avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua. A-si dori cateva raspunsuri daca ma poate ajuta cineva.
In 1990 a murit mama mea. In urma decesului ei nu s-a facut succesiune.
Tatal meu s-a recasatorit in 2000, dar inainte a trait 8 ani in cuncubinaj cu a doua sotie. De curand a murit si tatal meu. Am dori sa stim care sunt cota parte ce ii revine sotiei tatalui meu si cota parte ce imi revine mie si fratelui meu? Daca toate bunurile intra in masa succesorala sau doar cele dobandite in timpul casniciei-cuncubinajului?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 20:03, 8 Mai 2011
la masa succesorala intra toate bunurile din patrimoniul defunctilor.
bunurile dobindite in timpul concubinajului intra in masa succesorala numai in cota detinuta de tatal dv. asupra acelui bun/bunuri. si asta numai dupa iesirea din indiviziune.
mai intai veti face succesiune dupa mama dvs si dupa aceea dupa tata.. dupa mama veti avea 3/4 din 1/2 din averea comuna a parintilor dvs iar dupa tatal dvs tot asa 3/4 din averea lui restul de 1/4 revenind sotiei supravetuitoare
Totodata, pentru a beneficia de niste costuri minime in ceea ce priveste succesiunea puteti veni impreuna cu fratele la mediere unde in urma negocierilor privind modul de impartire a bunurilor veti incheia un acord de mediere. Acesta va fi prezentat in instanta iar judecatorul va va da o hotarare de expedient in conformitate cu Acordul de mediere. In conformitate cu legea 192/2006, daca totul a fost solutionat pe calea medierii taxa de timbru se va restitui la cererea partii interesate.
Puteti beneficia si de o sedinta de informare gratuita, facuta de orice mediator autorizat din Tabloul mediatorilor pentru a putea alege in cunostiinta de cauza modalitatea pe care o veti alege pentru solutionarea problemelor in materie de succesiune.
Daca nu va intelegeti cu a doua sotie a tatalui o chemati in judecata pentru succesiune si solicitati dezbaterea celor doua succesiuni a mamei dvs si a tatalui dvs. Masa succesorala va fi cea detinuta de defunct la data mortii sale. Dvs. ca fii veti dobandi in concurs cu sotul supravietuitor al defunctului 3/4 din averea defunctului si sotia supravietuitoare va lua 1/ 4 .
Trebuie sa dezbateti ambele succesiuni, dupa mama si dupa tata. In masa succesorala a fiecaruia vor intra toate bunurile care le-au detinut, in cotele care le-au apartinut. La succesiunea mamei, tata a mostenit o cota de 1/4, iar copiii o cota de 3/4 (in masa succesorala a tatei va intra si cota de 1/4 mostenita de la mama). La mostenirea tatei, sotia sa va dobandi cota de 1/4, iar copiii impreuna vor dobandi o cota de 3/4 din bunurile care i-au apartinut, indiferent cand au fost dobandite. Ambele succesiuni se pot dezbate cel mai simplu la un birou notarial din localitatea unde defunctii au avut ultimul domiciliu.

Alte discuții în legătură

Mostenire ptr. a 2 a sotie mariuspe mariuspe Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Dupa moartea tatalui meu, a trebuit sa fac succesiunea. Din casatoria cu mama, nu mai sunt si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ivi ivi Buna ziua. A-si dori cateva raspunsuri daca ma poate ajuta cineva. In 1990 a murit mama mea. In urma decesului ei nu s-a facut succesiune. Tatal meu s-a ... (vezi toată discuția)
Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest bun sotul/sotia? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Bunica mea din partea tatalui a avut cumparat un loc de veci. Cand a murit tata a devenit ... (vezi toată discuția)