avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale facturare utilitati contract locatiune pers. juridica ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

facturare utilitati contract locatiune pers. juridica cu pers fizica

Buna ziua

Speta pe care vreau sa o supun atentiei dvs presupune mai multe paliere pe care am sa incerc sa le introduc treptat in discutieI. In esenta este vorba de un contract de locatiune in care proprietarul-locatorul- este de rea credinta si nu isi repecta obligatiile asumate prin contract, detrerminandu-ma in final sa cer incetarea contractului pentru neexecutare culpabila a acestuia.
Pentru inceput ma voi referi la contorizarea utilitatilor (in special a energiei electrice) intr-un spatiu comercial detinut de o pesoana fizica si care e inchiriat (impartit) intre mai multe pers juridice.
In anul 1997, o societate comerciala (in prezent radiata) decide sa cesioneze dreptul de proprietate asupra unui spatiu comercial catre administratorul societatii—unic asociat. Acesta din urma insa nu trece contractul de energie electric pe persoana fizica. Spatiul este partajat si oferit spre inchiriere la 4 persoane juridice.
In anul 2007 firma noastra incheie un contract de locatiune in calitate de locatar (ocupa unul din cele 4 spatii comerciale disponibile) Noi la randul nostru am impartit partea noastra in doua si am subinchiriat-o unei persoane juridice, bineinteles cu acordul proprietarului.
Problema este ca energia electrica pentru toate spatiile oferite spre inchiriere este contorizata de catre un contor principal, in fiecare spatiu comercial existand contoare pasante montate de catre proprietar iar proprietarul nu furnizeaza facturi sau chitante pentru sumele solicitate si platite de locatarii sai pt consumul de energie electrica (se lucreaza la negru ) In contractul nostru de locatiune se stipuleaza insa ca am obligatia de a plati lunar utilitatile potrivit consumurilor noastre, in baza facturilor, insa, fiind persoana fizica, locatorul nu-mi poate elibera facturi (in fapt nici nu mi le arata).Am obtinut totusi de la el niste declaratii in scris in care se admite ca a solicitat si a primit sumele de bani pt energia electrica in baza contorului din spatiul meu.

Este corect sa incaseze de la mine sume de bani doar in baza citirii contorului pasant din spatiul meu? El este proprietarul spatiului insa contractul de furnizare a energiei electrice este trecut inca pe numele acelei societati comerciale (radiate conforma art 5 (3) din L314/2001)
Pot sa-mi deduc cheltuielile ? Imi voi putea trece in contabilitate aceste cheltuieli?
Sunt obligat de lege sa-mi fac contract separat pe numele meu?
Sau locatorul e obligat de lege sa faca modificarea la furnizorul de energie electrica .(adica sa il treaca pe persoana fizica)>? Dar atunci cum se va contoriza curentul dat fiind faptul ca spatiile pe care le inchiriaza sunt toate spatii oferite unor persoane juridice?

Pe de alta parte are dreptul sa solicite vreun ban de la subchiriasul meu avand in vedere contractul de sublocatiune existent intre mine si subchrias.?Poate pretinde sume de bani subchiriasului meu in numele unei societati radiate?

Va multumesc pt rabdarea de a fi cititi acest subiect si imii exprim speranta ca ma veti ajuta cumva sa gasesc o solutie la aceasta problema.

avb_grup
Cel mai recent răspuns: avb_grup , utilizator 12:54, 7 Iulie 2008
1 nu puteti deduce cheltuielile si nici inregistrarea lor in contabilitate, deoarece nu aceti documente prevazute in CF.

2 mergeti si incheiati un contract cu furnizorul de energie electrica, in baza contractului de inhiriere, asfel nu veti avea probleme in contabilitate.

3 nu poate pretinde bani in numele unei persoane juridice radiate.
Multumesc pentru precizari.A mai avea insa cateva nelamuriri:.

1.in contract scrie ca am obligatia " sa suport lunar plata utilitatilor potrivit consumurilor mele, conform facturilor...Plata acestor costuri se face de catre Locatar prin ordin de plata sau numerar, in termenul stabilit in prezentul contract"
Daca nu imi da facturi pot refuza plata curentului consumat de mine?Nu risc nimic?

2.Incheierea unui contract direct cu furnizorul de energie electrica este destul de costisitoare si este o investitie care ii va ramane proprietarului dupa ce plec.E de datoria lui sa faca aceasta lucrare sau nu? Vorbim de un spatiu partajat intre mai multi locatari si toti au aceleasi probleme.

Multumesc


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune, furt de curent , evaziune fiscala avb_grup avb_grup O persoana juridica, sa-i spunem SC Com srl -cu asociat unic—decide in anul1997 sa cesioneze definitiv drepturile de proprietate asupra unui spatiul ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere de spatiu intre firma si pers fizica adina m adina m Societatea mea a inchiriat un spatiu comercial de la o persoana fizica. Cum imi inregistrez in contabilitate cheltuielile cu energia electrica avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere hala productie PaulHaiducu PaulHaiducu Suntem o sociaetate comerciala care am inchiriat o hala de productie unui SRL. Acesta consuma multa energie electrica, care trece prin contorul nostru. ... (vezi toată discuția)