avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Procent cifra afaceri firma catre salariati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Procent cifra afaceri firma catre salariati

Buna seara,

Care sint metodele prin care o firma poate plati salariatilor pe linga salariu fix si procent din cifra de afaceri?

Firma nu doreste majorarea salariilor. Din cite am inteles nu poate acorda nici prime lunare. Deasemenea, este exclus ca salariatii sa devina PFA.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dgnConsulting , Contabil 03:27, 7 Mai 2011
Prin modificarile si completarile aduse Legii societatilor comerciale nr. 31/1990 de catre Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, pct 81, art. 178 se modifica astfel rezulta ca societatile cu capital privat nu mai pot distribui, incepand cu profitul anului 2003, cote de profit salariatilor proprii ci numai asociatilor sau actionarilor.
Am cautat legea respectiva ([ link extern ] )

dar desi am gasit art. 178, nu vad pct. 81

Am si citit o parte din aceasta deja dar nu am gasit aspectul prezentat de Dvs.

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
ptar, utilizator
pct 81, art. 178 se modifica astfel:
“ 81. Alineatele (1) si (4) ale articolului 178 vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 178. - (1) Din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
.................................................................
(4 ) Fondatorii vor participa la profit , daca acest lucru este prevazut in actul constitutiv ori, in lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobat de adunarea generala extraordinara.”
Prin aceasta prevedere salariatii au fost exclusi de la participarea la profit.
1. Din cite am inteles nici primele nu pot fi acordate lunar. Este adevarat?
2. Nu exista absolut nici o cale pentru a acorda salariatului o parte din profit?...nu neaparat ca procent din cifra de afaceri dar prin orice alta modalitate legala?

Va multumesc din nou.
Nu prea. Profitul ramane ca un drept excusiv al patronatului prin dividende. Pentru salariati prime de paste si de craciun.

Alte discuții în legătură

Impozitare venit deltaco deltaco In cazul in care venitul din dividende este distribuit angajatilor ca si participare la profit, sumele se mai impoziteaza si ca venit al acestora? (vezi toată discuția)
Microintreprindere dates.raluca dates.raluca Buna ziua, am si eu niste nelamuriri referitoare la microintreprinderi. Ele au asociati sau angajati? Ce taxe si impozite se platesc? Este la fel ca si la SC ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit sau impozit venit microintreprindere abaflor98 abaflor98 Un SRL care in 2011 a optat pentru impozit pe profit are la 31.12.2012 cifra de afaceri mai mica de 65000eur. Daca in anul 2013 realizeaza o cifra de afaceri ... (vezi toată discuția)