avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Model notificare cesiune de creanta
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Model notificare cesiune de creanta

Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un model de notificare cesiune de creanta? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cerveza123 , utilizator 12:45, 30 Martie 2017
Model de contract de cesiune de creanţă [1]
Între :
1. ..................domiciliat în ……........, CNP ........., creditor în Contractul de împrumut autentificat sub nr .. de notarul public... , în calitate de cedent, şi
2. ...................domiciliat în ….......…., CNP ........., în calitate de cesionar,
în temeiul art.1566 -1586 Cod civil, s-a încheiat prezentul contract de cesiune de creanţă, în următoarele condiţii:
Subsemnatul....... cedent cesionez cu titlu oneros cesionarului.......toate drepturile[2] pe care le deţin în legătură cu creanţa în cuantum de ..........., purtătoare de dobândă remuneratorie în cuantum de .......... , scadentă la data de ............, împotriva debitorului .........., în baza Contractului de împrumut aut sub nr.... de notarul public ....
Dobânzile remuneratorii neîncasate pentru perioada …............... se cuvin cesionarului începând cu data încheierii prezentului contract.
Preţul cesiunii este de ...........[3].
Eu, cedentul declar că am primit integral acest preţ, azi data autentificării, anterior semnării prezentului act .
De asemenea, remit cesionarului exemplar/ele original/e al/e contractului de împrumut aflat/e în posesia mea[4].
Transferul creanţei în patrimoniul cesionarului are loc azi data autentificării prezentei[5].
Subsemnatul, ....... cesionar dobândesc cu titlu oneros de la cedentul ......... toate drepturile pe care acesta le deţine în legătură cu creanţa în cuantum de ........ purtătoare de dobândă remuneratorie în cuantum de ...... scadentă la data de ........, împotriva debitorului ......., în baza Contractului de împrumut autentificat sub nr.... de notarul public .. , în condiţiile menţionate în cuprinsul prezentului contract.
Mă oblig să comunic debitorului cesiunea de creanţă, prin poştă, cu confirmare de primire, printr-un înscris care va cuprinde date privind identitatea mea, creanţa cedată, precum şi solicitarea ca la scadenţă debitorul să-şi îndeplinească faţă de mine obligaţia de plată a sumei împrumutate şi să îi prezint acestuia, la cererea sa, prezentul contract de cesiune de creanţă .
Conform convenţiei părţilor, onorariul notarial pentru autentificarea acestui înscris este în sarcina.....
Tehnoredactat la .............., în ...... exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial şi ...... exemplare s-au eliberat părţilor.
Cedent, Cesionar,


[1] Pot face obiectul cesiunii creanţele care au ca obiect sume de bani (total sau parţial, conform art. 1571 alin.1 Cod civil) sau alte prestaţii (total sau parţial, doar dacă obligaţia este divizibilă, conform art.1571 alin.2 Cod civil), care nu au fost declarate netransmisibile prin lege (art.1569 cod civil - de exemplu, drepturile creditorului întreţinerii nu pot face obiectul cesiunii, potrivit art.2258 Cod civil).
De asemenea, pot face obiectul cesiunii creanţele viitoare cu condiţia ca actul prin care se realizează cesiunea să cuprindă elementele de identificare a creanţei cedate (art.1572 Cod civil).
Cesiunea creanţelor care au ca obiect alte prestaţii decât sume de bani se poate realiza parţial numai dacă obligaţia este divizibilă, iar prin efectul cesiunii obligaţia debitorului cedat nu devine în mod substanţial mai oneroasă (art.1571 alin.2 Cod civil).
Nu se aplică regulile generale ale cesiunii de creanţă în cazurile prevăzute la art.1566 alin.2 Cod civil respectiv la creanţele care se transmit în cazul transmisiunilor universale sau cu titlu universal şi în cazul titlurilor de valoare şi a altor instrumente financiare pentru transmiterea cărora există dispoziţii cu caracter special atât în Codul civil (art.1587 -1592 Cod civil) cât şi în legi speciale.
Cesiunea creanţei care are ca obiect sume de bani produce efecte în privinţa debitorului cedat chiar dacă în înscrisul constatator al creanţei a fost înscrisă o clauză de inalienabilitate totală sau parţială a creanţei (art. 1570 lit.c Cod civil).


Pentru încheierea contractului de cesiune nu este necesară notificarea debitorului cedat (art.1573 Cod civil).
Creanţele legate în mod esenţial de persoana debitorului cedat (spre exemplu, creanţa rezultată dintr-un contract în care debitor este un artist, iar obiectul contractul îl reprezintă crearea de către acesta a unei opere de artă) nu pot fi cedate - după împrejurări - decât cu consimţământul acestuia (art.1573 alin.2 Cod civil)
[2] Prin cesiunea de creanţă se transferă cesionarului toate drepturile cedentului în legătură cu creanţa cedată împreună cu drepturile de garanţie şi cu toate accesoriile acesteia (spre exemplu, ipotecile constituite asupra unui bun al debitorului cedat – art.1568 lit.b Cod civil - cu excepţia posesiei bunului primit în gaj a cărui transmitere se poate face doar cu acordul debitorului care a constituit gajul – art.1568 alin.2 Cod civil).
[3] Cesiunea de creanţă poate fi cu titlu oneros sau cu titlu gratuit (art.1567 Cod civil), după caz, fiind aplicabile fie regulile de la contractul de donaţie, fie regulile de la contractul de vânzare.
[4] În cazul cesiunii totale a creanţei, cedentul este obligat să remită cesionarului titlul constatator al creanţei aflat în posesia sa, precum şi orice alte înscrisuri doveditoare ale dreptului transmis inclusiv înscrisurile doveditoare ale constituirii garanţiilor, după caz (art.1574 alin.1 Cod civil).
În cazul cesiunii parţiale a creanţei, cesionarul are dreptul să primească o copie legalizată a înscrisului constatator al creanţei, precum şi să solicite menţionarea cesiunii pe înscrisul original, cu semnătura părţilor (art.1574 alin.2 Cod civil). Legiuitorul a avut în vedere cazul în care titlul constatator al creanţei este un înscris, fără să distingă în legătură cu forma în care a fost întocmit acesta: sub semnătură privată sau formă autentică. La cererea părţilor din contractul de cesiune de creanţă, notarul care a autentificat înscrisul constatator al creanţei poate face menţiunea pe exemplarul aflat în arhiva biroului notarial despre existenţa cesiunii, sub semnătura acestora.
[5] În cazul cesiunii unei creanţe viitoare aceasta se consideră transferată în patrimoniul cesionarului în momentul încheierii contractului de cesiune (art.1572 alin.2 Cod civil).


Al vostru=D>
Multumesc! Dar imi trebuie un model de NOTIFICARE cesiune de creante, nu de contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune creanta intre firme gabrici gabrici Buna O firma din romania care intra in dizolvare datoreaza bani la o firma din UK(A). Pentru a nu intra in litigiu, doreste sa cedeze firmei din UK (A) ... (vezi toată discuția)
Cesiune creanta bancara+termene somatii karsten_yanker karsten_yanker Stimati forumisti, as dori sa intreb daca pot fi emise in aceeasi zi o somatie imobiliara si poprire pe conturi si o somatie mobiliara, care stabilesc termene ... (vezi toată discuția)
Cesiune creanta medalex medalex Am incheiat un contract de cesiune creanta in care am calitatea de cesionar. Contractul in baza caruia s-a cedat creanta nu a mai fost dus la indeplinire ... (vezi toată discuția)