avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM / ROI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM / ROI

Ma intereseaza daca CCM si/sau ROI trebuiesc in mod obligatoriu intocmite si unde trebuiesc depuse?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 11:27, 21 Octombrie 2006
ROI da, si trebuie sa fie adus la cunostinta salariatilor.
La CCM este importanta inceperea negocierilor daca aveti de mai mult de 21 de salariati.
pai nu trebuie sa ai sindicat sau reprezentant al salariatilor ca sa poti negocia un CCM, si aici nu ma refer la CCM la nivel national sau de ramura ci la cel intern.pentru care stiu ca se depun acte la judecatorie.
ccm la nivelul unitatii chiar daca ai peste 21 de angajati nu este obligatoriu. este obligatorie negocierea acestuia si trebuie dovedita prin hartii. convocarea salariatilor pt alegerea reprezentantilor, proces verbal prin care au fost alesi reprezentantii cu specificarea voturilor(secrete), hotararea pe care o iau patronatul si reprezentantii salariatilor.
Art. 25 din Legea nr.130/1996 prevede ca :
(1) Contractul colectiv de munca se incheie in forma scrisa, se semneaza de catre parti, se depune si se inregistreaza la directia generala de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti, dupa caz.
(2) Contractele colective de munca incheiate la nivelul grupurilor de unitati, al ramurilor de activitate sau la nivel national se depun si se inregistreaza la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Asadar, nu trebuie sa fie depuse la judecatorie.
Incheierea CCM este obligatorie pentru societatile cu peste 21 de salariati.
art.3 din legea 130/1996 spune cla ca negocierea....este obligatorie.cititi si mai departe unde scrie ca negocierea are loc in fiecare an, dupa cum urmeaza:dupa cel putin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmata de incheierea ccm....deci nu este obligatorie incheierea ccm la nivelul unitatii. poti adera la ccm pe nivel de ramura saunu. oricum in cim nu poti avea clauze sub clauzele minimale ale ccm la nivel de ramura.

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca lilinda09 lilinda09 Buna ziua, ajutoooorrr!!!!:((..Nu peste multa vreme, societatea noastra va angaja si cel de-al 21-lea angajat...da, si trebuie CCM...problema este ca, eu am ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca! LianaPin LianaPin Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti si mie daca orice angajator are obligatia de a implementa un contract colectiv de munca? Daca da trebuie inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca ContSters147374 ContSters147374 Daca o societate cu mai mult de 21 de angajati nu are contract colectic de munca, este obligata sa respecte conditiile minime din contractul colectiv de ... (vezi toată discuția)