avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA

Buna ziua, ajutoooorrr!!!!:((..Nu peste multa vreme, societatea noastra va angaja si cel de-al 21-lea angajat...da, si trebuie CCM...problema este ca, eu am studiat si Legea nr.130/1996, si Codul Muncii si Legea nr.130/1999 si nu am gasit niciunde, solutia la urmatoarea speta...eu, nu vreau sa intocmesc in faza de 21 de angajati un CCM la nivel de unitate, personalizat ca sa zic asa, ci vreau sa ma raportez, CCM la nivel superior, macar pana se mai aduna ceva angajati...mi se pare aberant, ca sa muncesc la elaborarea unui CCM pe unitate cu 21 de ssalariati, revenind, vreau sa stiu care sunt pasii pt a aplica CCM la nivel superior? Stiu ca nu se inregistreaza la Directia de munca decat daca e pe unitate, probabil ca negocierea colectiva se face intr-un fel si vreau sa stiu in ce fel. CE TREBUIE SA FACA ANGAJATORUL CAND SE SUPUNE REGULILOR UNUI CCM LA NIVEL SUPERIOR ? CE ACTE SI PROCEDURI TREBUIE SA FACA ANGAJATORUL? VA ROG MULT UN RASPUNS CA AM INNEBUNIT CAUTAND...MULTUMESC...:((:((...DAR CUM ASTAZI ESTE SAMBATA, PROBABIL CA VA TREBUI SA MAI ASTEPT PT CA NU STA LUMEA PE FORUM AZI...DAR POATE TOTUSI MAI E UN PION RATACIT CARE VEDE MESAJUL SI IMI RASPUNDE SI MIIEEE...:(
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2009
lilinda09, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:35, 24 Mai 2009
1. Conform Legii 130/1996, nu sunteti obligat sa incheiati CCM, dar sunteti obligat sa efectuati negocierea colectiva:
Art. 3. -
(1) Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
(2) Negocierea colectivă are loc în fiecare an, după cum urmează:
a) după cel puţin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmată de încheierea contractului colectiv de muncă, sau de la data intrării în vigoare a contractului colectiv de muncă, după caz;
b) cu cel puţin 30 de zile anterior expirării contractelor colective de muncă încheiate pe un an.
(3) Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile.
(4) Negocierea colectivă va avea ca obiect, cel puţin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă.
(5) Iniţiativa negocierii aparţine patronului.
(6) În cazul în care patronul nu angajează negocierea, aceasta are loc la cererea organizaţiei sindicale sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz, în termen de 15 zile de la formularea cererii.

2. Alegeti reprezentanti, asa cum cere legea, si negociati raportandu-va la prevederile CCM la nivel de ramura (sau national), dupa care intocmiti un proces-verbal in acre specificati acest lucru. Acest proces-verbal se inregistreaza la Directia de Munca si Protectie Sociala.
3. In CIM, la N.Dispozitii finale, pct.1, completati cu CCM aplicabil unitatii dvs.
Va multumesc foarte mult pentru amabilitatea de a-mi raspunde atat de repede..multumesc:))
Contractul Colectiv de Munca se negociaza la nivel de unitate .
Practic salariatii intruniti intr-o sedinta isi desemneaza prin vot un reprezentant al salariatilor care va negocia pentru ei clauzele ccm , favorabile salariatilor . Acest reprezentant al salariatilor trebuie ales cu jumatate + 1 din numarul de voturi exprimate de salariatii prezenti in sedinta ; functia este strict de reprezentare si nu este remunerata suplimentar.
Puteti sa va ghidati dupa prevederile CCM unic la nivel national in negocierea contractului, facand modificari ulterioare la nivel de ramura .
Andreea
va multumesc tuturor, problema mea nu consta in etapa de negociere, asa cum am spus, am citit legile cu pricina, vrioam sa stiu etapele, adica> 1.aduc la cunostina salariatilor intentia de intocmire si negociere CCM, asa-i? 2. organizez prin vot secret alegerea reprez salariatilor, reprezentanti care sa aiba peste 21 de ani, cel putin un an vechime in firma, etc, 3. inchei PV, 4.demarez negocierile cu reprezentantii salariatilor, 5. inchei alt PV...SI AM INTELES DE LA DL TUDORVALERIU CA VA TREBUI SA DEPUN LA ITM ACESTE FORMALITATI? SI SA COMPLETEZ IN CIM-UL SALARIATILOR DISPOZITIILE FINALE...
nu la ITM ci la Directia Muncii .
[ link extern ] . ,
gasiti aici model de adresa inaintare si pv

Andreea
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Mai 2009
H.R. SUPORT , Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Ccm / roi bombi bombi Ma intereseaza daca CCM si/sau ROI trebuiesc in mod obligatoriu intocmite si unde trebuiesc depuse? (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca! LianaPin LianaPin Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti si mie daca orice angajator are obligatia de a implementa un contract colectiv de munca? Daca da trebuie inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca caniculesei caniculesei va rog, daca poate sa-mi spuna cineva daca la un SRL este obligatoriu contractul colectiv de munca. Multumesc! (vezi toată discuția)