buna ziua.as avea nevoie de ajutorul dv.pt cateva arspunsuri,si anume.1.cine este obligat sa plateasca analizele periodice ale unui angajat din comertul alimentar,2.dar cursul de igiena?specific ca am problema cu patronul prin refuzul plati acestor analize,spunindu-mi ca nu e obligatia lui de a le plati,zicand ca nu scrie nicaieri in codul munci asa ceva,daca are dreptate va rog sa-mi spuneti,si ca sa pot sa ai demonstrez va ros sa ami aratati si articolele din cod pt a lamuri pe toata lumea,pt ca din salariul de 700 ron nu prea ami permit sa le platesc,iar in contractul de munca nu am stabilit asa ceva,va multumesc anticipat si astept raspuns
ai citit tot topicul? sau pur si simplu nu te poti desprinde de ideea ca trebuie sa ai fisa medicala la angajare, nu ai priceput ca persoana in cauza nu o interesa fisa medicala la angajare ci controlul periodic si cursurul de igiena???????
responsabilitatea majora a salariatului este diferita de cea a angajatorului.....e normal , nu? sa fie diferite!
limba romana este o limba universala, folosesc gramatica universala ( apropo de argumente legate de o litera sau alta......puteam sa argumentez si ca am gresit si recunosc, dar e la alegere....cum doresti ...optional, oricare din raspunsuri iti place mai mult)
retoric?
.. cine sta 4 ani in instanta sa platesca nu stiu cat un avocat ca sa iti recupeze un amarat de certificat de nu stiu ce.... chiar daca salariatul te lasa balta, cu toata clauza de timp pe care nu are voie sa plece....
mda, pentru "stelutamaria", pentruca ai intrat la art. 194, 195, trebuie sa iei in calcul si prevederile art. 190, si, daca pot sa fac o paranteza, legat de aceasta, cum poate fi caracterizat un angajator care, la o perioada de peste 10 ani, nu a organizat nici un fel de program de formare profesionala pentru angajati dintrun sector balnear, care au contact nemijlocit cu pacientii - desigur angajati care au obligatii se serviciu in mod direct cu tratamentul in sine, incadrand pe aceste posturi, oameni ca si necalificati, asa cum am aratat fara a organiza nici un fel de curs de formare profesionala sau calificare/recalificare si aici inchid paranteza, si pentruca este vorba de analizele medicale periodice si acestea sunt in mod arbitrar directionate spre "buzunarul" angajatului, si, toate cele de mai sus, desi, casele de pensii si itm, au obligatia, unii a verificarii conditiilor in cauza, constatati ca, dupa punerea in aplicare a noilor prevederi in domeniul muncii, eforturile sunt axate - pentruca noile prevederi sunt "calde" - pe intrarea in legalitate a angajarilor, oare de ce nu a fost acelasi interes si pentru vechile prevederi care si ele avea sanctiuni pentru angajari "la negru", desigur ca, si pentru cazul "analizelor medicale" se vor lua masuri dar doar in situatia in care, un "ales" va avea un "interes", in rest se pare ca indiferent de prevederi si legi, nu va misca nimeni un "deget", mai mult, avem legi si prevederi care se bat "cap in cap" situatie care duce la controverse, neclaritati intre angajat si angajator, ramanand ca, cine e "mai tare in parcare" sa-si impuna punctul de vedere, angajatorul ca e cel care te plateste si iti poate demonstra ca e "Dumnezeu pe mosia lui indiferent de legi" sau angajatul care, daca isi poate permite sa-si piarda locul de munca, sa-i demonstreze angajatorului ca a incalcat legea, cu riscul desigur de a pleca spre alt angajator, si desigur nu toti trebuie bagati in aceiasi "oala", exista si "exceptia si regula" in ambele variante.
sunt de acord cu tine sunt si lacune legislative si nu putine dar odata ce te-ai apucat sa impui un anume curs de perfectionare scoate si banul ca in fond si la urma urmei tu (angajatorul) ai de beneficiat - personal bine instruit care isi indeplineste atributiile cu profesionalism => clienti multumiti si evident mai multi.
pentru macovei2000
cum ai ajuns direct in instanta pentru recuperarea banilor cheltuiti cu formarea profesionala? este o interpretare eronata si am sa iti explic si de ce:
daca angajatul a inaintat demisia dupa ce s-a vazut ,,scolit'', (nu trebuie sa uitam ca in momentul trimiterii la cursuri angajatorul de comun acord cu angajatul incheie un act aditional conform art 195 din codul muncii) va suporta cheltuielile proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita in actul aditional.
aici se naste intrebarea cum il faci sa plateasca? simplu toti angajatii sunt platiti in luna curenta pentru luna anterioara lucrata, deci la semnarea fisei de lichidare se va intocmi documentatia necesara pentru retinera din restul de plata care ar trebui sa il ia. probleme apar in cazul in care restul de plata este zero. dar atata timp cat un om lucraza nu are cum sa fie restul de plata zero.