avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul minim pe unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul minim pe unitate

Noul contract de munca la nivel national (CCM) prevede ca personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire o reprezinta studiile superioare trebuie sa primeasca de doua ori mai mult decit salariul minim care a fost negociat la nivel de unitate.

s-a publicat undeva salariile minime la nivel de unitate?

- quote-ul este de pe topicul Salariul minim (user mony23)

Buna ziua,
Redeschid acest topic pentru ca mie personal imi sunt cateva lucruri neclare.
S-a discutat foarte mult la inceputul anului 2007 despre salariile minime cf CCMUNN coform studiilor, coeficientilor de ierarhizare, etc. insa as vrea sa ma leg de Art.40 alin (2) din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National : Art.40 alin (2) Coeficientii de salarizare de la alin.(1) se aplica la salariul minim negociat pe unitate.

Se pare ca toata lumea a presupus ca salariul minim pe unitate este salariul minim garantat in plata (cum se intampla in majoritatea cazurilor) dar eu consider ca este o confuzie aici. Ce se intampla cu acele firme (mici sau foarte mici in general) unde salariul minim negociat pe unitate este mai mare decat salariul minim garantat de CCMUNN?

Altfel pusa problema..in conditiile in care salariile sunt confidentiale (prin lege), cum poate stii cineva care este salariul minim negociat pe unitate daca, spre exemplu ar dori sa se angajeze la o firma? Cum poate stii un angajat cand acest salariu minim negociat pe unitate se mareste? In acest caz, este obligatorie aplicarea coeficientilor de ierarhizare la fiecare marire a salariului minim pe unitate?

Exemplu: Ca si caz concret , intr-o firma mica (sub 10 angajati), in conditiile in care salariul cel mai mic din unitate este 600 lei brut (studii liceale, post de secretara) - salariul de incadreare fiind raportat la CCM ( 500*1.2 coef.), cum se vor calcula corect salariile celor cu studii superioare (angajati firesc pe pozitii unde sunt necesare studii superioare cf fisei postului si Cod COR): 2*500 lei (salariul minim garantat in CCM) = 1000 lei sau 2*600 (salariul minim pe unitate)=1200 lei?

Eu optez pentru varianta a doua, dar poate ma insel....:-/
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 15:11, 30 Iunie 2008
Coeficienţii de salarizare prevazuti de art.40 alin.1din CCMN se aplică la salariul minim negociat pe unitate.
Astfel, daca in CCM la nivel de unitate pentru un muncitor necalificat s-a stabilit un salariu minim de 600 lei, atunci coeficientii de salarizare se aplica la acest salariu.
In cazul in care prin CCM la nivel de unitate sau grup de unitati ori pe ramura sunt stabiliti alti coeficienti (mai mari decat cei prevazuti in CCMN) se aplica acesti coeficienti.

Coeficientii de ierarhizare se aplica in functie de salariul minim negociat pe unitate.
In cazul dvs, corecta este prima varianta 2 x 500 lei = 1000 lei , pentru studii superioare.
In CCM la nivel de unitate, incheiat intre angajator si sindicat (sau reprezentantii salariatilor), se prevede salariul minim, care nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economie (500 lei) si coeficientii de ierarhizare, care nu pot fi inferiori celor din CCMUNN.
Salariile personale sunt confidentiale dar salariul minim negociat din CCM este "public". Cand o persoana se angajeaza trebuie sa ia la cunostinta de CCM si regulamentul intern. Cand se va renegocia salariul minim, intre angajator si sindicat (sau reprezentantii salariatilor) vor afla toti salariatii.
Sa nu confundati "negocierea colectiva", pentru intocmirea CCM cu "negocierea individuala" cand angajatorul si salariatul negociaza salariul acestuia din urma (avand la baza salariul minim negociat in CCM).
Daca unitatea nu are CCM atunci, intr-adevar, poate lua ca salariu minim pe cel din CCMUNN.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc elis,
Mi-am dat seama de confuzia pe care o faceam intre salariul minim negociat pe unitate si salariul cel mai mic existent dintr-o unitate. Exista intr-adevar si societati care nu au posturi pentru muncitori necalificati dar firesc, coeficientii de ierarhizare pentru toate celelalte posturi/functii se raporteaza la salariul minim (in cazul exemplului meu salariul minim brut garantat prin CCMUNN).

Inca o data multumiri pentru raspunsuri.
:) Multumesc. Se poate intampla oricui sa faca o confizie, important este sa se gaseasca o solutie la problemele cu care ne confruntam.
asa este :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grila de salarizare miki.mihaela2006 miki.mihaela2006 Grila de salarizare cuprinde salariile tarifare de incadrare din statele de plata sau sunt cele la care se aplica coeficientii minimi de ierarhizare plus ... (vezi toată discuția)
Care este salariul minim pe economie? 500 sau 540sau 570 sau media data de ins.nat.de statistica? cristibelean cristibelean Probleme care incep sa ne framante in urma discutiei cu organe de control de la ITM: salariul minim trebie sa fie cel stabilit de contractele de munca la nivel ... (vezi toată discuția)
Salariu minim studii superioare epifanie epifanie Buna seara .Sant administrator al unui SRL cu capital privat al unei comune .Trebuie sa angajez o contabila ce are studii superioare..Ce salariu pot sa-i dau ... (vezi toată discuția)