avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... IMPOZITARE VENIT
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

IMPOZITARE VENIT

In cazul in care venitul din dividende este distribuit angajatilor ca si participare la profit, sumele se mai impoziteaza si ca venit al acestora?
Cel mai recent răspuns: LUST EXPERT , Consultant fiscal 11:47, 15 Februarie 2010
Dividendul reprezinta cota parte din beneficiu ce se distribuie fiecarui asociat sau actionar, dupa caz, proportional cu cota de participare la capitalul social. Aceasta distribuire se poate face in bani sau in natura. Plata dividendelor se face in lei. Daca se convine ca plata acestora sa se faca in valuta, atunci se procedeaza la convertirea leilor in valuta. O derogare de la aceasta prevedere, potrivit careia beneficiile se impart intre asociati sau actionari, o reprezinta dispozitiile art. 178 alin. (4) din legea societatilor comerciale. Aceste dispozitii au fost valabile pana in anul 2003. Prin modificarile si completarile aduse Legii societatilor comerciale nr. 31/1990 de catre Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, pct 81, art. 178 salariatii au fost exclusi de la participarea la profit.

Spre deosebire de aceasta ultima prevedere, Ordonanta Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, stabileste ca pana la 10% din profitul obtinut este repartizat pentru participarea salariatilor la profit. Dupa cum stiti, activitatea societatilor nationale, companiilor nationale, societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat si regiilor autonome este reglemetata de Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale si nu de catre Legea societatilor comerciale.

Fata de aceste reglementari legislative rezulta ca societatile cu capital privat nu mai pot distribui, incepand cu profitul anului 2003, cote de profit salariatilor proprii ci numai asociatilor sau actionarilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota de participare la profit a salariatilor argos1 argos1 Buna ziua. Va rog puteti sa ma lamuriti intr-o problema. Anul trecut incepand cu data de 01.10.2008 datorita faptului ca s-a luat o hotarare in Consiliul ... (vezi toată discuția)
Dividende - cui i se cuvin? andra10 andra10 As vrea sa va aflu pararea in urmatoarea problema: O societate pe actiuni inchisa a realizat profit atat in 2006 cat si in 2007. La aprobarea situatiilor ... (vezi toată discuția)
Procent cifra afaceri firma catre salariati ptar ptar Buna seara, Care sint metodele prin care o firma poate plati salariatilor pe linga salariu fix si procent din cifra de afaceri? Firma nu doreste ... (vezi toată discuția)