avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... \"in dubio pro reo\", cauza Anghel contra Romaniei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

"in dubio pro reo", cauza Anghel contra Romaniei

in ce conditii se poate invoca cauza Anghel contra Romaniei si principiul "in dubio pro reo" in cazul plangerii impotriva pv de contraventie ? am citit despre ele pe net sar sunt nelamurit. am pierdut procesul la prima infatisare, hotararea a fost postata pe portalul just.ro dar nu mi-a ajuns acasa comunicarea sa vad motivarea respingerii. este data "irevocabila", inseamna ca nu mai pot face recurs ? cand am consultat dosarul inainte de inceperea sedintei am vazut ca politia a depus la dosar o intampinare si 4 fotografii cu toate ca in pv scria ca am fost filmat video. din fotografii nu se poate distinge nici macar tipul masinii, nu mai spun ca nr de inmatriculare nu se vede absolut deloc . atunci am solicitat instantei ca bpr sa depuna alte dovezi din care sa rezulte cu certitudine ca autoturismul din fotografii este cel din pv si atunci am invocat cazul Anghel contra Romaniei. nu stiu daca a fost invocat corect in acest caz, dar din spetzele citite pe net am inteles ca nu se poate da o hotarare daca nu se demonstreaza fara dubii vinovatia celui in cauza. intr-una din foto se vede ca era un individ pe trecerea de pietoni in spatele masinii mele, dar am solicitat inregistrarea video intrucat asa scrie in pv iar din fotografii nu se poate decide dinamica desfasurarii evenimentului. concret, mai am vreo sansa sa fac recurs la vreo instanta superiora ? cu motivarea ca in intampinarea bpr scrie ca "contraventia a fost constatata in mod direct de catre agentul constatator iar inregistrarea video constituie un mijloc de proba in sustinerea celor constatate de catre politist", in drept, agentul constatator nu a constatat in mod direct intrucat agentul constatator din pv este cel care a intocmit pv-ul, neavand posibilitatea sa vada incalcarea reg de circulatie (ag constatator care a constatat in mod direct este cel din masina de politie) si faptul ca in conformitate cu art 3.5.1 din norma de metrologie leg NML 021-05 inregistrarile efectuate trebuie sa contina "imaginea autovehicului din care sa poata fi pus in evidenta numarul de inmatriculare" .. s-au sa ma potolesc si sa :(( o luna acasa ?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 00:49, 16 Mai 2011
Daca-mi permiteti, este clar ca din perspectiva Conventiei EDO contraventiile intra si ele in zona penalului, tocmai aceasta concluzie rezulta din Anghel contra Romaniei.

In opinia mea, motivul pentru care nu contravine noua reglementare articolului 2 din Protocolul nr.7 la Conventie (necesitatea a doua grade de jurisdictie in materie penala) este in al doilea aliniat al articolului unde se precizeaza
2. Acest drept poate face obiectul unor exceptii în cazul infractiunilor minore, asa cum acestea sunt definite de lege...
eumarian a scris:

Daca-mi permiteti, este clar ca din perspectiva Conventiei EDO contraventiile intra si ele in zona penalului, tocmai aceasta concluzie rezulta din Anghel contra Romaniei.

In opinia mea, motivul pentru care nu contravine noua reglementare articolului 2 din Protocolul nr.7 la Conventie (necesitatea a doua grade de jurisdictie in materie penala) este in al doilea aliniat al articolului unde se precizeaza
2. Acest drept poate face obiectul unor exceptii în cazul infractiunilor minore, asa cum acestea sunt definite de lege...

bine punctat...dar si sub acest aspect, in opinia mea contraventia trebuia analizata luandu-se in considerare cele trei criterii retinute de CEDO in jurisprudenta ei constanta, respectiv:

- dacă textul normei de drept care defineşte contravenţia aparţine legii penale, în cadrul sistemul legal al statului semnatar
- apoi trebuie determinată natura contravenţiei
- natura şi gradul de severitate al pedepsei care poate fi aplicată persoanei ce se face vinovată de comiterea contravenţiei.

De altfel, Curtea a mai reţinut într-o cauză că, în principiu, caracterul general al normelor care reglementează contravenţia şi scopul pedepselor, cu caracter de prevenire şi pedepsire, este suficient pentru a dovedi faptul că o persoană a fost găsită vinovată de săvârşirea unor fapte cu caracter penal în sensul articolului 6 al Convenţiei. Caracterul penal al contravenţiei este de asemenea dovedit şi de severitatea pedepsei aplicate.

Cred ca este de neaccpetat situatia in care o persoana sanctionata in baza unei HCL (d.e., ca a calatorit in mijlocul de transport in comun fara a poseda bilet) sa dispuna de calea de atac a recursului (dupa ce pe fond i-a fost respinsa plangerea contraventionala), iar o persoana sanctionata in baza OUG 195/2002 pt o contraventie (mult mai grava decat prima, din exemplul dat) ce vizeaza siguranta/integritatea/viata participantilor la traficul rutier, sa-i fie ingradit dreptul de a formula recurs...

Inca o data ne-a fost dovedit cum a inteles legiuitorul sa "reformeze" justitia si sa accelereze procesele, degrevand instantele de plangerile contraventionale pe L. 61/1991 si OUG 195/2002 (care erau/sunt in nr. foarte mare pe rolul instantelor), prin restrangerea unor drepturi fundamentale garantate justitiabililor....
Am cautat si eu decizii de suport pe art. 2 din Protocolul 7 si nu am gasit nimic relevant. Din raportul explicativ al Consiliului Europei rezulta e in puterea statului sa reglementeze astfel infractiunile minore (sau sa instituie un apel in care doar chestiunile de lege sunt examinate, nu si cele de fapt) pe model american. In 1984 s-a adaugat clarificarea ca important pentru definirea "infractiunilor minore" din art. 2, alin 2 din Protocolul 7 este pedepsirea lor prin inchisoare. [ link extern ]

Poate ar fi mai multe sanse printr-o critica de neconstitutionalitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal - articol scris gresit eduard100 eduard100 Buna seara, se poate anula prin contestatie un proces verbal de constatare si sanctionare a unei contraventii (Politia Locala) daca articolul scris de agent nu ... (vezi toată discuția)
Proces verbal ridicare autoturism Radu_Andrei Radu_Andrei Pe 3 iulie mi s-a ridicat ,azi am primit P.V. acum vin si intrebarile: Daca in P.V. nu se dispune imobilizarea(ridicarea)vehiculului este nula ridicarea? Mai ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am fost amendat cu 6×145=870 lei iar la descrierea ... Mihai/2061 Mihai/2061 Buna ziua, am fost amendat cu 6×145=870 lei iar la descrierea faptei scrie ca am condus si la intersectie nu m-am incadrat corespunzator directiei de mers ... (vezi toată discuția)