avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Avocatnet 2010: Discutia la moda: TUTUIALA
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Avocatnet 2010: Discutia la moda: TUTUIALA

Pana Plesului adevar graieste
Andrei Plesu: " Tutuiala "
Tutuiala e la moda. E semnul cordialitatii de gasca, al democratiei victorioase, al sociabilitatii "americane". De vreme ce you e si "tu" si "dumneavoastra", e musai sa profitam si sa ne tutuim. Dovedim astfel ca suntem "bransati", actuali, globalizati. Nu avem prejudecati, nu umblam cu discriminari si cu fasoane. Ne tutuim. Suntem de-o teapa. Prieteni. Ne-am nascut ieri.
E perfect normal ca un reporter de televiziune sa mearga cu microfonul pe strada si sa-i tutuiasca pe trecatorii cu care vrea sa stea de vorba, desi îi vede pentru prima oara.
E normal ca profesorul universitar sa-si tutuiasca studentii.
E normal ca un politician furios sa-si ia adversarii "la per tu".
E normal ca pe plaja, la discoteca, la emisiunile de divertisment, toata lumea sa tutuiasca pe toata lumea. În aceste conditii, a folosi brusc apelativul "dumneavoastra" devine injurios. "Dumneavoastra" se spune numai în bascalie, numai cînd vrei sa-ti exprimi antipatia, neîncrederea, dispretul. "Normala" e doar tutuiala. Dar si ea are, de fapt, subterane complexe.
E tutuiala macho, a masculului batos fata de fetite fragede sau demimondene interlope.. (Imi amintesc de modul inadmisibil în care dl. Radu Moraru o tutuia pe invitata sa Cicciolina, ca si cum ar fi agatat-o dupa colt.) Exista tutuiala "de platou", prin care moderatorul-satrap sau moderatorul-vedeta îsi etaleaza autoritatea, tutuiala politieneasca, a agentului de circulatie care te trage de urechi, tutuiala prin care seful îsi domina subalternii. Tutuiala rutiera cu care se încondeiaza reciproc soferii isterici, tutuiala uzurpatoare, prin care naturile subalterne vor sa se insinueze în lumea buna (dl Emil Constantinescu spunîndu-i "Václav" lui Havel). Tutuiala razboinica ("boule"), ironic-protectoare ("draguta...") sau tovaraseasc? ("mai, draga"). De la obraznicie la nesimtire, de la proasta-crestere la dezinhibare primara, de la aroganta la egalitarism, tutuiala acopera un larg spectru al patologiei sociale.
În mod paradoxal, ea îsi submineaza propria legitimitate: cînd te poti tutui cu oricine, cînd tutuiala devine o deprindere curenta, prestigiul si miracolul tandru sau camaraderesc al lui "tu" se degradeaza.. În mod normal, la "tu" trebuie sa ajungi; printr-o delicata chimie a afectelor, printr-un rabdator spor de încredere si printr-o reciproc consimtita afinitate. "Tu" este un mod de a reformula - în conditii de intimitate -institutia respectului.
Dimpotriva, inflatia tutuielii instituie diferenta, stereotipia, griul. Spatiul dintre oameni devine monoton, ierarhiile se sterg, nuantele sufletesti ale comunicarii devin irelevante. Tutuiala reduce totul la orizontala. În aparenta, ea face dialogul mai direct, în realitate, îl saraceste.
Din cînd în cînd, mi se pare ca o multime din relele cotidiene sînt rezultatul unei proaste administrari a tutuielii, efectul exceselor ei.
Guvernantii îi tutuiesc cu autoritara nonsalanta pe gazetari, gazetarii îi tutuiesc sprintar pe guvernanti, ministrii tutuiesc institutiile, institutiile îi tutuiesc pe cetateni, cetatenii se tutuiesc între ei si toti laolalta ne tutuim cu Europa.
Diferentele, demnitatile, eticheta, protocolul - sînt demodate. Ne scufundam în omogenitatea lui "tu", iar "tu" evolueaza semantic spre "nimeni".
Nu ne-ar strica un pic de staif. Nu ne-ar prinde rau o scurta epidemie de politete.

