avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita-dubla poprire
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita-dubla poprire

Este vorba despre o executare silita-pentru un credit nerambursat- prin dispozitia de infiintare a popririi pe venit emisa de un executoru judecatoresc prin care a fost dispusa retinerea din pensie a sumei totale reprezentand debit restant, taxe judiciare si cheltuieli de executare, tertul poprit fiind o casa judeteana de pensii. Mentionez ca pensia este virata intr-un cont cu aceasta destinatie deschis la o banca comerciala. La un an si patru luni acelasi executor judecatoresc dispune infiintarea unei a doua popriri obiectul executarii silite fiind debitul restant de care am amintit mai sus, creditorul fiind acelasi imprumutator, de data aceasta dispunandu-se inca o retinere din pensie din contul de pensii deschis la banca respectiva. Din cele doua retineri consecutive suma depaseste acea 1/2 prevazuta de lege care poate fi retinuta de la debitor incalcandu-se astfel dispozitiile legale. Grav este faptul ca executorul judecatoresc nu a informat debitorul despre aceasta noua masura de retinere pentru a da posibilitatea acestuia de a o contesta la instanta de executare ca fiind nelegala si abuziva. Intrebare: fapta acestui executor judecatoresc este corecta in masura in care dispune doua masuri pentru acelasi debit cu un singur creditor pe un venit realizat din pensie, care se vireaza lunar debitorului intr-un cont cu aceasta destinatie deschis la o banca comerciala?
godot a scris:

