avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... perioada in care esti secretar de comuna reprezinta ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

perioada in care esti secretar de comuna reprezinta vechime in functii juridice?

Articol unic. – La articolul 116 din Legea administraţiei publice
locale nr. 215/2001, republicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 123 din 20 februarie 2007, cu modificările şi completările
ulterioare, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11),
cu următorul cuprins:
„(11) Perioada în care persoana cu studii superioare juridice ocupă
funcţia de secretar al unităţii administrativ-teritoriale/subdiviziunii
administrativ-teritoriale constituie vechime în specialitate.”

Acesta e un articol din legea 183/2008. Eu am 4 ani de când lucrez ca secretar al unei comune după ce am terminat facultatea de Administraţie Publică. În prezent urmez facultatea de Drept la distanţă. Poate să îmi spună cineva dacă după absolvire, ca jurist mi se va recunoaşte această perioadă ca vechime de specialitate sau va fi considerată numai perioada în care îmi voi desfăşura activitatea după absolvirea Facultăţiide Drept?.
Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 00:13, 16 Februarie 2009
atata timp cat in perioada lucrata ca secretar nu aveati facultatea de drept terminata, nu se poate considera vechime in functia de jurist.
nu se asimileaza vechimea de secretar cu cea de jurist chiar daca termini facultatea de dept juridic.Daca termini facultatea de drept urmeaza sa fi angajat pe post de jurist intr-o institutie, in urma promovarii unui examen, si vechimea incepe sa curga de la data angajarii
subcriu si eu la raspunsurile date anterior:
- vechimea in profesie se calculeaza cat timp exista activitate in domeniu juridic, dupa terminarea facultatii.
- deci de la data angajarii pe aceasta pozitie incepe vechimea in profesie. deci cum '' În prezent urmez facultatea de Drept la distanţă''...ramane sa debutati in profesie dupa absolvire.
Succes!
Eu nu pot subscrie celor precizate anterior pentru ca o astfel de intrepretare ar eluda prevederile articolului 116 (11) din Legea nr.215/2001. Neasimilarea legala a statutului de secretar al unitatii administrativ teritoriale cu cea de consilier juridic a fost o prevedere discriminatorie fapt care a impus modificarea si completarea legii administratiei, in acest sens. Ca urmare apreciez ca dupa finalizarea studiilor juridice, perioada in care veti continua sa ocupati functia de secretar al comunei, va fii considerata vecime in specialitate.
Modificarea adusa Legii 215/2001 , prin introducerea art. 116(1) la care faceti referire nu aduce nici o modificare statutului secretarului unitatii administrativ teritoriale, in sensul ca nu asimilizeaza functia de secretar cu aceea de consilier juridic.
Pentru interpretarea Consiliului Superior al Magistraturii a art. 116(1) din Legea 215/2001, puteti consultata Hotararea 303/23.10.2008 a Sectiei Procurori - Solutionare contestatii pe site-ul www.csm-just.ro, link [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 5 Decembrie 2008
Florentin2oo6, utilizator

Alte discuții în legătură

Vechime in functia de secretar secretaruat secretaruat Vechimea in functia de secretar al unitatii administrativ teritoriale este luata in considerare la concursul organizat de CSM pentru a accede in magistratura (vezi toată discuția)
Dezavantajele unui secretar de unitate administrativ teritoriala enache ramona enache ramona As dori sa stiu daca exista cumva un proiect de lege care sa,,repare''dezavantajele facute secretarilor de unitati administrativ teritoriale .Pentru a fi ... (vezi toată discuția)
Admitere magistratura - secretar u.a.t. s_mari s_mari Vechimea de 5 ani in functia publica de secretar al unităţii administrativ-teritoriale este luata in considerare la examenul de admitere in magistratura? ... (vezi toată discuția)