avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat la sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat la sanatate

Poate beneficia de servicii medicale gratuite fiul unui angajat? Mentionez ca fiul are 25 ani, a fost si el angajat, dar de 1 an nu mai este angajat si nu are nici o sursa de venit.... un raspuns, va rog.... multumesc....
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 14:08, 17 Mai 2011
Da. Dar trebuie trecut in intretinere la angajat. Angajatul da o declaratie pe propria raspundere ca fiul nu realizeaza venituri si il declara coasigurat. Fiul trebuie sa aduca de la administratia financiara de unde apartine o adeverinta in care se specifica ca nu realizeaza venituri.
Angajatul beneficiaza totodata si de deducere personala pentru fiu, la stabilirea venitului impozabil pe salariu.

PS: Dupa ce este declarat coasigurat, angajatorul elibereaza adeverinta angajatului in care specifica ca are coasigurat pe ................................ cu CNP.............................. .Acesta se va prezenta la medicul de familie sau orice alt medic, cu acea adeverinta si va beneficia de servicii medicale compensate sau gratuite dupa caz.
Succes.
SECTIUNEA a 8-a
Documentele justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei

ART. 20
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii in una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
a) pentru copiii in varsta de pana la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de nastere, dupa caz;
b) pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani, cu act de identitate si cu un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document din care sa rezulte ca au calitatea de elev sau student, precum si cu o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca;
Deci potrivit Ord. 617/13.08.2007 mai poate fi asugurat un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat MITULINA MITULINA Buna ziua. Sunt insarcinata, nu lucrez si am terminat si somajul de mai bine de un an. Sotul meu are PFA. As dori sa aflu daca pot fi coasigurat daca eu am ... (vezi toată discuția)
Coasigurat maryuca maryuca Am si eu o intrebare : un cetatean strain poate fi coasigurat al unui cetatean roman salariat? daca da, ce documente trebuie sa solicite angajatorul ... (vezi toată discuția)