Nu trebuie sa imi detaliezi ca am inteles despre ce vorbim. In practica, pana ce vei avea succes in contestatia la executare, banii se vor vira de 2 ori. Asta era rezolvarea amiabila si rapida. Am rezolvat rapid vreo 4 cazuri similare, prin ceea ce am scris mai sus.
Vis a vis de faptul ca nu s-a instiintat de poprire e ok, aici e adevarat. Dar esti sigur ca nu exista o afisare ceva? Ca poate l-a instiintat de poprire, s-a afisat hartia si tu nu o ai, procedura este insa indeplinita.
Te salut
godot, sa fim seriosi! Pe mine nu ma intereseaza spetele in care ai fost implicat, insa vreau sa-ti spun ca nu ai inteles exact ce am postat eu. Este vorba despre validarea popririi, procedura de urmat... De fapt, este vorba despre o contestatie la poprire ceea ce este cu totul altceva fata de contestatia la executare! Esti in eroare totala, procedura a fost incalcata pentru ca persoana vatamata nu a luat cunostinta de ordonanta de poprire pentru a o contesta. Iar contestatia la poprire se introduce la instanta inainte de validarea popririi, lucru imposibil, astfel iesind in evidenta incalcarea dreptului parii vatamate de a accede la justitie!Prin urmare, nu se potriveste nimic ceea ce mi-ai istorisit cu ceea ce se confrunta peroana vatamata!
Tudore, tu vezi ce scrii? Ce inseamna validare de poprire? Validarea de poprire se face atunci cand tertul poprit refuza sa vireze banii - inteleg ca aici nu se pune problema..
Aici vorbeam de o dubla poprire. Atat. Validarea nu este in calcul.
Contestatia la executare se poate face, e ok, pt ca nu s-a instiintat debitorul. Vezi ca izvorul de drept este in C.pr.Civila si nu in legea 188 cum spui mai sus.
Art.454 alin 1 " instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata".
Validarea de poprire nu are treaba aici.
Debitorul va face contestatie pentru ca a luat la cunostinta despre a 2-a poprire pe conturi. Mai sus ti-am dat rezolvarea rapida a situatiei. Daca te duci in instanta, ajungi la acelasi rezultat probabil dar va dura 6 luni sa zicem.
In fine, vad ca ai luat-o personal.
Explica-mi si mie in drept unde este prevazuta " contestatia la poprire" care este cu totul altceva fata de contestatia la executare.
Poprirea pe conturi e legala. Nu conteaza ca a infiintat poprirea si la casa de pensii si pe cont pentru acelasi debit restant. Sa stii ca in conturi pot intra si alte sume, nu numai pensia....
Ai pus o intrebare, am incercat sa te ajut dar vad ca devii nervos....
In rest, ma abtin.
Sa traiesti si iti urez succes, sa rezolvi tu asta cu validarea popririi......desi repet, validarea nu are treaba aici.
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
godot, utilizator
Tocmai despre asta este vorba godot! Intr-un cont deschis cu o destinatie precisa in care se vireaza doar pensia, care este deja este poprita, tertul poprit fiind casa de pensii, nu pot intra alti bani din alte surse pentru simplu motiv ca doar tertul poprit, pensionarul si, evident baca are cunostinta de numarul contului. Daca te intereseaza care este diferenta intre contestatia la executare si contestatia la poprire cerceteaza in tratatul de drept procesual civil cu privire la poprire si cauta decizia civila nr.1393/1959 si vei gasi raspuns la ceea ce mai intrebat pe mine. In aceeasi ordine de idei as dori sa-ti mai spun ca, atat creditorul cat si executorul judecatoresc nu aveau niciun motiv sa ceara o a doua poprire pe contul de pensii, in masura in care nu au existat indicii ca tertul poprit nu si-a mai indeplinit obligatia de a efectua poprirea. Nu ai cum sa ma ajuti in acest fel si daca ma enervez, acest lucru este datorat faptului ca nu mi-ai dat o indrumare corecta. Si tu sa traiesti, multumesc pentru urari!
da godot. incerci sa ajuti omul si poti sa iei si bataie pentru asta. sfaturile tale au fost foarte bune si menite sa duca la cea mai rapida rezolvare a situatiei debitorului. din pacate era sa o iei in barba pentru asta.
domnule tudorioan faptul ca s-a facut poprire si pe contul bancar unde intra pensia si direct la Casa de pensii nu incalca nicio lege. se incalca legea doar daca cuantumul sumei lunare retinute depaseste 1/3 sau 1/2 din venitul lunar net dupa caz. pentru a se evita acest lucru calea cea mai simpla este sa ceri executorului sau tertilor popriti sa faca in asa fel incat acest cuantum sa nu fie depasit. Bineinteles ca cel mai usor este sa rezolvi aspectul amiabil fara contestatie insa daca nu reusesti poti formula contestatie la poprire daca asa vrei sa-i spui (insa tot contestatie la executare este).
singurul motiv de contestatie este acela ca se poate depasi cuantumul de indicat de lege si nu faptul ca s-a facut poprire la mai multi terti popriti.
doar ca exemplu: sa stii ca executorii judecatoresti mai fac popriri si pe conturile firmelor si trimit adrese de poprire la mai multe banci fiind posibil ca suma poprita sa o incaseze de la doua sau trei banci insa rezolvarea cea mai simpla este restituirea de catre executorul judecatoresc a sumelor incasate in plus si nu contestatia la executare.
contestatia apare totusi ca o masura extrema atunci cand nu gasesti intelegere. cel putin eu asa vad problema.
faptul ca nu s-a primit instiintarea de poprire nu este ok si s-ar putea chiar executorul judecatoresc sa fi gresit insa godot nu a fost rau intentionat cand ti-a spus ca termenul de contestatie totusi curge chiar daca nu ai primit instiintarea. curge fie de la data la care agentul procedural spune ca ti-a comunicat-o prin afisare fie de la data primei retineri, chiar daca vei demonstra ca nici nu ti-a fost comunicata vreo instiintare de poprire. efectul este respingerea contestatiei ca tardiva.
asa ca sfaturile date de godot in opinia mea sunt bune si la obiect.
pentru a evita retinerea unei sume mai mari decat cea permisa de lege poti cere suspendare popririi la unul din tertii popriti (preferabil banca)
danielrotarurzd a scris:

