avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achitare credit casa dupa casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achitare credit casa dupa casatorie

Buna ziua! Am si eu o mica intrebare si sunt sigur ca cineva de pe acest forum ma poate ajuta! :)

Sora mea a luat acum 1 an un apartament pt care a dat 20% avans (banii au fost atat din surse proprii, cat si de la parintii nostri), restul banilor fiind obtinuti prin credit imobiliar pe o perioada de 30 de ani. In toamna aceasta se va casatori. Evident ca finalizarea creditului imobiliar va avea loc undeva in viitor ( sa zicem ca peste cel putin 10 ani), foarte probabil si prin contributia la rata a viitorului sot.

Intrebarea mea (a ei) este: viitorul sot va avea drept de proprietate asupra apartamentului respectiv dupa achitarea creditului? Dar daca la un moment dat vor vinde acel apartament si isi vor cumpara altul?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Ciubotzel , utilizator 15:48, 4 Iulie 2008
Bunurile dobandite inaintea casatoriei sunt bunuri proprii; astfel, apartamentul va fi bun propriu al surorii dvs.
Sotul poate dovedi faptul ca a contributi la achitarea creditului facut pentru achizitionarea imobilului, si in cazul unui divort poate cere instantei restituirea acestor cheltuieli de catre sotie; in orice caz calculul se va afce de catre instanta pe baza probelor.
Daca acest apartament va fi vandut si se va cumpara un alt apartament in timpul casatoriei, acesta va deveni bun comun al sotilor.
Imobilul cumparat de sora dvs. este dobandit inainte de casatorie si este bun propriu. Daca acesta va fi vandut dupa ce se va casatori si va cumpara impreuna cu viitorul sot un alt imobil, acesta va deveni bun comun. Daca acest lucru se va intampla, este bine sa fie precizat in contractul de vanzare cumparare de unde provin banii(din vanzarea imobilului proprietatea surorii dvs.). In cazul in care sora se va casatori si se vor achita rate si de catre sot, in eventualitatea unui partaj acesta poate solicita constatarea unui drept de creanta.
Multumesc frumos de raspunsuri, mai mult decat lamuritoare :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bun propriu sau bun comun? anniela anniela Buna ziua. Un imobil este achizitionat cu plata in rate in x ani, dupa o scurta perioada de timp, posesorul contractului se casatoreste si achita integral in ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate prima casa ContSters143842 ContSters143842 Mentionez ca nu sunt casatorita dar prietenul meu doreste sa achizitioneze un apartament prin programul Prima Casa inainte de casatorie.As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Proprietate inaintea casatoriei cameleon cameleon As vrea sa va cer un sfat:am ca proprietate un apartament de 3 camere dobandit inaintea casatoriei.Problema este ca intre timp m\'am casatorit si acum as vrea ... (vezi toată discuția)