avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Carte funciara cladire pe terenul primariei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Carte funciara cladire pe terenul primariei

Pot face o carte funciara pe o cladire daca aceasta se afla pe un teren detinut de primarie?Cine trebuie sa faca cartea funciara?
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 04:58, 2 Februarie 2015
Dumneavoastra vreti sa intrati in legalitate - deci trebuie sa aveti casa intabulata pe numele dumneavoastra ca sa dovediti ca sunteti proprietara.
In situatia expusa suntem în prezenta a doua categorii de drepturi ce apartin la doi proprietari diferiti: dreptul proprietarului asupra terenului si dreptul de proprietate al superficiarului asupra constructiilor, plantatiilor sau altor lucrari la care se adauga dreptul superficiarului de a folosi terenul proprietatea altuia.

Înscrierea dreptului de proprietate asupra construcţiilor şi recunoaşterea dreptului de superficie asupra terenului se face in niste condiţii.
Pentru constituirea dreptului de superficie se cere deci, în primul rând, dovedirea dreptului de proprietate asupra constructiei, iar în al doilea rând fie existenta unei dispozitii legale, fie o conventie încheiata între superficiar si proprietarul ternului.
În sistemul de drept românesc, dreptul de superficie nu se poate naşte decât prin lege, prescripţie achizitivă, legat sau acordul părţilor, iar simplul fapt de a ridica construcţia pe terenul altuia, cu toată buna – credinţă, nu ar putea constitui un drept de superficie în beneficiul constructorului, în lipsa unora din cele patru elemente menţionate anterior.
Dreptul de superficie este un dezmembramânt al dreptului de proprietate care consta în dreptul de proprietate pe care-l are o persoana asupra constructiilor, plantatiilor sau altor lucrari care se afla pe o suprafata de teren ce apartine altei persoane, teren asupra caruia superficiarul va avea un drept de folosinta.



Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la superficie klaudio klaudio in cazul in cre cineva construieste o parte din casa pe terenul vecinului se poate aplica dreptul la superficie? (vezi toată discuția)
Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna sau nu ralucaiulia ralucaiulia Sotul meu a cumparat cu 2 ani inaintea casatoriei un teren, iar cu 2-3 luni inaintea casatoriei noastre a scos autorizatia de construire. Casa insa a fost ... (vezi toată discuția)