avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copii minori si iesirea lor din tara;
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copii minori si iesirea lor din tara;

Sun divortata si am copii in incredintarea mea ,hotarare devinitiva si irevocabila ...vreau sa plec cu copii din tara,le-am facut pasapoartele.Vreau sa stiu dc. am nevoie de procura de la fostul sot....si de ce anume mai am nevoie in afra de carte de indentitate a mea,pasapoartele loro si hotararea definitiva si irevocabila precum ca imi sunt incredintati mie....dc nu ma insel am nevoie si de cazierul meu.....Cel mai important este dc. am nevoie de procura de la fostu sot....Cum se numeste legea care spune ca dc. copii minori sunt incredintati unuia dintre parinti ,acesta poate scoate minorii din tara fara consimtamantul celuilalt parinte....ajutati-ma va rog,este foarte urgent,nu vreu sa avem probleme la vama...
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 19:51, 1 Decembrie 2011
In Romania, legislatia aplicabila (Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate) prevede ca minorilor romani li se permite iesirea din tara numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora. Copiii minori (sub 18 ani) posesori de pasapoarte individuale trebuie sa prezinte la iesirea din tara, pentru a putea calatori in strainatate, inscrisuri autentificate conform legii din care sa rezulte acordul ambilor parinti sau al persoanelor responsabile de cresterea, supravegherea si ingrijirea lor. In situatia in care copilul minor este inscris in pasaportul unuia dintre parinti si se deplaseaza in strainatate impreuna cu acesta, parintele trebuie sa prezinte la iesirea din tara acordul legalizat al celuilalt parinte, cu exceptia cazurilor in care parintii sunt divortati si acesta din urma are copilul incredintat spre crestere si educare prin hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila.
www.politiadefrontiera.ro
Ultima modificare: Miercuri, 30 Noiembrie 2011
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
dvs ca parinte, nu aveti nevoie de cazier
legally_aid a scris:

In situatia in care copilul minor este inscris in pasaportul unuia dintre parinti ....
Nu mai exista asa ceva de cativa ani. Acum e obligatoriu ca fiecare minor sa aiba pasaport individual.
urziceanca a scris:

Sun divortata si am copii in incredintarea mea ,hotarare devinitiva si irevocabila ........Cel mai important este dc. am nevoie de procura de la fostu sot....


Nu aveti nevoie.

editat citat
Va multumesc tuturor pentru raspunsurile date...imi vor fi cu siguranta de ajutor..=D>
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Acord iesire din tara minor Paula Tudor Paula Tudor Buna ziua! Este adevarat ca daca autoritatea parinteasca este exercitata doar de catre un singur parinte, conform art. 398 sau art. 507 - cod civil, nu este ... (vezi toată discuția)
Acord plecare minor in strainatate val1974 val1974 Daca minorii mi-au fost incredintati prin hotarare definitiva si irevocabila am nevoie de acordul tatalui sa plec cu ei din tara? (am inteles ca s-a modificat ... (vezi toată discuția)