avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS pe 5 ani in urma?!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS pe 5 ani in urma?!

vreau sa platesc asigurarea medicala pentru mama mea pentru ca are probleme cu inima si trebuie urgent sa mearga la doctor,dar mi sa zis k trebuie sa platesc pe ultimi 5 ani in jur de 1200 lei.ea in acest timp nu a muncit si nu are nici un venit,nu pot face in un alt mod k bani acestia nu ii am,,va rog ajutatima k e urgent:(:sorry:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:08, 16 Mai 2011
1. Din prevederile Ordinului CNAS nr..617/2007, pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita:
Art. 28.
Persoanele care au obligatia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. Contributia în acest caz se calculeaza la salariul minim brut pe tara în vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere. Nivelul majorarilor de intarziere este cel în vigoare la data platii.

Exemplu de calcul pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 august 2007 se adreseaza casei de asigurari de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. In urma verificarilor casa de asigurari de sanatate constata ca, în termenul de prescriptie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, aceasta persoana nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de baza are obligatia sa plateasca contributia pe 6 luni (1 februarie 2007-31 iulie 2007), calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara în vigoare la data platii, precum şi majorari de intarziere la nivelul în vigoare la data platii. Data de la care incepe sa curga perioada de 6 luni incepe de la data de 1 august 2007. Dupa efectuarea acestei plati persoana în cauza are obligatia platii lunare a contributiei la fond, calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, daca nu realizeaza venituri impozabile.


2. Incercati la CJAS cu aceasta prevedere legala.
in primul rand va multumesc pentru timpul acordat,,articolul de mai sus nu prea lam inteles,dar daca mama mea nu are nici un venit decat niste pamanturi nu poate beneficia de ajutor social?si apoi am citit un articol ca dak ai ajutor social beneficiezi si de asigurare medicala.......e adevarat?
1. Va mai redau din Legea 95/2006:
Art.259...
...
(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat:
a) sã achite contribuţia legalã lunarã pe ultimele 6 luni, dacã nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculatã la salariul minim brut pe tarã în vigoare la data plãţii, calculându-se majorãri de întârziere;

2. Sa mearga la Primaria de care apartine sa vada daca se incadreaza in prevederile legale pentru a primi ajutor social.

3. Tot din Legea 95/2006:
Art.213...
(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre urmãtoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
...
g) persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...
am inteles,,am sa ma interesez la primarie sa vad ce se poate face.dar daca se incadreaza sa primeasca ajutor sacial tot trebuie sa ploateasca din urma?
Asta va poate spune numai CJAS. Cred tot trebuie sa plateasca restantele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate chance1 chance1 Buna ziua! Am inteles ca fratele meu (fara loc de munca, care se afla in intretinerea mea)nu poate fi coasigurat in sistemul public de sanatate. Daca ar ... (vezi toată discuția)
Contributia asig.sanatate genni genni Buna ziua. Cine ma poate ajuta in urm.caz? Un coleg de-al meu este angajat la firma unde lucreaza din august 2012, iar sotia lui este coasigurata intrucat nu ... (vezi toată discuția)
Coasigurat sãnãtatea dan40 dan40 Lucrez de 4 luni,înainte am lucrat câțiva ani în străinătate:(( . Acum casa de asigurări îmi cere plata pe șase luni retroactiv:stunned: ... (vezi toată discuția)