avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Negociere contract colectiv la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Negociere contract colectiv la nivel de unitate

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti in urm. problema: in cazul in care avem un contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate pt anii 2011-2012 exista vreun act normativ care prevede totusi negocierea celor prevazute in contract (in principal ma gandesc la drepturi banesti, sporuri) sau doar negocierea contractelor individuale de munca este obligatorie?

Multumesc,
Hajnalka
Cel mai recent răspuns: ninalina , utilizator 12:12, 27 Aprilie 2011
Potrivit Legii nr.130/1996, negocierea colectivă va avea ca obiect, cel puţin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă.
Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de Legea nr.130/1996.
Multumesc
in cazul in care o societate nu are inca negociat un CCM la nivel de unitate, se poate raporta la cel de ramura, in cazul nostru de comert? sau trebuie negociat si un contract colectiv de munca la nivel de unitate?
1. Din Legea 130/1996 (republiocata in 1998) privind contractul colectiv de muncă:
Art. 3.
(1) Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
(2) Negocierea colectivă are loc în fiecare an, după cum urmează:
a) după cel puţin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmată de încheierea contractului colectiv de muncă, sau de la data intrării în vigoare a contractului colectiv de muncă, după caz;
b) cu cel puţin 30 de zile anterior expirării contractelor colective de muncă încheiate pe un an.
(3) Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile.
(4) Negocierea colectivă va avea ca obiect, cel puţin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă.
(5) Iniţiativa negocierii aparţine patronului.
(6) În cazul în care patronul nu angajează negocierea, aceasta are loc la cererea organizaţiei sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz, în termen de 15 zile de la formularea cererii.

2. Asadar nu este obligatorie incheierea unui CIM ci numai negocierea colectiva.
3. In urma negocierii se poate conveni asupra CCM la nivel de ramura care va deveni CCM aplicabil unitatii dvs.
4. Astfel veti scrie in CIM, la lit.N.Dispozitii finale, pct.1: "prevederile prezentului CIM se completeaza cu dispozitiile Codului muncii aplicabil si ale CCM aplicabi la nivelul ramurii comert, inregistrat la... sub nr..../...".
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm / roi bombi bombi Ma intereseaza daca CCM si/sau ROI trebuiesc in mod obligatoriu intocmite si unde trebuiesc depuse? (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca lilinda09 lilinda09 Buna ziua, ajutoooorrr!!!!:((..Nu peste multa vreme, societatea noastra va angaja si cel de-al 21-lea angajat...da, si trebuie CCM...problema este ca, eu am ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca ContSters147374 ContSters147374 Daca o societate cu mai mult de 21 de angajati nu are contract colectic de munca, este obligata sa respecte conditiile minime din contractul colectiv de ... (vezi toată discuția)