avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Certificat medical inainte de data angajarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Certificat medical inainte de data angajarii

Acest certificat medical trebuie adus de angajat pe cheltuiala lui, sau angajatorul e obligat sa faca controlul medical inainte de data angajarii?

E neaparat ca acest certificat sa fie emis de medicul de medicina muncii sau e suficienta adeverinta de la medicul de familie?

Ce lege stipuleaza cine emite certificatul medical care atesta ca o persoana e apta de munca?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Luminita Plesca , Consultant resurse umane 14:59, 27 Aprilie 2011
1. Ar fi bine sa cititi HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 17/05/2007).
2. Inainte de incheierea CIM se deschide "Dosarul medical" de catre angajator, dosar cu care salariatul se prezinta la medicul de medicina muncii care deserveste unitatea respectiva.
3. Angajatorul completeaza "solicitarea pentru examenul medical la angajare" si "fisa de expunere la riscuri profesionale".
4. Candidatul se prezinta cu acest dosar la medicul de medicina muncii.
5. Medicul de medicina muncii propune examenele medicale, in functie de cerintele postului si, in functie de rezultate, completeaza "fisa de aptitudine" cu care candidatul se prezinta la angajator si apoi semneaza CIM.
6. Conform Legii 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, si a Normelor de aplicare a ei, costurile legate de efectuarea examenelor medicale inainte de angajare si in timpul desfasurarii activitatii la locul de munca sunt suportate de angajator.
7. Dosarele medicale se procura in acelasi timp cu dosarele de Protectia muncii si PSI si sunt asemanatoare cu acestea.



Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc frumos!
Buna ziua,

ref. acte normative gasiti aici (vedeti raspunsul dlui Tudor Valeriu):
www.avocatnet.ro/content/for...

referitor cine plateste:
HOTARÂRE nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sanatatii
lucratorilor
Art. 7 Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Art. 8 (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea în munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.
Art. 15
Examenul medical la angajarea în munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
Art. 16
(1) Examenul medical la angajarea în munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa
fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut în anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut în anexa nr. 3.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorii si medicina muncii Octavia Turbatu Octavia Turbatu http://www.legislatiamuncii.manager.ro Potrivit art. 6 din Legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, angajatorul are obligatia de a asigura ... (vezi toată discuția)
Analize medicale la angajare v_ildiko v_ildiko Buna ziua, imi spuneti va rog ce analize medicale sunt necesare la angajare pentru postul de lucrator curatenie? prin care lege se reglementeaza acest ... (vezi toată discuția)
Fisa medicina muncii adria05 adria05 As dori sa stiu unde se face fisa medicina muncii?poate fi completat si de mediucl de familie?multumesc. (vezi toată discuția)