avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Problema
Discuție deschisă în Executare silită

Problema

Ma scuzati ca va deranjez. Am urmatoarea problema :
In 7.10.2010 am incheiat un contract de imprumut cu restituire in rate egale de 780 pe luna timp de noua luni.
Penalizarile au fost puse de 0.1/% pe zi de intarziere pentru fiecare rata
in contract este prevazuta clauza ca sa nu ceara banii inainte de termenul scadent adica 8.6.2011 - este ultimul termen al ultimei rate.
Eu i-am platit pana in data de 11.04.2011, 1780 de lei pentru ca stabilisem sa aiba toti banii la termenul final adica 8.6.2011.
In data de 12.04.2011 primesc somatie, isi angajase avocat.
I-am returnat diferenta in data de 21.04.2011.
Imi poate cere onorariu pe care l-a platit avocatului si taxe de expediere somatie?
Imi poate cere penalizari de 1408 lei ?
Cel mai recent răspuns: danielrotarurzd , utilizator 17:58, 10 Mai 2011
daca nu ai fost pus in intarziere printr-o notificare trimisa prin executorul judecatoresc ai sanse mari ca daca la primul termen de judecata recunosti datoria sa scapi de cheltuielile de judecata.
clauzele penale sunt interzise in contractele de imprumut incheiate intre persoanele fizice.
deci daca iti iei si tu un avocat bun poti sa castigi destul de multe.
multumesc pentru raspuns. Nu am primit nici o notificare de la nici un executor.
Avocatul persoanei este jurist . Am primit o somatie de la avocat in data de 12.04.2011 in urma careia eu am achitat intreaga diferenta in data de 21.04.2011.
In contractul incheiat este prevazut ca sa nu poata ceara banii inainte de termenele prevazute in scadentar si penalizari de 0.1% pentru fiecare zi de intarziere a sumelor restante. La o valoare de 7030 lei pot fi penalizari de 1408 avand in vedere procentul de penalizare.
Scadenta este data de 8 a fiecarei luni incepand cu luna octombrie 2010.
repet penalitatile sunt interzise prin lege in contractele de imprumut intre persoanele fizice deci ai putea sa nu le platesti.
contractul de imprumut este autentificat de notar sau ce fel de contract este? in ce forma a fost incheiat?
Este un contract de imprumut autentificat de notar, fara dobanda, doar penalizari.
A fost incheiat si autentificat la notar pe care l-am ales impreuna.
contractul de imprumut autentificat de notarul public constituie titlu executoriu potrivit legii. asta inseamna ca poate fi pus in executare fara vreo alta formalitate. la cererea de executare avocatul poate sa depuna chitante - onorariu pentru faza de executare silita, cheltuieli care insa daca sunt prea mari pot fi cenzurate de instanta in cadrul ueni contestatii la executare.
nu poti fi executat silit decat pentru sumele ajunse la scadenta si neachitate, decat daca in clauzele contractuale se prevede si altceva.
nu poti fi executat silit pentru penalitati.
somatia trimisa de avocat nu are nicio valoare decat cel mult o instiintare despre debit.
singurii competenti sa faca executare silita sunt organele de executare stabilite prin lege. avocatii nu fac parte din organele de executare deci nu pot emite somatii in conditiile art. 387 C.Pr.Civ.

Alte discuții în legătură

Subiect: imprumut nerambursat. mijloace de recuperare prin executare andrei73 andrei73 Anul trecut am creditat in repetate randuri firma la care eram angajat ca si director executiv. Toate aceste creditari le-am facut cu contract de imprumut ... (vezi toată discuția)
Instiintarea de recuperare debit instititutie ifn cdaniel1961 cdaniel1961 Ieri am primit o instiintare de plata privind eventualiatate unei executari silite de la OFN de la un debit de la o banca. In instiintare se mentionata ca daca ... (vezi toată discuția)
Cum percep suma datorată mie, ca prestator de servicii, de către beneficiar, cu tot cu penalizările de întârziere? CristinaGabiP CristinaGabiP Cum percep suma datorata mie ca prestator de servicii in urma penalizarilor de intarziere a platii facturilor de catre beneficiar, in conditiile in care ... (vezi toată discuția)