avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... despre pensionarea persoanelor cu handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

despre pensionarea persoanelor cu handicap

Sunt o persoana cu handicap accentuat, incadrata in gradul II cu mult timp inainte de angajare. Sunt nascuta in 26.03.1957 si pe 15 martie a. c. am implinit 20 de ani de serviciu ca secretara. As dori sa stiu cand pot sa ies la pensie pentru limita de varsta. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:36, 4 Septembrie 2013
In martie 2022, deoarece neavand depasit stagiul complet de cotizare sau lucru in conditii deosebite/speciale, nu puteti beneficia de reducerea varstei de pensionare.
Daca sunteti sigura ca afectiunea de care suferiti v-ar da dreptul la pensie de invaliditate, puteti sa va inscrieti la Comisia Medicala care apartine de Casa de Pensii Teritoriala pentru evaluarea gradului de invaliditate. Puteti folosi si copii de pe documentele de la D.P.H., aveti nevoie de trimitere la specialist de la medicul de familie si referat de la medicul specialist.
1. Pentru o femeie nascuta in martie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.


3. - Cei 20 de ani de stagiu de cotizare inseamna aproape 2/3 din cei 30 de ani si 8 luni de stagiu complet de cotizare.
- Asadar daca va incadrati in acesta prevedere legala puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 50 de ani si 8 luni, in noiembrie 2007 (adica oricand de azi inainte), daca veti avea un stagiu de cotizare de 20 de ani si aproape 3 luni (v. raspunsul lui Carp Mircea)
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat,conditiile sunt:
-Varsta 50 de ani si 8 luni
-Stagiu de 20 de ani 2 luni si 20 de zile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare 234 234 sunt nascuta in 12.02.1959 sex f am vechime in munca 31 ani si 9 luni am grad de handicap II-scleroza multipla stie cineva daca ar fi sa ma pensionez as ... (vezi toată discuția)
Legea handicapului achimescu achimescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta: Mama mea are un handiacp din nastere (legat de vedere), primeste pensie pe caz de boala si de ... (vezi toată discuția)
Pensie bobuonisei bobuonisei Stimati domni, Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni. As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)