avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietate comuna sau nu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietate comuna sau nu

Sotul meu a cumparat cu 2 ani inaintea casatoriei un teren, iar cu 2-3 luni inaintea casatoriei noastre a scos autorizatia de construire. Casa insa a fost finalizata la trei ani dupa casatoria noastra si am semnat amandoi procesul verbal de receptie. In cartea funciara insa figureaza numai el ca fiind necasatorit, cu toate ca am inscris si procesul verbal.
daca divortam casa va fi considerata bun comun? Am vreo sansa sa mi se atribuie mie casa sau am dreptul macar la despagubiri ptr ce am investit in casa?
Poate sa o vanda fara acordul meu?
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 19:32, 12 Mai 2011
Dar fara a avea dreptul asupra terenului,care a fost legal obtinut de sot inainte de casatorie...Aceasta,in cazul in care utilizatorul va obtine,prin sentinta definitiva ,irevocabila si executorie dreptul de propietate asupra unei cote din cladirea de care facem vorbire.In acest caz avem o alta speta,si anume :

Legislativ, dreptul de superficie si-a gasit reglementarea doar in prevederile art. 11 din Legea nr. 115 din 27 aprilie 1938 pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare.

Printre drepturile reale imobiliare ce trebuie intabulate, textul legii mentioneaza si dreptul de superficie. De asemenea, art. 21 din Decretul nr. 167/1958 privind prescriptia extinctiva enumera printre drepturile exceptate de la aplicarea prevederilor acestui decret dreptul de superficie.

Astfel, dreptul de superficie este o specie aparte a dreptului de proprietate ce nu este reglementata de Codul civil si consta in dreptul de proprietate pe care-l are o persoana, denumita superficiar, asupra constructiilor, plantatiilor sau altor lucrari care se afla pe o suprafata de teren ce apartine unei alte persoane, teren asupra caruia superficiarul va avea un drept de folosinta.

In cazul dreptului de superficie sintem in prezenta unei suprapuneri a doua drepturi de proprietate ce tin de doi proprietari diferiti: dreptul proprietarului asupra terenului si dreptul de proprietate al superficiarului asupra constructiilor, plantatiilor sau a altor lucrari pe care le-a facut pe acel teren, la care se adauga dreptul superficiarului de a folosi terenul proprietatea altuia, in baza caruia el a construit, a plantat sau a efectuat o anumita constructie, plantatie sau lucrare proprietatea lui exclusiva.
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte funciara cladire pe terenul primariei teodorabalan teodorabalan Pot face o carte funciara pe o cladire daca aceasta se afla pe un teren detinut de primarie?Cine trebuie sa faca cartea funciara? (vezi toată discuția)
Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate gaab gaab Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)