Atat pentru neplata pensiei alimentare cat si pentru partaj in prima faza va sugerez sa apelati la mediere.Medierea este o cale extrajudiciara de rezolvarea conflictelor dintre persoane fizice sau juridice in afara salilor de judecata cu ajutorul unei terte persoane ,mediatorul,in conditii de confidentialitate ,si impartialitate,cu costuri reduse .Adica pentru partaj exista o taxa de timbru judiciar care se stabileste la valoarea bunului partajat.Daca partajul se realizeaza prin mediere aceasta taxa nu se mai plateste si e destul de consistenta iar daca partajul a fost dedus judecatii si se solicita de catre parti sa se mearga la un mediator autorizat,instanta suspenda procesul pana la solutionarea acestuia,dar nu mai mult de 3 luni,dupa care da o hotarare de expedient tinand cont de acordul pozitiv al partilor,la cerere aceasta taxa se restituie integral.Aceasta procedura extrajudiciara a fost instituita de legiuitor tocmai sa faciliteze rezolvarea rapida a problemelor justitiabililor,pe cale amiabila in afara salilor de judecata.Cautati pe net un Birou de mediator pe care il puteti contacta pentru mai multe detalii.
Cu respect.
Mediator Tatu Tudor
Multumesc din suflet pt raspunsuri. Imi sunteti de mare ajutor :)
As mai avea o intrebare. Stiu ca plata pensiei retroactive( de la data deschiderii divortului) se face esalonat. Ce inseamna asta? De exemplu, daca are sa plateasca in jur de 30000 RON, i se pot opri cate 100 Ron lunar sau institutia este obligata sa opreasca un procent anume? Intreb deoarece eu nu stiu ce venit net are lunar iar calculul meu la venitul sau declarat in instanta nu se potriveste cu suma pe care o plateste( e mai mare cu cativa lei, eu calculasem 1600 lei si el plateste 1750) , poate fi aceasta diferenta partea esalonata a sumei retroactive? Repet, el a spus ca nu o sa vedem niciodata banii din urma.
Va multumesc.
Cu stima, Daria .
~ final discuție ~