avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... leasing
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

leasing

este corecta sintagma leasing financiar?#-o
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 11:13, 28 Aprilie 2011
Este corecta, si nu este doar o sintagma, ci un anumit tip de leasing, existand 2 tipuri aplicabile in Romania: leasing financiar si leasing operational.
Consider ca este corecta sintagma leasing financiar.
Leasingul financiar , numit si leasing de capital , difera de cel operational din trei puncte de vedere :
a) nu ofera servicii de mentenanta ,
b) nu poate fi reziliat,
c) este complet amortizat (adica locatorul primeste plati ale chiriei egale cu pretul total al echipamentului inchiriat plus profitul investitiei).
Intr-o conventie tipica de leasing financiar , firma care va utiliza echipamentul (locatarul) selecteaza produsele de care are nevoie si negociaza pretul si termenul de livrare cu fabricantul sau distribuitorul. Firma utilizatoare negociaza apoi termenii cu o societate de leasing sau cu o institutie financiara si , o data stabiliti termenii locatiei , aranjeaza cumpararea de catre locator a echipamentului de la fabricant sau distribuitor . La cumpararea echipamentului , firma utilizatoare incheie simultan un contract de leasing al echipamentului de la institutia financiara .
Contractul de leasing specifica termenii si conditiile leasingului. Durata contractului va depinde de durata de viata economica a mijlocului fix. De cele mai multe ori , rata de rentabilitate a locatorului este apropiata de rata la care locatarul ar obtine un imprumut garantat .

Leasingul financiar sporeste sansa utilizatorului bunului de a-l achzitiona la sfarsitul contractului de leasing datorita valorii de achizitie scazute.
In cazul unui contract de leasing financiar, bunurile ce fac obiectul contractului de leasing se inregistreaza ca mijloace fixe in contabilitatea clientului (utilizatorului), acesta deducand cheltuielile cu amortizarea lui, iar din rata de leasing cheltuielile cu dobanda.
In cazul leasingului financiar, ratele sunt compuse in principal din dobinda, bunurile se inregistreaza in contabilitatea utilizatorului, avansul este obligatoriu, iar riscurile utilizarii bunului trec in grija contractantului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare maria2010 maria2010 Buna ziua, in cazul unui leasing operational pe o perioada de 5 ani al carui obiect este un mijloc fix cu o durata de functionare de 10 ani, cum se va ... (vezi toată discuția)
Amortizare la leasing financiar mihanego mihanego in cazul unui leasing financiar(autoturism) am calculat rata de amortizare la valoarea de achizitie(in care este inclusa si vaoarea reziduala); problema este ... (vezi toată discuția)
Leasing operational ioanaep ioanaep Buna ziua, In cazul in care s-a cumparat o masina prin leasing operational care este valoarea care se va amortiza in contabilitatea cumparatorului? In ... (vezi toată discuția)