buna ziua.as avea nevoie de ajutorul dv.pt cateva arspunsuri,si anume.1.cine este obligat sa plateasca analizele periodice ale unui angajat din comertul alimentar,2.dar cursul de igiena?specific ca am problema cu patronul prin refuzul plati acestor analize,spunindu-mi ca nu e obligatia lui de a le plati,zicand ca nu scrie nicaieri in codul munci asa ceva,daca are dreptate va rog sa-mi spuneti,si ca sa pot sa ai demonstrez va ros sa ami aratati si articolele din cod pt a lamuri pe toata lumea,pt ca din salariul de 700 ron nu prea ami permit sa le platesc,iar in contractul de munca nu am stabilit asa ceva,va multumesc anticipat si astept raspuns
deci control in lipsa cursului de sanatate,sau a analizelor il face itm-ul si ei asa am retinut nu ma pot amenda pe mine ci pe patron si deci in concluzie nu sunt obligat sa mi le fac daca nu mi le plateste,nu?ca eu oricum nu voi fi amendat ,va multumesc ps.scuze de insistenta dar trebuie sa fiu bine documentat
1. Daca angajtorul va trimite la cursuri sunteti obligat sa va duceti dar nu le veti plati dvs. ci angajatorul.
2. Sa nu semnati nici un act aditional sau un contract de scolarizare prin care sunteti oblitat sa platiti cursurile.
3. Daca se intampla altfel faceti o sesizare la ITM.
mda, este adevarat ca angajatorul are toate obligatiile de mai sus, insa, e putin probabil ca angajatorul sa nu afle responsabilul, dupa cum stau lucrurile la noi, poti gandi, insa cu voce "mica" sau in "gand", in momentul in care ai sesizat itm, trebuie sa ai facuta si "valiza", pentru orice eventualitate, in mod normal nu ar trebui ca o institutie a statului sa faca verificari daca angajatorul respecta aceste prevederi legale ? cu atat mai mult cu cat se arhi-stie ca angajatorii aproape niciodata nu respecta aceste prevederi si nu numai, se stie ca il obliga pe angajat sa achite aceste obligatii financiare, si, desi se stie se paseaza in spatele angajatului acest lucru desi se stie ca il poate costa locul de munca !!!.
cred ca d-nul Tudor Valeriu,greseste ....
1.precizare conform careia angajatorul are obligatia sa plateasca analizele mediale la angajare ,era o eroare ,reparata de noul Cod al Muncii ,care precizeaza printre altele :certificatul medical vizat de medicul de medicina muncii trebuie sa fie emis inainte de data inregistrarii contractului de munca!Lucru firesc ,care ne arata ca devii angajat la semnarea contractului de munca ,iar angajatorul nu este obligat sa te angajeze decat dupa ce faci dovada ca esti apt ptr postul ptr care urmeaza sa fii angajat.
2.confort art.193 (2)...obligatiile salariatului in raport cu angajatorul care a suportatat cheltuielile de formare profesionala se stabilesc cu acordul partilor si fac parte integranta din contractele individuale de munca!
3.angajatorul este obligat sa plateasca doar verificarile medicale periodice .
4.daca este precizat in fisa postului ,anexa la contractul individul de munca ,ca aveti obligatia sa va prezentati la medicul de medicina muncii conform unui grafic/anunt/instiintare sau la expirarea valabilitatii certificatului medical,sunteti bun de plata .....sau de desfacera contractului de munca!