avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cum pot trage la raspundere un functionar public de ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cum pot trage la raspundere un functionar public de conducere care greseste repetat in mod intentionat?

Buna ziua. Cum pot sa trag la raspundere un secretar de comuna, care se ocupa si de RU, care, in mod gratuit, de la angajare are ceva de impartit cu mine, sicanandu-ma permanent. Concret, in feb.2007 m-am angajat ca Sef SVSU, personal contractual. In 2008 mi s-a transformat postul, conf OG 10/2008, in Ref.de specialitate gr.III (S). De la angajare si pana in prezent (2011) nu mi s-a facut nici o evaluare profesionala, nu am beneficiat de prev.L 330/2009 (transf Ref spec gr.III in Ref.spec.gr.II), nu am beneficiat de nici un spor sau indemnizatie pentru specificul postului (desi,candva acest lucru era posibil). In 2011, la reincadrarile conf L 284 si 285 a dorit sa ma reincadreze Sef Svsu post de studii medii, desi incadrarea din dec.2010, in raport cu care trebuia facuta reincadrarea, era de S. Dupa indelungi parlamentari am fost incadrat Insp.de spec.gr.II, fc.specifica Sef SVSU, dar fara clasele de salarizare specifice. La controlul legalitatii actelor din Inst.Prefectului, dispozitia a fost gasita ca nelegala deoarece nu erau acordate aceste clase (conf.Legii), lucru subliniat in adresa primita de primarie. Onor dl.secretar a dat o noua dispozitie (pt.ca el le da, Primarul semneaza fara a sti daca este bine sau nu) in care modifica clasele de salarizare cum i se ceruse, dar in acelasi timp si incadrarea de S (Insp de specialitate) fara ca acest lucru sa i se ceara. Desi are biroul la 2 (doi)m de biroul meu, o disp.data in data de 21 a ajuns la mine pe 31 (vineri), ca sa nu mai am timp de contestatie. Am refuzat sa o primesc fara o adresa de inaintare cu data respectiva, astfel ca am putut face contestatie, la care am atasat copii dupa dispozitiile de incadrare ale altor colegi ce ocupa posturi similare in alte primarii, ce au fost gasite ca fiind legale la controlul Prefecturii, care specifica: Insp.de specialitate, diferite gr., fc.specifica ocupata Sef SVSU, cu clasela de salarizare corespunzatoare, cerand sa fiu incadrat si eu la fel. Cu toate ca dispozitia era contestata (am nr.de inregistrare a contestatiei), a inaintat dispozitia cu incadrarea pe studii medii, motivand ca se depasea termenul si se sesiza serviciul de contencios.
Ce pot face ? Va multumesc.
PS Nu tin neaparat la titulatura de studii superioare (desi, spre rusinea mea am facut o facultate), dar urmaresc a ocupa un post la care una din conditii este de a avea minim doi ani vechime in specialitatea studiilor - studii superioare.
Cel mai recent răspuns: filozoful , utilizator 23:15, 16 Mai 2011
Ca o ultima interventie, dupa ce am revazut mesajele postate, pentru o mai buna intelegere cu ce (sau cu cine) ma confrunt, un ultim exemplu: Spuneati undeva cum de nu sunt FP (insp.prot.civ.)? Am incercat sa rezolvcandva si acest aspect. Dar dl.secretar a spus ca nu se poate, conf.legii (nu stiu care, probabil are el cateva). M-am interesat la ceilalti colegi (din nou spiritul de turma), iar pe unul care stia sa vorbeasca l-am pus in legatura cu secretarul, sa-i explice modul si calea de urmat pentru transformarea postului din contractual in FP. Urmarea: poate o sa radeti, dar dl.secretar (al meu) incerca sa il convinga pe colegul meu (al carui post tocmai fusese transformat in FP) ca acest lucru nu este posibil. Degeaba a aratat colegul meu hotararea data in cazul lui in care scria respectiva transformare, dl.secretar nu , nu se poate. Astfel,...sunt tot contractual. O zi buna.
legea nr. 481/2004
"ART. 13
(3) Personalul de specialitate cu atribuţii în domeniul protecţiei civile se încadrează la:
a) ministerele şi instituţiile publice centrale la care, potrivit legii, nu se constituie centre operative pentru situaţii de urgenţă cu activitate permanentă;
b) serviciile publice deconcentrate la nivel judeţean, la nivelul municipiului Bucureşti şi sectoarelor acestuia, din subordinea ministerelor care, potrivit legii, constituie centre operative pentru situaţii de urgenţă cu activitate permanentă;
c) regiile autonome, companiile naţionale şi societăţile comerciale care, prin specificul activităţii lor, pot crea stări potenţial generatoare de situaţii de urgenţă civilă sau sunt expuse unor riscuri majore;
d) consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale în care, potrivit schemelor cu riscuri teritoriale întocmite conform legii de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, există pericolul potenţial de producere a dezastrelor naturale provocate de cutremure, inundaţii şi incendii de pădure.
(5) Persoanele prevăzute la alin. (3), cu excepţia celor încadrate la societăţi comerciale şi regii autonome, sunt funcţionari publici şi, pe timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, sunt învestite, în calitate de inspectori de protecţie civilă, cu exerciţiul autorităţii publice. Calitatea de inspector de protecţie civilă se atribuie prin ordin sau prin dispoziţie scrisă a angajatorului.
(6) Personalul de specialitate poate fi încadrat în muncă sau în serviciu, după caz, numai după obţinerea unui certificat de competenţe profesionale în condiţiile stabilite prin metodologia emisă de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
(7) În funcţie de complexitatea şi volumul atribuţiilor de serviciu, personalul de specialitate prevăzut la alin. (2) poate îndeplini, prin cumul, şi atribuţiile cadrului tehnic în domeniul apărării împotriva incendiilor."
care parte n-o inteles-o secretarul cel viteaz?
parerea mea, depuneti in scris, la primar, un referat in care inserati si aceste prevederi legale, solicitand transformarea postului, din contractual, in fp. daca refuza...instanta. succes. :)
Detin certificat de competenta "Insp.de prot.civila", am dispozitie de atribuire a acestei calitati (pe langa o sumedenie de alte atributii: cadru tehnic, responsabil cu mobilizarea, gestionar al patrimoniului primariei), dar cel mai important, am secretar care sustine ca in organigrama are post de Sef SVSU nu de Insp.prot.civila.
Nu conteaza ce spune L481, la noi se aplica ce spune secretarul....
Daca va ajuta cu ceva nu numai in institutia dvs. ,,se aplica ce spune secretarul "sau primarul dupa caz, pentru ca si la noi este la fel si sunt convins ca in multe alte institutii. Ar trebui sa solicitati o audienta la primar sau viceprimar poate ca domniile lor vor fii ceva mai intelegatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarizarea se face dupa functia ocupata sau dupa incadrare? zama cristian zama cristian Buna ziua. Cum se stabileste clasa de salarizare si coeficientul de ierarhizare in cazul personalului contractual incadrat conf. L 284/2010 ca Inspector de ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate consilier local-sef serviciu svsu aliodor4750 aliodor4750 seful SVSU dintr-o comuna pleaca un an in concediu fara plata. Primarul poate atribui unui consilier local acest post? Sunt consilier local si cred ca este ... (vezi toată discuția)
Incadrare dupa soare? zama cristian zama cristian Buna ziua. Probabil voi fi taxat de d-na Pintea,din nou, dar cum la sectiunea Dreptul muncii nu am primit raspuns voi posta cam aceeiasi intrebare si aici. ... (vezi toată discuția)