Ultima modificare: Marți, 25 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 13:04, 29 Decembrie 2018
Eu cred ca trebuie sa existe respect intre toti oamenii,indiferent de locul ocupat pe o scara a valorilor ,pe cea sociala sau indiferent pe ce scara.
Tutuiala poate exista intre prieteni apropiati,colegi de acelasi "leat",intre rude(si aceasta atunci cand ei sau ele permit acest lucru si nu il considera ca fiind lipsa de respect)
Nu mi se pare deloc injositor sa ii spui femeiei de serviciu,"dumneavoastra,doamna" sau "va rog frumos",cum mi se pare normal ca un ministru ,un director sau cel mai mic "sefulet" sa se adreseze subalternilor cu apelativul"domnule" sau "doamna".
Eu cred ca ii putem copia pe americani,in destule lucruri bune si sa creem ceva ca si ei si nu neaparat in modul de adresare.
Modul acesta intim de adresare nu ne face ,nici mai frumosi,nici mai destepti,nici mai profesionisti si nici mai diferiti,cine stie cum.
Nu este vorba numai despre "steiff",este vorba si despre respect fata de semenul tau,indiferent cine ar fi acesta pentru ca exista o zicala veche care ar trebui sa fie readusa in actualitatea imediata:
"Respecta ca sa fi respectat" si de ce nu "respecta-te ca sa fi respectat"
Mai greu,dar totusi se poate si mai ales,trebuie ,sa existe respect.Aceasta chiar cu pretul "reeducarii" celor care merita si trebuie sa fie "reeducati"
Si acest lucru se poate rezolva simplu:
Raspunteti-le celor care va spun "tu" cu formula de politete "dumenavoastra".
Ce-ar fi sa incercam acest exercitiu si sa vedeti ca prinde.

N.B.
Sa ii rugam pe administratorii site-ului sa introduca in regulamentul acestuia,obligativitatea adresarii cu "dumneavoastra"
Subiect incitant,cu profunde invataturi,dar cu si mai multe ricoseuri reprezentate de dezinteresul,proasta crestere si pana la urma tupeul care a invadat relatia interumana.
Ar fi de preferat a se urmari cati dintre utilizatorii forumului se vor implica cu responsabilitate si vor incerca sa materializeze ,macar o parte dintre aceste minuscule dar necesare elemente de respect
Salutam pe aceasta cale pe distinsul maestru r,gabi ,care in trecutul nu foarte indepartat,a fost pionierul care s-a manifestat ferm si concret impotriva atitudinilor nepoliticoase si neprofesioniste.
Nu sunt maestru pentru ca nu sunt avocat,sunt aici destule persoane care merita aceasta titulatura,dar eu nu pot si nu am dreptul sa beneficiez de ea.
Multumesc pentru intelegerea celor care nu vor sterge aceasta precizare,chiar daca aceasta este "off-topic"
Pe aceiasi tema:
[ link extern ] /
: Chiar daca avem impresia ca dialogul este mai "usor" si ca asa devenim mai prietenosi/apropiati, "Tutuiala" trebuie sa ramana in zona relatiilor familiare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
r.gabi a scris:
Sa ii rugam pe administratorii site-ului sa introduca in regulamentul acestuia,obligativitatea adresarii cu "dumneavoastra"

Am sa spun de la bun inceput ca nu sunt de acord. In primul rand pentru ca fiecare se exprima asa cum crede de cuviinta, acest lucru facand parte din imaginea reala pe care si-o transpune pe forum. In al doilea rand pentru ca personal nu sunt de acord cu ideea de ansamblu mentionata in primul mesaj.
Nu mi se pare ca tutuiala in sine denota lipsa de respect, nu mi se pare ca numai in familie trebuie sa vorbesti la singular, ceea ce mi se pare mie deplasat este tutuiala atunci cand cealalta persoana ti se adreseaza la plural. Pana la urma initiatorul unei discutii are "puterea" de a stabili si gradul de relationare.
In internet fiecare e o simpla entitate, nu maestru X, doamna, domnul, domnisoara cutare. Discutam idei si le discutam de la egal la egal. Nu vad de ce "tu" sau "dumneavoastra" face vreo diferenta.

Alte discuții în legătură

Reguli de politete ContSters167247 ContSters167247 [b]Silvana[/b] a scris [quot]Regulile de politete de acum un secol erau foarte stricte: saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – ... (vezi toată discuția)
Doamna sau... - formula de adresare tome_ionica tome_ionica Cum i te adresezi unei femei pe care nu o poti considera o \\"doamna\\"?(subculturalitate, lipsa de igiena, educatie etc). Conforma dex: DOÁMNÃ, doamne, ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna pentru dvs. prietenii in spatiul virtual? Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Ma bate gandul sa va pun aceasta intrebare de mai multe zile. Si va intreb acum, pentru ca in noaptea aceasta m-a vizitat una dintre cele mai vechi prietene ... (vezi toată discuția)