Este vorba despre o executare silita-pentru un credit nerambursat- prin dispozitia de infiintare a popririi pe venit emisa de un executoru judecatoresc prin care a fost dispusa retinerea din pensie a sumei totale reprezentand debit restant, taxe judiciare si cheltuieli de executare, tertul poprit fiind o casa judeteana de pensii. Mentionez ca pensia este virata intr-un cont cu aceasta destinatie deschis la o banca comerciala. La un an si patru luni acelasi executor judecatoresc dispune infiintarea unei a doua popriri obiectul executarii silite fiind debitul restant de care am amintit mai sus, creditorul fiind acelasi imprumutator, de data aceasta dispunandu-se inca o retinere din pensie din contul de pensii deschis la banca respectiva. Din cele doua retineri consecutive suma depaseste acea 1/2 prevazuta de lege care poate fi retinuta de la debitor incalcandu-se astfel dispozitiile legale. Grav este faptul ca executorul judecatoresc nu a informat debitorul despre aceasta noua masura de retinere pentru a da posibilitatea acestuia de a o contesta la instanta de executare ca fiind nelegala si abuziva. Intrebare: fapta acestui executor judecatoresc este corecta in masura in care dispune doua masuri pentru acelasi debit cu un singur creditor pe un venit realizat din pensie, care se vireaza lunar debitorului intr-un cont cu aceasta destinatie deschis la o banca comerciala?
domnule tudorioan:
atunci cand tertul poprit nu isi executa obligatiile ce ii revin in calitatea sa de tert poprit (si numai atunci) se face validarea popririi.
in orice alte cazuri, cand prin executarea silita se aduce o vatamare, partea interesata poate promova contestatie la executare.
deci: contestatia la executare şi validarea popririi sunt doua actiuni distincte cu obiective total diferite. acelasi lucru a incercat sa te faca sa intelegi si godot. degeaba te enervezi atunci cand nu ai dreptate nu ai si cu nervii nu rezolvi nimic.
daca consideri ca sfaturile noastre nu sunt bune poti sa nu le iei in considerare insa trebuie sa intelegi ca nimeni nu are vreo intentie de a te enerva. noi atat stim.
din punctul meu de vedere poti sa numesti contestatia cum vrei: la executare sau la poprire fiindca instanta oricum o va califica in functie de prevederile legale.
acum referitor la termenul in care trebuie facuta contestatia, godot de asemenea te-a atentionat ca acest termen curge de la data la care s-a efectuat prima retinere chiar daca tu faci dovada ca nu ai primit instiintare de poprire din partea executorului judecatoresc. pentru asta consulta te rog art. 401, alin 1, lit. b teza a doua C.Pr.Civ. (cea cu venituri periodice).
vezi ca art. 460 se refera strict la validarea popririi si la tertul poprit ori tocmai tu ai spus ca tertul si-a indeplinit obligatiile deci ce sa faci cu validarea popririi.
bafta
Exact Daniele. Nici eu nici tu nu am adus niciodata vorba despre validarea popririi. Initiatorul topicului a adus-o in discutie.
In alta ordine de idei, tudorioan, sper ca iti dai seama ca executorul pune poprire pe conturi. ATAT. Nu stie si nici nu-l intereseaza alte detalii.
Contul este deschis la o banca si poate fi poprit. Tu sustii ca este doar cont de pensie. Unde exista aceasta reglementare? Adica ce-mi spui tu mie ca eu daca vreau maine sa-i virez pensionarului 1000 lei in cont nu-i primeste banca? Nu este un cont curent? Cu IBAN. Mai documenteaza-te :) Si lasa nervii ..
Domnilor user godot si danielrotaru, se pare ca nu ati inteles corect ceea ce am postat eu ca tema de discutie in materia executarii silite, mai exact in legatura cu poprirea... In acest context ar trebui sa retineti ca potrivit dispozitiilor art.409 alin.(1) lit.b) si alin.(2) din C.proc. civ. se poate retine din pensie 1/3 si daca sunt mai multe urmariri asupra aceleasi sume datorate, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venit. In discutia pe care am supus-o dezbaterii era vorba despre o a doua dispozitie de infiintare a popriri, de asta data, asupra unui cont de pensii deschis cu aceasta destinatie, prin care se vireaza pensionarului pensia lunar. Si cum pensionarul este si debitor, acestuia i se retine din pensie 1/3 in contul unei datorii catre un creditor. In alta ordine de idei, consider inchisa discutia pe aceasta tema cu amandoi, orice raspuns la prezenta si in continuare nu-l vou baga in seama, nu o sa mai dau curs. Godot, asemenea "sfaturi" au fost inutile! In ceea ce priveste documentarea stai linistit, nu-mi duce grija!
Prietene am inteles perfect speta. Tu insa refuzi sa intelegi ca se poate pune si poprire pe conturi si poprire la angajator pentru acelasi debit. Conditia este ca retinerea totala din aceste 2 popriri sa nu depaseasca 1/3 .
Contul in care se vireaza banii este un cont bancar normal. Nu un cont cu destinatie speciala de virare pensie. Este un cont normal in care pot intra oricand si alti bani pe care executorul ii poate lua.
"Raspunsurile primite in acest forum au doar un scop informativ. Datorita naturii complexe a legislatiei, precum si datorita aspectelor personale ale situatiei expuse de dumenavoastra in forum, este posibil ca sfaturile oferite prin intermediul Forum-ului sa nu fie aplicatie in situatia particulara in care va aflati."
"2.1. Nu jigni ceilalti participanti la discutie si utilizatorii forumului in general. Faptul ca esti nervos, chiar daca ai dreptate, nu iti scuza comportamentul. Nu ne plac utilizatorii cei care aduc jigniri sau injurii altor utilizatori sau unor institutii."
"De aceea, trebuie sa intelegeti ca nimeni nu este obligat sa raspunda intrebarii dumneavoastra si, cu atat mai mult, nimeni nu este obligat sa va dea un raspuns complet, corect si de actualitate. Trebuie sa discerneti singur in ce masura raspunsurile primite va pot ajuta in cazul supus dezbaterii."
In speranta ca dispozitiiile reamintite, vor detensiona discutia, va multumesc frumos, pentru intelegere si colaborare.
Poprire pensie
Rokvit
Pensia o primesc in cont la BRD Group Société Generale în România,și este virată de Ministerul de Interne. Nu locuiesc în România și nu am niciun bun ... (vezi toată discuția)