avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... parasirea locului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

parasirea locului de munca

Buna ziua,
Un salariat nu s-a mai prezentat la munca de 3 zile.Ce trebuie sa fac?
Ii trimit adresa acasa ?
Cel mai recent răspuns: ContSters193759 , utilizator 16:47, 6 Mai 2011
- S-a stabilit anterior prin regulamentul intern, care este procedura de constatare si sanctionare in cazul absentelor nemotivate, respectiv numarul de absente nemotivate care antreneaza sanctionarea disciplinara a angajatului ?
- Aplicarea sanctiunilor disciplinare se poate face in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare.
- Ce puteti face in momentul de fata:
1 - Intocmirea de catre seful salariatului in cauza, sau dupa caz, de catre inspectorul de personal, a unui referat constatator, din care sa reiasa absenta nemotivata a salariatului de la locul de munca, referat care sa fie inaintat conducatorului unitatii, moment care va coincide cu luarea la cunostinta despre abaterea disciplinara a salariatului;
2 - Numirea comisiei de cercetare disciplinara prealabila si convocarea salariatului pe calea unei notificari scrise la adresa inregistrata in contractul individual de munca ( daca aveti cunostinta despre alte resedinte ale angajatului, il veti convoca la toate aceste resedinte );
3 - In cazul neprezentarii salariatului la convocarea dvs., veti emite decizia de sanctionare disciplinara, cu respectarea conditiilor de forma stabilite prin Codul muncii, decizia urmand a contine in mod obligatoriu urmatoarele mentiuni: (a) abaterea disciplinara savarsita de salariat, respectiv absenta nemotivata a acestuia timp de ...... de la locul de munca; (b) precizarea prevederilor regulamentului intern incalcate de salariat prin absenta sa nemotivata de la locul de munca; (c) faptul ca nu s-a efectuat cercetarea prealabila, datorita faptului ca salariatul nu s-a prezentat la convocarea transmisa de comisia de cercetare disciplinara; (d) temeiul de drept al aplicarii sanctiunii disciplinare – art. Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare; (e) termenul in care poate fi constastata in instanta decizia de sanctionare – 30 de zile calendaristice de la data comunicarii deciziei catre salariat; (f) instanta la care poate fi contestata decizia de sanctionare – tribunalul de la domiciliul salariatului ( a se preciza exact, potrivit legii de organizare a instantelor judecatoresti ).
4 - Decizia astfel intocmita va fi inregistrata la firma si va fi comunicata personal salariatului sau daca acesta nu este de gasit, va fi trimisa la domiciliul acestuia prin scrisoare recomandata cu aviz de confirmare.
Va multumesc pentru raspuns
Codul Muncii

Art. 264
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Art. 266
Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

Art. 267
(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.

In functie de solutionare va rog sa cititi si prevederile art. 268.
Deci, da, trebuie sa il convocati pentru efectuarea cercetarii prealabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca florin96 florin96 Perioada absentata de la serviciu a fost 01-06 ianuarie (01, 02, 03, 04 sarbatori). Pentru cele doua zile de lucru succesive nemotivate se poate desface legal ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate noiembriesm noiembriesm Ce pasi trebuie urmati in cazul in care o persoana lipseste nemotivat. (vezi toată discuția)