avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... OUG nr. 37/2011
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

OUG nr. 37/2011

Ce schimbari aduce aceasta ordonanta pentru un PFA? Pe hotnews.ro am citit urmatoarele:
" * Persoanele ce in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mica de 35.000 euro, calculata la curs BNR de la 31 decembrie al anului precedent, pot opta pentru un sistem de contabilitate simplificat. Legea defineste sistem de contabilitate simplificat, utilizarea unui plan de conturi simplificat, iar pentru situatiile financiare anuale, se vor elabora numai bilantul si contul de profit si pierdere simplificat. Amintim si faptul ca de anul trecut din decembrie a fost aprobata scutirea la depunerea raportarilor contabile din timpul anului (raportari semestriale) pentru aceasta categorie de persoane.

* Pentru persoanele ce conduc contabilitatea in sistem simplificat (cifra de afaceri mai mica de 35.000 euro) efectuarea lucrarilor contabile se poate face fie ca si pana acum de un director economic/contabil sef incadrat cu contract de munca, avand studii superioare economice sau de un tert membru CECCAR, fie se poate contracta aceasta activitate cu o persoana fizica cu studii economice superioare in baza unei conventii civile.
"
Textul din hotarare spune asa:
"7. La articolul 5, dupa alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (1^1)—(1^4), cu urmatorul cuprins:
"(1^1) Persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice. "

E prima oara cand aud ca limita de 35000EUR hotaraste tipul de contabilitate (eu credeam ca e limita pentr TVA). Asta inseamna ca un PFA cu cifra de afaceri peste 35000 nu mai tine contabilitate in partida simpla?

Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
marius1975_2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 07:57, 28 Aprilie 2011
Exista vre-o activitate aducatoare de venituri care se poate exercita legal fara a fi autorizata?! Cred ca le-au scapat sintagma "autorizata".
Chiriile ... sigur mai sunt si altele ...
alexandrugeorgescu52@yahoo.com a scris:

Exista vre-o activitate aducatoare de venituri care se poate exercita legal fara a fi autorizata?! Cred ca le-au scapat sintagma "autorizata".


Tranzactiile la bursa.

In alta ordine de idei: a nu se confunda contabilitatea simplificata cu contabilitatea in partida simpla.

Contabilitatea simplificata este tot contabilitate in partida dubla, care presupune utilizarea unui plan de conturi simplificat.
Contabilitatea in partida simpla nu utilizeaza planul de conturi.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Fat frumos, la ce ma refer eu:
Art. I
Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 454 din 18 iunie 2008, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
(1) Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetaredezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi.
(2) Institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara.
(3) Subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor prevazute la alin. (1) si (2), cu sediul in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, potrivit prezentei legi.
(4) Organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara.
(5) Persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri au obligatia sa conduca contabilitate simplificata, bazata pe regulile contabilitatii in partida simpla, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens. Aceste persoane intocmesc Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrulinventar.
(6) Persoanele prevazute la alin. (1)—(4) organizeaza si conduc, dupa caz, si contabilitatea de gestiune, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens."

Extras din ordonanta ... Din (5) reiese ca orice persoana fizica care desfasoara activitati producatoare de venituri trebuie sa intocmeasca registrul jurnal incasari / plati si registrul inventar. Asta inseamna ca si PFA-urile la norma de venit sunt "atinse" de chestia asta... SAU Codul fiscal (care spune ca cei ce sunt la norma de venit nu trebuie sa tina evidenta contabila) e mai tare decat legea contabilitatii?!?
Daca vinzi o ridiche la poarta ar trebui sa pastrezi registru jurnal incasari / plati si registru inventar ...
Popu a scris:


(5) Persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri au obligatia sa conduca contabilitate simplificata, bazata pe regulile contabilitatii in partida simpla, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens. Aceste persoane intocmesc Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul inventar.



In lege se spune ca aceste persoane au obligatia sa conduca contabilitate simplificata, bazata pe regulile contabilitatii in partida simpla.
Dar in continuare se precizeaza: potrivit reglementarilor elaborate in acest sens.
Una din reglementari este Codul Fiscal care prevede ca persoanele fizice impozitate pe norme de venit nu sunt obligate sa tina contabilitate in partida simpla si sa intocmeasca Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul inventar.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate cmi dena71 dena71 Buna ziua Imi poate spune cineva daca eu ca PFA pot sa tin evidenta la un cabinet medical individual . Stiu ca nu pot pentru firme care depasesc cifra de ... (vezi toată discuția)
Contabilitate intreprindere individuala neculaiemilian neculaiemilian Am infiintat o intreprindere individuala neplatitoare de tva cu norma fixa de venit va rog sa imi spuneti daca imi mai trebuie freun tip de registru contabil ... (vezi toată discuția)
Bilant intreprindere individuala mcteo mcteo o Intreprindere Individuala trebuie sa depuna bilant pe anul trecut? daca da, pana la ce data? (vezi toată discuția)