Detin o casa impreuna cu sotia. Casa a fost construita pe un teren primit de mine prin donatie de la parinti. Casa apare ca bun comun, desi a fost construita in mare parte de parintii mei. Ce pot face ca sa ma asigur ca sotia, la un eventual divort, nu va avea pretentii asupra casei?
Sotia este de acord sa faca orice ca sa rezolvam aceasta problema.
Casa este ipotecata la banca si o vanzare cumparare catre parintii mei este mai problematica.
Puteti incheia si un Acord de mediere cu privire la divort, copii, si toate celelalte accesorii precum si cu privire la partaj. Acordul va consfinti exact conditiile stabilite intre d-voastra si sotie. Acel acord se depune la instanta impreuna cu actiunea d-voastra si veti privi o hotarare in concordanta cu cele dispuse in Acordul de mediere. Mai mult pe partaj nu veti mai plati nici taxa de 3%, in conditiile in care alegeti de la inceput medierea, in conformitate cu Legea 192/2006 art. ART. 63
(1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru învestirea acesteia.
Pentru a vedea si a va lamuri pe deplin asupra acestei noi proceduri puteti apela la o informare gratuita pe care orice mediator autorizat din Tabloul mediatorilor este obligat sa o faca.
3% la ce se aplica? Daca este vorba de o casa ca si bun comun, se aplica la voloarea cu care este inregistrata la impozite si taxe locale?
Astazi am citit despre mediere si chiar am vrut sa ma intalnesc cu un mediator. Sper sa fie adevarat ce se scrie, cum ca printr-un mediator se trimite in instanta acordul de mediere care va prevedea toate detaliile privind divortul, partajul, minorii, pensia alimentara si ar fi nevoie doar de o singura infatisare in instanta.
Suna extraordinar de convenabil.
Cam care ar fi tariful unui asemenea serviciu, presupunand ca sotii au convenit asupra tuturor aspectelor inainte de a se intalni cu mediatorul?
In legea 202/2010, legea micii reforme :
„În litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de
mediere, judecătorul poate invita părţile să participe la o şedinţă
de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri.
,,Art. 614ind.1. - În faţa instanţei de fond, aceasta va stărui
pentru soluţionarea divorţului prin înţelegerea părţilor.
În cazul în care judecătorul recomandă medierea, iar părţile
o acceptă, acestea se vor prezenta la mediator, în vederea
informării lor cu privire la avantajele medierii. Mediatorul nu
poate solicita plata onorariului pentru informarea părţilor. După
informare, părţile decid dacă acceptă sau nu soluţionarea
divorţului prin mediere.
Până la termenul fixat de instanţă, care nu poate fi mai scurt
de 15 zile, părţile depun procesul-verbal întocmit de mediator
cu privire la rezultatul şedinţei de informare.
Prevederile alin. 2 şi 3 nu sunt aplicabile în cazul în care
părţile au încercat soluţionarea divorţului prin mediere anterior
introducerii acţiunii."
Si am sa va dau si cateva art. din legea medierii 192/2006:
CAP. 6
Dispozitii speciale privind medierea unor conflicte
SECTIUNEA 1
Dispozitii speciale privind conflictele de familie
ART. 64
(1) Pot fi rezolvate prin mediere neîntelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la întretinerea copiilor, precum si orice alte neîntelegeri care apar în raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Întelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii
divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.
ART. 65
Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va încuraja parintii sa se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea
responsabilitatii parintesti, separatia în fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si
dezvoltarii acestuia.
ART. 66
(1) Înainte de încheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii,
mediatorul va depune toate diligentele pentru a verifica daca între parti exista o relatie abuziva ori violenta, iar efectele unei astfel de situatii sunt de natura sa influenteze medierea si va decide daca, în asemenea circumstante, solutionarea prin mediere este potrivita. Dispozitiile art. 54 sunt aplicabile în mod corespunzator.
(2) Daca, în cursul medierii, mediatorul ia cunostinta de existenta unor fapte ce pun în pericol cresterea sau dezvoltarea normala a copilului ori prejudiciaza grav interesul superior al acestuia, este obligat sa sesizeze autoritatea competenta.
Divort
elninio2010
vreau sa divortez, atat eu cat si sotia suntem de acord,avem un copil minor(7ani),avem un apart. in rate prin banca, platim rate la el ,ne-am inteles atat in ... (vezi toată discuția)