avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diferente intre paznic si agent de paza
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diferente intre paznic si agent de paza

Cunoaste cineva care sunt diferentele intre meseria de agent de paza- cod COR 516901 agent paza si cea de paznic - cod COR 915204? Ma intereseaza in special cele referitoare la pregatire si autorizare profesionala? Multumesc. Ideea de baza este ca as vrea sa angajez 2 paznici, dara sa fie incadrati in asa fel incat sa nu ii scolarizez si autorizez, cel putin momentan. Multumesc! :">
Aparitia societatilor private de protectie si paza, dezvoltarea unei adevarate industrii specializate in producerea si comercializarea produselor de protectie a bunurilor a determinat aparitia unei noi profesii care este in plina ascensiune.
Daca pâna nu demult protectia bunurilor personale era asigurata cu preponderenta de oameni, astazi omul utilizeaza tot mai mult aplicatiile celei mai avansate tehnologii pentru a-si proteja produsele muncii.

In aceasta evolutie a profesiei de agent de paza si protectie, utilizatorul si clientul influenteaza prestatorul de servicii, acesta adaptându-se exigentelor.
Daca numeroase societati, private sau de stat, ezita inca sa-si incredinteze securitatea lor unor prestatori de serviciu din exterior, numeroase sunt si cele care recurg la acest tip de personal si rezultatele obtinute sunt net in favoarea acestora din urma. Clientul defineste in acord cu prestatorul un profil al agentului de paza pe care-l doreste prin caietul de sarcini ce se intocmeste.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2008
ContSters42967, utilizator
@ghola: scuze, dar răspunsul este complet pe lângă subiect. E complet nerelevantă dezvoltarea industriei "specializate in producerea si comercializarea produselor de protectie a bunurilor" (apropo, care mai e diferenţa între produs (bun, lucru, res...) şi serviciu (faptă, activitate)?!).

De ce oare un consultant fiscal dă răspunsuri pe teme juridice?! (bineînţeles, în afară de "scuza" că e moderator pe forum...)

Doamnă avocat, dacă urmăm doar COR, răspunsul la întrebarea dvs. e simplu: diferenţa între cele două ocupaţii e doar cea a nivelului de studii (studii generale pentru paznici, studii medii pentru "agenţi de pază").

Trebuie ţinut cont, însă, că există o lege specială - Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor - care la "Formele de pază" vorbeşte despre paza proprie (în special, articolele 11-13) realizată cu "paznici, portari, controlori de acces sau alte persoane stabilite de conducerea unitatii, din persoanele desemnate sa asigure instruirea, controlul si coordonarea activitatii de paza. Se asimileaza personalului de paza si persoanele care cumuleaza atributiile de paza cu alte atributii de serviciu" (articolul 13), toţi aceştia fiind "personal calificat, angajat al unitatii beneficiare, conform legii" (articolul 12).

Condiţiile de selecţie şi angajare a personalului de pază sunt stabilite de aceeaşi lege, la articolul 37 şi următoarele. Specific românesc este subtila diferenţă de definire, în textul aceleiaşi legi: "Personalul cu atributii de paza se compune din: agenti de paza, portari, controlori de acces, supraveghetori, insotitori de valori sau alte persoane stabilite de conducerea unitatii ori desemnate sa asigure instruirea, controlul si coordonarea activitatii de paza." (articolul 38). Aici nu apar menţionaţi paznicii...

Totuşi, pentru a evita orice problemă izvorâtă din interpretări diferite, adresaţi-vă poliţiei locale pentru consultanţă şi îndepliniţi condiţiile legii:


Articolul 39
Persoana care urmeaza sa indeplineasca atributii de paza sau protectie trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie cetatean roman si sa aiba varsta de cel putin 18 ani;
b) sa fie apt medical pentru exercitarea functiei;
c) sa nu aiba antecedente penale pentru infractiuni savarsite cu intentie;
d) sa fie atestat profesional, potrivit prevederilor prezentei legi.

Articolul 40
(1) Angajarea personalului cu atributii de paza sau garda de corp se face pe baza atestatului eliberat de politie, a certificatului de absolvire a cursului de calificare profesionala, a certificatului de cazier judiciar si, dupa caz, a avizului politiei pentru portarma.


... iar apoi faceţi încadrarea pe post conform COR, în special în privinţa cerinţelor de studii.

P.S. La cât de interpretabilă şi "negociabilă" e legea pusă în practică la noi, poate că n-ar fi cazul să vă faceţi atâtea griji. :D
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2008
klewos, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Am intese mesajul.
Si paznicul si agentul de paza pot avea atributii asemanatoare, dar paznicul nu are nicio pregatire profesionala in acest sens pe cand agentul de paza si ordine (sau mai nou se cheama agent de securitate, dupa modificarea recenta a Lg.330/2003) urmeaza niste cursuri de calificare de 2-3 luni ce se finalizeaza cu un exament in urma caruia obtin un certificat de calificare cu un supliment descriptiv in care sunt prezentate competentele profesionale dobandite.Pe baza lui se obtine apoi atestatul de paza de la Inspectoratul Judetean de Politie.La doua abateri in 6 luni costatate de organele de control si in alte cazuri prevazute de lege i se retrage atestatul de paza agentului de paza si ordine si inceteaza C.I.M. al sau.Nu cred ca politia de care apartineti sa va mai admita personal necalificat chiar in paza proprie, indiferent cum ii faceti dvs. incadrarea.La Neamt cel putin asa e si in final societatea unde lucrez a apelat la externalizarea serviciului de paza apeland la firma autorizata.
a_k a scris:


De ce oare un consultant fiscal dă răspunsuri pe teme juridice?! (bineînţeles, în afară de "scuza" că e moderator pe forum...)



Nu raspund la atacul tau, referitor la persoana mea.

Alte discuții în legătură

Post paznic Popescu Lorena Popescu Lorena pentru angajarea in functia de paznic atat timp de noapte cat si zi ce trebuie facut? anuntata politia ? exista cerinte deosebite ptr asta (vezi toată discuția)
Angajat cu handicap grad ii. Andante Andante Angajat cu CIM, cu 8 ore platite, 6 ore de munca prestate si scutit de impozit. Pot presta cu Pfa tot in firma ca portar ore suplimentare ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Legea securitatii in cluburi si discoteci alexbogdan66 alexbogdan66 Imi puteti spune va rog ce lege reglementeaza paza si securitatea in cluburi si discoteci? Sunt directorul unui bar si m-ar interesa daca trebuie sa ... (vezi toată discuția)