avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Problema
Discuție deschisă în Executare silită

Problema

Ma scuzati ca va deranjez. Am urmatoarea problema :
In 7.10.2010 am incheiat un contract de imprumut cu restituire in rate egale de 780 pe luna timp de noua luni.
Penalizarile au fost puse de 0.1/% pe zi de intarziere pentru fiecare rata
in contract este prevazuta clauza ca sa nu ceara banii inainte de termenul scadent adica 8.6.2011 - este ultimul termen al ultimei rate.
Eu i-am platit pana in data de 11.04.2011, 1780 de lei pentru ca stabilisem sa aiba toti banii la termenul final adica 8.6.2011.
In data de 12.04.2011 primesc somatie, isi angajase avocat.
I-am returnat diferenta in data de 21.04.2011.
Imi poate cere onorariu pe care l-a platit avocatului si taxe de expediere somatie?
Imi poate cere penalizari de 1408 lei ?
Cel mai recent răspuns: danielrotarurzd , utilizator 17:58, 10 Mai 2011
Prima somatie am primit-o in data de 12.04.2010 , iar eu in data de 21.04.2011 am achitat toata diferenta de bani primiti.
Primit 7030 in octombrie 2010
Achitat anterior somatiei 1780

Achitat in data de 21.04.2011 suma de 5250 care reprezinta diferenta intre 7030-1780.

Clauzele din contract sunt :

- imprumutatoarea nu poate solicita sumele de bani inainte de termenii prevazuti in contract
- pentru fiecare zi de intarziere se vor percepe penalitati de 0.1% pe zi la sumele ramase.

Solicita intalnire de conciliere prin a doua somatie pe care am primit-o prin mail.
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
amalu, utilizator
cand spui ca ai primit somatie te referi la somatia primita de la avocat.
ai primit o somatie de la un executor judecatoresc?
daca nu ai primit si in prezent esti la zi cu ratele autunci parerea mea este ca nu poti fi executat silit.
repet penalitatile nu le datorezi chiar daca sunt trecute in contract fiindca sunt prohibite de lege in acel caz.
si ca raspuns la intrebarea ta initiala: daca se pot pretinde sumele platite avocatului si cheltuielile de expediere a somatiei.
raspunsul meu este ca pot fi cerute insa pana nu detin un titlu executoriu pentru aceste sume tu nu poti fi obligat sa le platesti chiar daca ei le cer. deci daca tu nu vrei sa le dai trebuie sa te dea in judecata pentru ele.
alta era problema daca somatia era trimisa de un executor judecatoresc fiindca atunci exista prevederi legale care permit organului de executare sa recupereze si aceste sume in cadrul executarii silite.
nu pot sa iti spun care sunt sansele sa fi obligat daca te dau in judecata dar cred ca sunt foarte mici.
procedura legala in cazul in care detii un titlu executoriu nu este sa te adresezi avocatului care sa trimita el somatie, ci unui avocat ca sa iti faca eventual formele legale pentru inceperea unei executari silite dar nu sa trimita el, avocatul, somatia.
deci avand in vedere ca sunt niste cheltuieli inutile facute de creditor si fara o baza legala nu cred ca vei putea fi obligat sa le platesti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect: imprumut nerambursat. mijloace de recuperare prin executare andrei73 andrei73 Anul trecut am creditat in repetate randuri firma la care eram angajat ca si director executiv. Toate aceste creditari le-am facut cu contract de imprumut ... (vezi toată discuția)
Instiintarea de recuperare debit instititutie ifn cdaniel1961 cdaniel1961 Ieri am primit o instiintare de plata privind eventualiatate unei executari silite de la OFN de la un debit de la o banca. In instiintare se mentionata ca daca ... (vezi toată discuția)
Cum percep suma datorată mie, ca prestator de servicii, de către beneficiar, cu tot cu penalizările de întârziere? CristinaGabiP CristinaGabiP Cum percep suma datorata mie ca prestator de servicii in urma penalizarilor de intarziere a platii facturilor de catre beneficiar, in conditiile in care ... (vezi toată discuția)