avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul supravietuitor are dreptul la mostenirile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul supravietuitor are dreptul la mostenirile ,,primite'' de sotia decedata???

In aceeasi casa locuiesc 2 familii: bunicii (din partea mamei), parintii si cei 2 copi majorii, casa apartinand bunicilor. Mama (fata bunicilor) moare. Nu se dezbate succesiunea. La interval de 6 luni moare bunicul. Iar nu se dezbate succesiunea.La aproape 2 ani, tatal (sotul supravietuitor) aduce in casa o amanta, isi goneste copiii si o terorizeaza pe bunica (soacra lui) de aproape 80 de ani. El, sot supravietuitor are dreptul de a veni la succesiune pentru partea de casa din partea bunicului, avand in vedere ca la data decesului sotiei, bunicul (tatal sotiei) inca traia? Si daca da, asta inseamna ca daca sotia decedata mai ,,primeste'' mosteniri peste 5 ani, el vine la mostenire impreuna cu copiii?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: C_CRISTINA , utilizator 19:43, 9 Iulie 2008
sotul supravietuitor este mostenitorul rezervatar al sotiei... din tot ce ar mosteni sotia, el are dreptul
Ar fi bine sa dezbateti mostenirile acelea, inainte de a deveni si mai incalcit decat este si sa va protejati si dvs. cotele care vi se cuvin.
Si atunci la ce ne mai foloseste prevederea Codului familiei, respectiv art.31- Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune;
Ne prevalam de ea doar in caz de divort ???
Nu are treaba art 31 c. fam. cu mostenirea legala.
In caz de mostenire se aplica normele de drept din cadrul mostenirii.

avocat Claudiu Lascoschi
#-o Nu avem retransmitere, ci reprezentare.

Mama din speta (= fiica bunicului) este PREDECEDATA.
La data decesului tatalui ei (bunicul) fiica acestuia nu mai avea capacitate succesorala pentru ca nu mai exista, nu era in viata.

Ca atare nu se pune problema retransmiterii (caz in care ar fi primit si sotul ei parte din ce mostenise ea de la tatal ei) ci problema REPREZENTARII succesorale. Retransmiterea ar fi presupus ca fiica sa fi supravietuit tatalui ei, chiar si o foarte scurta periada de timp. Ori aici nu e cazul.

Mostenesc prin reprezentarea parintelui predecedat doar DESCENDENTII din speta = cei doi copii majori.
Sotul supravietuitor nu mosteneste prin reprezentare, pentru ca una din conditiile reprezentarii este ca reprezentantul sa aiba vocatie proprie la mostenirea lasata de defunct. Nepotii bunicului (copiii fiicei predecedate) au acesta vocatie, dar ginerele nu.

La acest moment casa apartine bunicii care detine jumatate in calitate de proprietara cu defunctul + cota ei succesorala care este de 1/4 din jumatatea mortului. In total bunica are 5/8 din casa. Restul de 3/8 (adica 3/4 din jumatatea bunicului) aparine celor 2 copii majori. (copiii primesc prin reprezentarea parintelui lor predecedat partea care s-ar fi cuvenit mamei lor daca acesta ar fi fost in viata la data decesului tatalui ei = bunicul).

Pe scurt: dezbateti mostenirea bunicului si dati-l afara.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Nepot care mosteneste o bunica (din partea mamei decedate). tatal meu are vreun drept? Bismut Bismut Situatia sta in felul urmator: Mama mea a murit acum 6 ani. La momentul mortii mamei mele tatal meu era casatorit cu mama mea. Tatal meu nu s-a mai ... (vezi toată discuția)
Succesiune (mostenitor decedat inaintea dezbaterii) dobrelucia49 dobrelucia49 in cazul in care unul din mostenitori a decedat inainte de inceperea actiunii succesorale cine vine la mostenire?sotia supravietuitoare sau copiii ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire? serbanmaria serbanmaria Buna!Ma numesc Maria si as dori si eu cateva informatii. Sunt casatorita de 5 ani. Sotul meu are tatal decedat de 20 de ani. Casa in care locuim este pe numele ... (vezi toată discuția)