avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inscriere in cartea funciara gresita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inscriere in cartea funciara gresita

Cum pot rezolva intr-o maniera mai simpla si in timp mai scurt o rectificare a cartii funciare a unui imobil.
In anul 2003 am cumparat un apartament pe care prorietarul il obtinuse in urma partajului ,printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.Contractul de vanzare cumparare s-a incheiat in data de 02.04.2003 la notar,dupa ce in data de 01.04.2003 s-a eliberat de catre cartea funciara Dolj un extras prin care ni se facea cunoscut ca respectivul apartament nu este grevat de nici o sarcina .In data de 03.04.2003 a fost depusa cererea de intabulare a imobilului pe numele noilor proprietari
In data de 25.06.2008 descopar cu ocazia obtinerii unui extras de carte funciara (ptr. a accesa un credit ipotecar) ca in cartea funciara a imobililui respectiv este mentionata o somatie de plata a unui birou de executare ce privea pe fostul proprietar ,inscrisa in data de 07.04.2008, deci dupa ce acesta nu mai era proprietar.
In incercarea de a face o plangere impotriva acestui inscris gresit m-am izbit de faptul ca nimeni din aceasta institutie nu vrea sa isi asume responsabilitatea corectarii acestui inscris , decat daca au o hotarare judecatoreasca , dar institutia aceasta nu poate fi parte intr-un proces conform unei decizii a Inaltei Curti.
Rog ajutor in rezolvarea problemei, intr-un timp cat mai scurt.
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 14:37, 21 Iulie 2008
cred ca v-ar salva o actiune pt. rectificarea inscrierii din cartea funciara
Si pe cine mai implic in actiune atata vreme cat cartea funciara nu se poate constitui ca parte in proces. Pe executorul care nici nu discuta pana nu isi recupereaza banii (comisionul) de la debitor.
in urma inregistrarii in cf noii proprietari au primit o incheiere , cu drept de contestare in termen de 15 zile, parca . daca ati pierdut acest termen , doar justitia va mai poate salva
Acţiunea în rectificare înscrierilor făcute în cartea funciară este acea acţiune în justiţie prin care se cere îndreptarea sau suprimarea unei înscrieri necorespunzătoare realităţii făcută în cartea funciară, pentru a pune de acord starea tabulară cu situaţia juridică reală a unui imobil.
Ea are un caracter subsidiar, este grefată pe o acţiune de fond – acţiune în nulitate sau anularea actului, în simulaţie, în rezoluţiune, etc. şi constă într-o cerere în constatarea nevalabilităţii înscrierii sau titlului în temeiul căruia s-a săvârşit înscrierea.
Î.C.C.J., Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 5691 din 6 iulie 2005.
Actiune in rectificarea inscrierilor in cartea funciara - Procedura de Judecata Acea actiune in justitie prin care se cere indreptarea sau suprimarea unei inscrieri necorespunzatoare realitatii,
facuta in cartea funciara, pentru a pune de acord starea tabulara cu situatia juridica reala a unui imobil.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce e de facut cand schita rlv de cadastru arata cu 10% suprafata lipsa charisma charisma am un apartament la care am calculat foarte concret suprafata utila, cu 2 rulete diferite, si mi-au dat dimnesiunile celor 2 camere 4.00 x 6.60 respectiv ... (vezi toată discuția)
Punere in posesie peste carte funciara? Anna63 Anna63 In urma deciziei unei sentinte civile, comisia locala este obligata sa anuleze partial un titlu de proprietate in sensul ca va soate un teren extravilan din ... (vezi toată discuția)
Actiune rectificare carte funciara Paula Tudor Paula Tudor Buna! Ma poate ajuta cineva cu raspunsul la urmatoarea intrebare? Cum trebuie timbarata sau ce taxe trebuie platite pentru o actiune avand ca obiect ... (vezi toată discuția)