de problemele personale?

- Stai langa cineva la masa si apoi iti dai seama ca nu ii stii numele?

- Te intalnesti cu un doctor, nu in cabinet, si ii povestesti despre toate bolile tale?

- Vii la o cina, dar nu poti sa mananci nimic din ce ti se ofera?

Scorul:
0-3 Nu esti inca coplesit/a de importanta.
4-5 Crezi ca planeta graviteaza in jurul tau.
6-8 Uita-te in oglinda si spu­ne-ti des: „Exista si alti oa­meni importanti pe lumea asta!”

Numai bine!
Multumesc celor care s-au incumetat sa scrie:D

Da, Cristina, si pe mine ma streseaza pupatul pe obraz...probabil de aceea il ofer intotdeauna invers, astfel incat sa nimerim nas in nas...(desi nu am fost pe la eschimosi...)
Da, Laura, am uitat sa fim buni. Avem timp sa cautam necunoscutul, dar uitam sa practicam ceea ce cunoastem...
Da, Radu.. la vechile reguli s-au adaugat unele noi...
Da, Diana. Te astept cu picanterii.

Si acum in completarea celor de mai sus:

Intr-adevar, mana unei doamne se ofera spre a fi sarutata numai in locuri selecte.
Nicidecum la strand, la aprozar sau dupa ce ai iesit dintr-o toaleta publica. (se intampla)....Rusinica barbatilor care smulg mana unei doamne in locuri nepotrivite si aplica ventuze pe ea...

Singurul loc in care barbatul intra inaintea femeii, este restaurantul. El invita doamna sa intre dupa el. (asta in cazul in care usa nu este batanta si tine de ea o secunda, pana te strecori...sau...risti!)

Indiferent in ce localitate ma aflu, daca trec pe o straduta unde oamenii stau la sfat pe banca, ii salut.

Radu, apropo de telefoane si de intimitate...Imi amintesc ca mi-a povestit o colega:

- A sunat telefonul...si normal, am raspuns...
- Cine-i, cine-i ?! (gesticuland)
- N-am apucat sa spun bine ca sunteti dumneavoastra, ca mi-a smuls aparatul de la ureche cu tot cu par!
:oops:era un sef de-al meu, care abia a apucat sa zbiere la mine...Eu nu stiam ca e acolo...


Silvana, te astept:">
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ContSters167247, utilizator

Alte discuții în legătură

Avocatnet 2010: discutia la moda: tutuiala nucu$ nucu$ Pana Plesului adevar graieste [b]Andrei Plesu: \" Tutuiala \"[/b] Tutuiala e la moda. E semnul cordialitatii de gasca, ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna pentru dvs. prietenii in spatiul virtual? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Ma bate gandul sa va pun aceasta intrebare de mai multe zile. Si va intreb acum, pentru ca in noaptea aceasta m-a vizitat una dintre cele mai vechi prietene ... (vezi toată discuția)
Aº da valoare lucrurilor, dar nu pentru ce valoreazã, ci pentru ceea ce semnificã Anna2010 Anna2010 Dacă pentru o clipă Dumnezeu ar uita că sunt o marionetă din cârpă şi mi-ar dărui o bucăţică de viaţă, probabil că n-aş spune tot ceea ce ... (vezi toată discuția)