avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt persoana cu handicap, cand pot iesi la pensie?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt persoana cu handicap, cand pot iesi la pensie?

buna ziua,
in luna noiembrie implinesc 50 ani si as dori sa stiu cand pot sa ma pensionez?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:41, 8 Mai 2011
botezan50 a scris:
buna ziua,
in luna noiembrie implinesc 50 ani si as dori sa stiu cand pot sa ma pensionez?

Precizati data nasterii, sexul si stagiul realizat (sa-i spunem vechimea in munca).
Cand ati dobandit certificatul de incadrare in grad de handicap, inainte sau dupa ce v-ati angajat? Va rog sa precizati daca sunteti incadrat in grad de handicap grav sau accentuat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
sunt nascuta in 15 noiembrie 1961,am 24,5 ani lucrati, am handicap accentuat de 3 ani intrucat am avut luxatie de sold din nastere.
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2011
botezan50, utilizator
Din pacate faptul ca sunteti incadrata in grad de handicap accentuat doar de 3 ani nu va ajuta sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta mai devreme. Daca era vorba despre handicap preexistent calitatii de asigurat, era alta discutie.

Puteti sa beneficiati de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotara asta. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala. Trimiterea catre comisia de expertiza medicala v-o da medicul de familie.

De pensie pentru limita de varsta veti beneficia atunci cand veti implini 62 de ani si 2 luni, adica in ianuarie 2024. Daca veti realiza stagiul complet de cotizare de 32 de ani si 5 luni, veti putea solicita pensie anticipata partiala dupa ce veti implini 57 de ani si 2 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua limita de pensionare a persoanelor cu handicap accentuat (grad. ii) florina2769 florina2769 Am 43 de ani,15 ani lucrati si as dori sa stiu daca ma pot pensiona dupa noua lege data la sfarsitul anului 2012\\inceputul anului 2013.Nu stiu exact daca a ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? DanOltean DanOltean Sunt nascut la 16.12.1964 si am din nastere coxartroza congenitala la piciorul stang. Ma intereseaza cand pot iesi la pensie mentionez faptul ca am lucrat 27 ... (vezi toată discuția)
Pensionare 234 234 sunt nascuta in 12.02.1959 sex f am vechime in munca 31 ani si 9 luni am grad de handicap II-scleroza multipla stie cineva daca ar fi sa ma pensionez as ... (vezi toată discuția)