avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie sanatate pentru persoane fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie sanatate pentru persoane fara venit

Buna ziua,

Imi puteti spune daca o persoana care nu are un serviciu si nici un fel de venit este obligata sa plateasca asigurare de sanatate?
Singurul raspuns corect este cel dat de dl Valeriu iar che_gargara greseste pentru considerentele ce urmeaza:
1. O persoana fie nu are venituri si atunci poate sa beneficieze de ajutor social si are calitatea de asigurat (art. 213 alin. 2 lit. g) fie are venituri si atunci are OBLIGATIA de a se asigura, cu exceptia celor care ...
2. Sunt in detentie sau in perioada de suspendare a execuitarii pedepsei ori de intrerupere daca nu realizeaza venituri.
Potrivit alin. 3 al art. 213 din lege

Categoriile de persoane care nu sunt prevazute la alin. (1) si (2) au obligatia sa se asigure in conditiile art. 211 si sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate in conditiile prezentei legi.

[editat - au mai fost sterse din mesaje]
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
ContSters20980, utilizator
Intr-adevar, caracterul obligatoriu al platii pentru asigurarile sociale de sanatate e consacrat in legea sanatatii, nr. 95/2006 de art. 208 alin. (3), art. 208 alin.(3) lit. e, art. 213 alin. (4), art. 259 alin. (9), la toate a existat cel putin o critica de neconstitutionalitate respinsa de Curte.

Intrebarea este daca exista o sanctiune. Si din cate observ, art. 259 alin (7) insituie obligativitatea platii din urma a contributiei atunci cand vei dori sa beneficiezi de calitatea de asigurat (din redactarea art 211 ar rezulta de fapt ca orice cetatean e asigurat, dar asta e alta discutie). Art. 259 alin 7:

(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat:
a) să achite contribuţia legală lunară pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere;

Altfel spus, chiar daca n-ai avut venituri in ultimii 5 ani, cand vei dori sa te asiguri, va trebui sa platesti 6 luni din urma ca penalizare.
Cel care nu are venituri, nu are ajutor social si poate traieste din ajutorul ,sa zicem ,parintilor, din ce plateste cei 40 ron lunar, daca nu are de unde?
Statul ii ia dreptul de a trai, caci asa se traduce.Persoana " obligata " de stat printr-o lege aberanta, nu are venituri, dar va trai cu datorii, asa cum il " obliga" statul? Am inteles corect?
Va multumesc pentru raspunsuri si pentru interes.

Da, a trebuit sa platesc cei 37 lei/luna, dar nu numai atat...plus penalizari si majorari.... asta apare pe chitanta, deocamdata m-am linistit cu "Sanatatea".Acum vine intrebarea se pune aceeasi problema si pentru casa de pensii sau nu?
c.peicu:
Eu va dau dreptate dar scopul acestui forum nu este de a discuta sau modifica legile ci de a le aplica asa cum sunt ele, bune sau mai putin bune, din punctul nostru de vedere.

AdiLutas:
In legatura cu plata contributiei la pensie pentru persoanele fara venit este mai simplu din punct de vedere legislativ:
- Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 708 lei, iar nivelul maxim de 10.110 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 708 lei veti plati 222 lei lunar.

Alte discuții în legătură

Retinerea cass din pensie A183 A183 Buna ziua, Tatal me are 60 de ani este pensionar, dar lucreaza incontinuare la o societate privata. Este normal sa plateasca de 2 ori contributia catre ... (vezi toată discuția)
Cas platit pe cont propriu ana_abo ana_abo Este probabil sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca, prin urmare pot sa-mi inchei un contract cu casa de pensii si sa-mi platesc CAS-ul ? Dar cu casa ... (vezi toată discuția)
Cuantumul contributiilor sociale pentru cei fara loc de munca ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! As vrea sa-mi spuneti si mie care sunt contributiile sociale care trebuiesc platite de o persoana care nu are un loc de munca si care vrea sa ... (vezi toată discuția)