danielrotarurzd a scris:
da godot. incerci sa ajuti omul si poti sa iei si bataie pentru asta. sfaturile tale au fost foarte bune si menite sa duca la cea mai rapida rezolvare a situatiei debitorului. din pacate era sa o iei in barba pentru asta.
domnule tudorioan faptul ca s-a facut poprire si pe contul bancar unde intra pensia si direct la Casa de pensii nu incalca nicio lege. se incalca legea doar daca cuantumul sumei lunare retinute depaseste 1/3 sau 1/2 din venitul lunar net dupa caz. pentru a se evita acest lucru calea cea mai simpla este sa ceri executorului sau tertilor popriti sa faca in asa fel incat acest cuantum sa nu fie depasit. Bineinteles ca cel mai usor este sa rezolvi aspectul amiabil fara contestatie insa daca nu reusesti poti formula contestatie la poprire daca asa vrei sa-i spui (insa tot contestatie la executare este).
singurul motiv de contestatie este acela ca se poate depasi cuantumul de indicat de lege si nu faptul ca s-a facut poprire la mai multi terti popriti.
doar ca exemplu: sa stii ca executorii judecatoresti mai fac popriri si pe conturile firmelor si trimit adrese de poprire la mai multe banci fiind posibil ca suma poprita sa o incaseze de la doua sau trei banci insa rezolvarea cea mai simpla este restituirea de catre executorul judecatoresc a sumelor incasate in plus si nu contestatia la executare.
contestatia apare totusi ca o masura extrema atunci cand nu gasesti intelegere. cel putin eu asa vad problema.
faptul ca nu s-a primit instiintarea de poprire nu este ok si s-ar putea chiar executorul judecatoresc sa fi gresit insa godot nu a fost rau intentionat cand ti-a spus ca termenul de contestatie totusi curge chiar daca nu ai primit instiintarea. curge fie de la data la care agentul procedural spune ca ti-a comunicat-o prin afisare fie de la data primei retineri, chiar daca vei demonstra ca nici nu ti-a fost comunicata vreo instiintare de poprire. efectul este respingerea contestatiei ca tardiva.
asa ca sfaturile date de godot in opinia mea sunt bune si la obiect.
pentru a evita retinerea unei sume mai mari decat cea permisa de lege poti cere suspendare popririi la unul din tertii popriti (preferabil banca)
Stimabile danielrotaru, ai o exprimare foarte "savanta" si gandesti foarte adanc cand te referi la violenta si numai ca un exemplu nefericit, comparand discutia in contradictoriu cu godot, de altfel decenta si constructiva, de o asemenea natura. Pacat ca nu ai inteles corect nimic din respectiva discutie! Pentru a-ti argumenta ca nu este acelasi lucru contestatia la executare cu cea la poprire, trebuie sa retii faptul ca in speta pe care am supus-o dezbaterii pe aceasta sectiune a executarii silite nu a existat situatia ca tertul poprit, recte casa de pensii, sa nu-si fi indeplinit obligatia cei revenea de a poprii pensia debitorului cu 1/3 asa cum se prevede in procedura civila pentru ca creditorul sau organul de executare silita sa sesizeze instanta de executare in vederea validarii popririi. Aceasta situatie este reglementata prin dispozitia art. 460 alin.(1) Cod proc.civ. In privinta popririi contului care are o destinatie precisa, este unul pentru pensii unde se vireaza lunar pensia debitorului. Acest cont nu poate fi alimentat din alte surse decat cea pentru care aq fost desschis. In situatia in care executorul judecatoresc sau creditorul ar fi sesizat instanta de judecata in vederea validarii popririi, una din cele doua parti avea obligatia sa comunice debitorului despre acest lucru, pentru ca acesta la randului sa poata contesta poprirea in conformitate cu dispozitiile legale, inainte de validarea popririi. Sper ca am reusit sa ma fac ionteles de asta data! Oricum, cele doua parti creditorul si executorul judecatoresc sunt in culpa, incalcand astfel dreptul de a accede la justitie, drept prevazut la art.21 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata!