avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Reguli de politete
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Reguli de politete

Silvana a scris

Regulile de politete de acum un secol erau foarte stricte: saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – “sarutmana”. Salutul barbatilor tineri catre femei era intotdeauna foarte retinut si timid, evitand astfel ca domnisoara careia i se adresa sa se simta jignita.
La salut, barbatii isi ridicau palaria, iar in prezenta doamnelor si domnisoarelor acestia asteptau ca mana sa le fie oferita pentru a fi saruta. Daca femeia, de exemplu, se simtea ofensata de o discutie cu un domn care avea o reputatie indoielnica, putea, pur si simplu, sa refuze sa ii intinda mana sau sa ii adreseze un cuvant.


Sa va spun sincer ce m-a incantat in textul de mai sus:

saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – “sarutmana”.

:hm:, da. Se leaga...cine nu stie sa vorbeasca clar, raspicat, nu prea stie nici sa se comporte...

Am cazut de comun acord sa deschidem un topic.Poate ca daca ne place atat de mult sa redescoperim limba romana, o sa ne placa si sa redescoperim miracolul de a fi "elegant" in societate. Nu costa mult.

Si ca sa nu fiu :offtopic:

Niciodata un barbat nu va saruta mana unei minore ...(desi in ziua de azi nu mai stii care e minora si care mama:D)

In cazul domnilor...

Cu ceva vreme in urma...politicos este ca salutul sa fie precedat de scoaterea palariei cu aproximativ doi metri inaintea intalnirii, dupa care sa fie asezata la loc. In cazul in care nu porti palarie, iti vei apleca putin capul. Este contraindicat sa fumezi sau sa iti tii mainile in buzunare in timp ce saluti.

In ziua de azi...Se sta in pozitia relaxat, cu un genunchi flexat, sprijinit bine in celalalt picior de care avem grija sa ne si tinem, mana fiind in buzunar. Burta trebuie scoasa bine in fata, astfel incat sa se vada ca avem bani de mici si bere.
Ne clatinam putin, doar putin, astfel incat sa sclipeasca lantul de la gat care cantareste cateva quintale. Zambetul trebuie sa fie ceva in gen neandertal, nedefinit, astfel incat sa tii in garda interlocutorul, sa nu-l lasi sa-ti cunoasca intentiile...Mai ales daca schimba valuta la tine.

In cazul doamnelor...

Ceva vreme in urma...salutul se face insotit de un usor suras si de o scurta inclinare din cap. Daca se intalnesc doua persoane de acelasi sex, cea tanara saluta pe cea mai in varsta.

In zi de azi...Cel mai frecvent salut este "fataa, ce faci fataaa" . Acest salut acopera toata gama de emotii: de la emotia de a te arata surprinsa de cine stie ce achizitie a interlocutoarei (pe care nu ai observat-o ), pana la cea de regret ca o intalnesti cand tocmai esti cu prietenul ei de mana...


Eiii, si cate ar mai fi de spus despre salut!
Va salutam bucuroase: Buna dimineata!

Va asteptam,

:coffee:


Edit later: se pot descrie si reguli de politete de acum un secol ( :rolleyes:) (comparate sau nu cu regulile din ziua de azi ...practicate destul de frecvent, incat sa devina o regula...), cat si reguli de politete din alte tari (reguli pe care diplomatii trebuie sa le cunoasca foarte bine, altfel riscand sa....dar mai bine lasa)
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ContSters167247, utilizator
Daca nu putem fi buni sa incercam macar sa fim politicosi (N. Steinhardt, Jurnalul fericirii)


*

Din Codul bunelor maniere, de Aurelia Anastasia Marinescu

In loc de introducere
Sa fie bunele maniere doar o problema de bun-simt? Sau numai de cultura si instruire? Sau numai de mediu? Se poate deduce din experienta fiecaruia dintre noi ca o comportare civilizata depinde de toate elementele enumerate mai sus.
Un adevar cunoscut, dar neasimilat suficient spune ca ”drumul libertatii trece prin cultura”. Exista o cultura de tip rural - obiceiuri, datini si ritualuri ce conduc la un comportament civilizat - si o cultura livreasca, din care un om scolit poate invata multe, dar nu in mod obligatoriu si bunele maniere.
Dupa 45 de ani de imixtiune brutala, in toate domeniile vietii, a unei forte oarbe, nemiloase, unora dintre romani le este greu sa revina la normal.
Nimic nu se poate impune prin forta, deci nici codul bunelor maniere...

Argument in favoarea bunelor maniere
Traim intr-o lume nebuna, avand senzatia ca innebunim si noi pe zi ce trece. Mai merita sa ne preocupam de bunele maniere? Raspunsul poate fi doar unul: buna crestere nu este si nu va deveni niciodata inutila, pentru ca aceasta il face pe om sa se respecte in primul rand pe sine.
Momente incordate in istoria omenirii au mai fost... dar bunele maniere au ramas.
Abaterea de la codul bunelor maniere nu este, insa, sanctionata de autoritati!
Daca esti cu adevarat convins ca trebuie sa fii politicos oricand si in orice ocazie, intelegi adevarul fundamental cuprins in celebra inscriptie gravata pe fatada cladirii de la New College din Oxford: ”Manners make man” - comportamentul il face pe om.
Bunele maniere sunt apanajul omului care isi cunoaste exact locul in lumea in care traieste.
Ce reguli trebuie sa respectam la o masa festiva
14 Aprilie 2012

Felul in care o persoana se comporta la masa spune multe despre buna sa crestere. Daca la mesele familiale ne mai permitem sa renuntam la eticheta, la mesele festive, cum este cea de Pasti, exista anumite reguli de bun simt care nu ar trebui incalcate niciodata nici de gazda, dar nici de invitat
www.avocatnet.ro/content/art...

Mai stim sa purtam o conversatie?
7 Aprilie 2012

[...] orice conversatie, fie ea personala, de convenienta sau profesionala, este guvernata de cateva reguli simple care dovedesc un bun-simt elementar. De multe ori, insa, asa putine cum sunt, si aceste reguli sunt incalcate. Consecinta e nefericita: ajungem sa turuim mai mult decat sa comunicam sau doar sa ne auzim, in loc sa ne ascultam.
www.avocatnet.ro/content/art...

Cum ne comportam pe strada
31 Martie 2012

Aurelia Marinescu atrage atentia ca aceste reguli se aplica si in situatiile in care suntem in multime: la targuri, expozitii, holuri de cinematograf, aeroport, in statiile mijloacelor de transport in comun.
www.avocatnet.ro/content/art...


Am o problema. Cea la care tin nu mi-a dat posibilitatea de a-i oferi un martisor pe 1 martie..Pot sa i-l dau mai tarziu, de exemplu pe 9 ?:">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocatnet 2010: discutia la moda: tutuiala nucu$ nucu$ Pana Plesului adevar graieste [b]Andrei Plesu: \" Tutuiala \"[/b] Tutuiala e la moda. E semnul cordialitatii de gasca, ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna pentru dvs. prietenii in spatiul virtual? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Ma bate gandul sa va pun aceasta intrebare de mai multe zile. Si va intreb acum, pentru ca in noaptea aceasta m-a vizitat una dintre cele mai vechi prietene ... (vezi toată discuția)
Aº da valoare lucrurilor, dar nu pentru ce valoreazã, ci pentru ceea ce semnificã Anna2010 Anna2010 Dacă pentru o clipă Dumnezeu ar uita că sunt o marionetă din cârpă şi mi-ar dărui o bucăţică de viaţă, probabil că n-aş spune tot ceea ce ... (vezi toată discuția)