avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vanzare apartament cu tva 5%
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vanzare apartament cu tva 5%

Buna ziua,

Am achizitionat pe societate in 2009 un apartament cu 19%, acum doresc sa-l vand unei persoane fizice cu 5% TVA, ape 81 mp si valoare 80000 euro.

Este posibil?
Cel mai recent răspuns: agb23 , utilizator 14:43, 28 Octombrie 2012
dar textul urmator din codul fiscal se aplica doar dezvolatorilor?

ART. 140

Cotele

(1) Cota standard este de 24% şi se aplică asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

(2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:

a) serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, cinematografe, altele decât cele scutite conform art. 141 alin. (1) lit. m);

b) livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii;

c) livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare;

d) livrarea de produse ortopedice;

e) livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar;

f) cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping.

(21) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege:

a) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari;

b) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;

c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:

1. în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;

2. în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;

d) livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.

(3) Cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 1342 alin. (2), pentru care se aplică cota în vigoare la data exigibilităţii taxei.

(4) În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 1342 alin. (2).

(5) Cota aplicabilă pentru importul de bunuri este cota aplicabilă pe teritoriul României pentru livrarea aceluiaşi bun.

(6) Cota aplicabilă pentru achiziţii intracomunitare de bunuri este cota aplicată pe teritoriul României pentru livrarea aceluiaşi bun şi care este în vigoare la data la care intervine exigibilitatea taxei.

Norme metodologiceBuna ziua. Am cumparat un imobil in valoare de X Euro cu TVA, pret pe care dezvoltatorul imobiliat/vanzatorul mi la stipulat de la inceput incheierii precontractului de vanzare-cumparare. In momentul vanzarii, la notar, am aflat de cota redusa de impozitare, de 5% TVA, (eu indeplinind conditiile acordarii acestei reduceri), insa eu am achitat tot suma de X Euro cu tva, prevazuta la inceput. :-/ ***De TVA redus beneficiaza doar vanzatorul la plata Tva-ului sau si eu ca cumparator ar fi trebuit, deoarece pretul initial cuprindea Tva standard, de 24%, ??? Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare factura tva Mircea1990 Mircea1990 Buna ziua! Cu ce TVA pot refactura un serviciu/produs care mi-a fost facturat cu 9%? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Tva vanzare imobil felisana felisana Firma a achizitionat in anul 2008, un imobil construit in anul 1985 , la care a dedus tva. Ce optiuni am la vanzarea ei acum in anul 2012? 1. fara tva pot sa ... (vezi toată discuția)
Tva 5% locuinte / programul prim casa paduraru2009 paduraru2009 Buna ziua, Detin o locuinta (48 mp utili) achizitionata cu TVA 5%. Am citit pe net legile dar imi sunt putin neclare asa ca am 2 intrebari: 1. Urmeaza sa ... (vezi toată discuția)