Este vorba despre o executare silita-pentru un credit nerambursat- prin dispozitia de infiintare a popririi pe venit emisa de un executoru judecatoresc prin care a fost dispusa retinerea din pensie a sumei totale reprezentand debit restant, taxe judiciare si cheltuieli de executare, tertul poprit fiind o casa judeteana de pensii. Mentionez ca pensia este virata intr-un cont cu aceasta destinatie deschis la o banca comerciala. La un an si patru luni acelasi executor judecatoresc dispune infiintarea unei a doua popriri obiectul executarii silite fiind debitul restant de care am amintit mai sus, creditorul fiind acelasi imprumutator, de data aceasta dispunandu-se inca o retinere din pensie din contul de pensii deschis la banca respectiva. Din cele doua retineri consecutive suma depaseste acea 1/2 prevazuta de lege care poate fi retinuta de la debitor incalcandu-se astfel dispozitiile legale. Grav este faptul ca executorul judecatoresc nu a informat debitorul despre aceasta noua masura de retinere pentru a da posibilitatea acestuia de a o contesta la instanta de executare ca fiind nelegala si abuziva. Intrebare: fapta acestui executor judecatoresc este corecta in masura in care dispune doua masuri pentru acelasi debit cu un singur creditor pe un venit realizat din pensie, care se vireaza lunar debitorului intr-un cont cu aceasta destinatie deschis la o banca comerciala?
Este regretabil ca nu a fost inteleasa corect situatia, ipotetica, pe care am postat-o incercand sa aflu cum se pot interpreta, de exemplu, dispozitiile art.371 indice 1 coroborate cu dispozitiile art.373 alin.(2), art.453 alin.(1) si art.460 Cod proc.civ.. cu privire la validarea popririi si care este procedura in materia contestatiei la poprire. Are executorul judecatoresc competenta de a valida o poprire tinand cont de dispozitiile art.371 indice 1, modificate prin Legea nr.202/2010? In rest, o sa incerc sa nu mai raspund la provocari de genul celor postate de cei doi useri...
la prima poprire se poate retine pana la 1/3 din venit iar in cazul in care sunt mai multe popriri infiintate pe acelasi venit se poate retine pana la maxim 1/2 din venit.
Calculul privind stabilirea sumei retinute lunar , in vederea respectarii legislatiei, este facut de catre CNPAS in cazul pensionarilor.
Suma poprita lunar nu se stabileste de catre executor, insda acesta nu are voie sa faca doua popriri pe acelasi venit, pentru acelasi titlu executoriu.
Poprire pensie
Rokvit
Pensia o primesc in cont la BRD Group Société Generale în România,și este virată de Ministerul de Interne. Nu locuiesc în România și nu am niciun bun ... (vezi toată discuția)