avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... coruptie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

coruptie

care este, dupa parerea voastra, diferenta intre dare de mita si luare de mita (nu definitia lor din C.P.) ?
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 23:05, 13 Mai 2011
eu stiu ca amandoi sunt pedepsiti penal nu doar unul
da, asa este, bine in functie de situatie, daca denunta vreo unul din ei..etc..pe mine ma interesa sa aflu care este diferenta dintre cele doua din punct de vedere al gravitatii
Daca ne-am gandi la rece ar trebui ca ambele sa fie incadrate la fapte de coruptie cu aceeasi vina si deci sa fie aplicate pedepse egale.Bun,dar daca eu stiu ca medicul nu ma ajuta daca nu dau ceva atunci cine este mai vinovat?Nu se poate afirma ca eu care dau sunt mai vinovat decat doctorul care primeste pentru ca eu stiu ca pot chiar murii daca omul nu se ocupa de mine,desi ar intra in atributia sa de serviciu si atunci am/n-am ...fac rost si dau.Cel mai bine ar fii sa se scoata din mintea romanului darea de mita,dar atata timp cat nu se iau masuri si nu se fac controale nu se va starpi aceasta boala niciodata.Din pacate !
anamariaana a scris:

da, asa este, bine in functie de situatie, daca denunta vreo unul din ei..etc..pe mine ma interesa sa aflu care este diferenta dintre cele doua din punct de vedere al gravitatii


Dpdv al gravitatii in actualul Cod penal, luarea de mita este mult mai aspru pedepsita decat darea de mita, 3-15 ani respectiv 6luni-5 ani, cam aici este marea diferenta. In Noul Cod penal aceasta diferentiere va fi inlaturata, darea si luarea fiind la fel de aspru pedepsite asa cum este si normal.

In exemplul de mai sus, in care medicul refuza sa isi faca datoria pana nu primeste banii avem doar luare de mita nu si dare deoarece "mituitorul" a fost constrans la oferirea acestei sume, in consecinta se exclude existenta infractiunii de dare de mita.

Un alt punct de vedere interesant care merita discutat este "primirea de foloase necuvenite" care de fapt este tot o luare si dare de mita, dar unde numai cel care ia este pedepsit. Din fericire, Noul Cod va remedia si aceasta problema si "primirea de foloase necuvenite" va fi asimilata infractiunilor de "luare de mita" si "dare de mita".


Florile si cafeaua pot fii considerate dare si luare de mita ?

Alte discuții în legătură

Un sfat anamariacelik anamariacelik paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat? mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)
Primire de foloase necuvenite mjion mjion Am inteles, dare de mita - luare de mita. La primirea de foloase necuvenite, ce calitate are persoana de la care se primesc foloasele necuvenite? sau, ce ... (vezi toată discuția)
Primirea de foloase necuvenite klaus86 klaus86 Cel care da banii in cazul infractiunii de primire de foloase necuvenite poate fi acuzat de vreo fapta penala? Poate fi instigare la infractiunea ... (vezi toată discuția)