da godot. incerci sa ajuti omul si poti sa iei si bataie pentru asta. sfaturile tale au fost foarte bune si menite sa duca la cea mai rapida rezolvare a situatiei debitorului. din pacate era sa o iei in barba pentru asta.
domnule tudorioan faptul ca s-a facut poprire si pe contul bancar unde intra pensia si direct la Casa de pensii nu incalca nicio lege. se incalca legea doar daca cuantumul sumei lunare retinute depaseste 1/3 sau 1/2 din venitul lunar net dupa caz. pentru a se evita acest lucru calea cea mai simpla este sa ceri executorului sau tertilor popriti sa faca in asa fel incat acest cuantum sa nu fie depasit. Bineinteles ca cel mai usor este sa rezolvi aspectul amiabil fara contestatie insa daca nu reusesti poti formula contestatie la poprire daca asa vrei sa-i spui (insa tot contestatie la executare este).
singurul motiv de contestatie este acela ca se poate depasi cuantumul de indicat de lege si nu faptul ca s-a facut poprire la mai multi terti popriti.
doar ca exemplu: sa stii ca executorii judecatoresti mai fac popriri si pe conturile firmelor si trimit adrese de poprire la mai multe banci fiind posibil ca suma poprita sa o incaseze de la doua sau trei banci insa rezolvarea cea mai simpla este restituirea de catre executorul judecatoresc a sumelor incasate in plus si nu contestatia la executare.
contestatia apare totusi ca o masura extrema atunci cand nu gasesti intelegere. cel putin eu asa vad problema.
faptul ca nu s-a primit instiintarea de poprire nu este ok si s-ar putea chiar executorul judecatoresc sa fi gresit insa godot nu a fost rau intentionat cand ti-a spus ca termenul de contestatie totusi curge chiar daca nu ai primit instiintarea. curge fie de la data la care agentul procedural spune ca ti-a comunicat-o prin afisare fie de la data primei retineri, chiar daca vei demonstra ca nici nu ti-a fost comunicata vreo instiintare de poprire. efectul este respingerea contestatiei ca tardiva.
asa ca sfaturile date de godot in opinia mea sunt bune si la obiect.
pentru a evita retinerea unei sume mai mari decat cea permisa de lege poti cere suspendare popririi la unul din tertii popriti (preferabil banca)
Stimabile danielrotaru, ai o exprimare foarte "savanta" si gandesti foarte adanc cand te referi la violenta si numai ca un exemplu nefericit, comparand discutia in contradictoriu cu godot, de altfel decenta si constructiva, de o asemenea natura. Pacat ca nu ai inteles corect nimic din respectiva discutie! Pentru a-ti argumenta ca nu este acelasi lucru contestatia la executare cu cea la poprire, trebuie sa retii faptul ca in speta pe care am supus-o dezbaterii pe aceasta sectiune a executarii silite nu a existat situatia ca tertul poprit, recte casa de pensii, sa nu-si fi indeplinit obligatia cei revenea de a poprii pensia debitorului cu 1/3 asa cum se prevede in procedura civila pentru ca creditorul sau organul de executare silita sa sesizeze instanta de executare in vederea validarii popririi. Aceasta situatie este reglementata prin dispozitia art. 460 alin.(1) Cod proc.civ. In privinta popririi contului care are o destinatie precisa, este unul pentru pensii unde se vireaza lunar pensia debitorului. Acest cont nu poate fi alimentat din alte surse decat cea pentru care aq fost desschis. In situatia in care executorul judecatoresc sau creditorul ar fi sesizat instanta de judecata in vederea validarii popririi, una din cele doua parti avea obligatia sa comunice debitorului despre acest lucru, pentru ca acesta la randului sa poata contesta poprirea in conformitate cu dispozitiile legale, inainte de validarea popririi. Sper ca am reusit sa ma fac ionteles de asta data! Oricum, cele doua parti creditorul si executorul judecatoresc sunt in culpa, incalcand astfel dreptul de a accede la justitie, drept prevazut la art.21 alin.(1) din Constitutia Romaniei, republicata!

Alte discuții în legătură

Poprire pensie Rokvit Rokvit Pensia o primesc in cont la BRD Group Société Generale în România,și este virată de Ministerul de Interne. Nu locuiesc în România și nu am niciun bun ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)
Executare silita 2740826332154 2740826332154 daca un angajat a facut un imprumut bancar(pentru el personal)inainte de a se fi angajat la actualul loc de munca,imprumut pe care nu l-a platit si acum firma ... (vezi toată discuția)