avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru persoane cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru persoane cu handicap

Tata socru are arterita si i s-a amputat laba piciorului,poate beneficia de pensie de handicap?eu pot fi ca ingrijitoare[insotitoare]pentru dumnealui,cu carte de munca ?[asistent social?]
Cel mai recent răspuns: aly_yoana , utilizator 17:24, 27 Aprilie 2011
1. Este vorba de indemnizatie pentru persoane cu handicap.
2. Va adresati Agentiei Judetene pentru Persoane cu Handicap, prin Primaria de care apartineti, sa vedeti daca indepliniti conditiile.
3. Pentru a avea mai multe informatii cititi Legea nr. 448 din 06/12/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Ultima modificare: Luni, 25 Aprilie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Pentru a putea beneficia de facilitatile fiscale prevazute de L nr 448/2006 trebuie initial comisia de expertiza medicala persoane adulte sa se pronunte prin decizie daca persoana intruneste criteriile pentru a fi incadrata in grad de handicap
Ulterior serviciul specializat din primarie va dispune etapele si documentele necesare beneficierii de facilitatile legal prevazute
Socrul dumneavoastra poate fi incadrat intr-un grad de handicap, datorita faptului ca a suferit un handicap permanent prin amputatia a unei parti din membrul inferior.
Mergeti la inspectoratul teritorial de handicap din judetul dv, cu un dosar ce va trebui sa contina urmatoarele acte : copie CI titular solicitare expertiza, cupon pensie de invaliditate, sau cupon pensie de stat (daca nu are venituri, adeverinta de venit, eliberata de Administratia Financiara in a carei raza teritoriala domiciliati), acte medicale vechi si recente din care sa reiasa diagnosticul, atat ortoped, cat si neurolog, deoarece prin amputare au fost afectati nervii, va trebuie un examen medical si de la un medic de medicina cardiovasculara, dar si de la un medic psihiatru, deoarece, prin amputatie socrul dv a suferit si o trauma psihica ce se va amplifica in timp.

Cu acest dosar mergeti la Inspectorat unde socrul dv va trebui sa completeze o cerere tip, apoi vi se va da un nr de inregistrare si vi se va spune ziua in care ati fost programati.

Insa socrul dv se incadreaza in gradul grav de handicap, fara insotitor, deoarece handicapul suferit este protezabil.
Daca socrul dv nu se poate misca absolut deloc, atunci i se va da gradul 1 cu insotitor, daca insa este independent, atunci dupa incadrarea in grad va fi indrumat de catre comisie, catre Casa de Asigurari de Sanatate, sa solicite o proteza.

Din pacate, nici la cazurile grave, ce necesita insotitor, nu prea se mai acorda insotitor, deoarece se considera ca au familie si ca familia este obligata sa ii ingrijeasca, se acorda insotitor, la persoanele fara venituri, fara familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor penru persoana cu handicap de gradul 1 melinaR melinaR buna ziua am un frate care e pensionat pe caz de boala si acum a suferit o amputatie a piciorului drept ma intereseaza daca beneficiaza de marirea pensiei si ... (vezi toată discuția)
Incadrarea in grad de handicap rusumariana rusumariana buna ! salut cu respect ! as vrea sa va rog sa imi raspundeti la o intrebare. daca tatal meu are ambele picioare amputate, are dreptul la insotitor sau ... (vezi toată discuția)
Handicap major - umilinta din partea statului roman! gabriel8 gabriel8 Buna ziua, Pentru inceput va expun foarte pe scurt situatia mea:in urma unui accident de munca in 1996,si a 33 de interventii chirurgicale efectuate in ... (vezi toată discuția)