avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Temei juridic recuzare expert tehnic judiciar
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Temei juridic recuzare expert tehnic judiciar

Sunt aparatorul unui asigurator care a fost chemat in instanta pentru plata unei despagubiri casco, anterior refuzata pe motiv ca circumstantele declarate nu concorda cu realitatea, mai concret intre 2 vehicule nu a avut loc un impact si nu exista complementaritatea daunelor suferite si pretinse a fi produse.
Pe rolul aceleasi instante se judeca o cauza in care pagubitul din acelasi pretins accident solicita despagubiri (RCA) pentru avarii, ce anterior au fost (la fel) refuzate la plata de catrte asigurator, practic din aceleasi considerente.
Problema este ca in ambele cauze s-a dispus efectuarea de expertize tehnice judiciare auto, dar intamplarea face ca acelasi expert sa fie numit (prin tragere la sorti) pentru efectuarea ambelor expertize.
In cauza in care sunt aparator, la termenul din 12/05 voi intra in posesia unui exemplar de expertiza, in cealalta cauza s-a depus deja.
Problema este: cum as putea sa invoc recuzarea expertului, ce motive legale as putea sa invoc, intrucat la termenul cand a fost desemnat nu aveam cunostinta despre implicarea lui in cealalta cauza si nici expertul nu a solicitat abtinerea in cauza mea?
Recuzarea expertului poate fi solicitata in baza art. 204 alin. 1 Cod procedura civila prin raportare la art. 27 alin. 1 pct. 7 - daca si-a spus parerea cu privire la pricina ce se judeca.
Atentie insa la termenul de 5 zile pentru formularea cererii de recuzare, termen stabilit de art. 204 alin. 2
Va multumesc , insa expertul a depus o expertiza privind cele 2 auto in cauza in care pagubitul RCA solicita despagubire de la asiguratorul vinovatului. Iar in cauza mea acelasi vinovat solicita despagubire casco de la propriul sau asigurator. Deci, acelasi expert a efectuat expertiza in doua dosare diferite :
In cauza 1:
- A (nevinovat) este reclamant si pagubit RCA
- B (sofer vinovat) este intervenient fortat
- C este societatea de asigurare RCA

In cauza 2:
- B (sofer vinovat) este reclamant impotriva lui societate de asigurare casco
Deci ambii cond. auto au cerut despagubiri, unul de propriul asigurator casco, celalalt de la asiguratorul RCA al vinovatului.
Prin urmare, nu pot sa invoc faptul ca expertul si-a expus parerea cu privire la pricina ce se judeca.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate solutiona un caz de daune rca si de ce acte este nevoie. laszlo82 laszlo82 Buna seara. De curand masin lui frate meu a suferit un acident rutier soferul find tata iar cel vinovat o persoan din PH dupa incident a venit Politia si a ... (vezi toată discuția)
Asigurare masini introduse in tara inaninte de aderarea la u.e. visirin visirin Am o intrebare legata de actele ce se solicitau la intriducerea in tara a masinilor din strainatate , inainte de aderarea la U.E . Era obligatorie polita de ... (vezi toată discuția)