avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Sa revenim la scrierea cu î din i !
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Sa revenim la scrierea cu î din i !

Buna ziua,

Dragi colegi de forum, va propun o dezbatere cu privire la revenirea la vechea scriere in limba romana.

Va descriu deci, motivele dorintei mele.
Iata-ma citind pe internet pe diverse si variate forumuri, subiecte postate de oameni diferiti. Constat cu stupoare ca multi dintre acestia nu s-au acomodat cu scrierea cu â din a, de fapt, n-au inteles aproape nimic din minunatele reguli.
Din pacate, am observat ca foarte multi cetateni pun â la inceputul cuvantului de unde si aparitia unor cuvinte ce ne „zgarie„, daca imi permiteti „retina„, gen: ânceput, ânvațătoare, ân s.a.
Totodata, cu parere de rau spun ca multi nu reusesc sa faca diferența intre cuvintele normale si cele formate prin adaugarea prefixului, deci ... nici nu se poate pune problema folosirea î-lui din i in cadrul cuvantului „reîntregire„, de ex., evident fiind scris „reântregire„#-o.
Nu sunt de acord nici cu scrierea impreunata a „niciun„ și „nicio„.

Nu credeti ca ar fi bine sa revenim la vechile reguli?
Astept, cu nerebdare :), opiniile voastre.
Cel mai recent răspuns: georgetrif2004 , utilizator 14:36, 15 Noiembrie 2011
1. Faptul ca unii nu se adapteaza la noile (vechile, totusi) reguli nu inseamna ca trebuie sa revenim la regulile stabilite de Academia Romana. Aceste persoane nu stiau nici inainte gramatica asa ca...
2. Nici eu nu sunt de acord cu "niciun", "nicio" si nici nu le voi folosi, mai ales ca Academia Romana permite ambele (!?) forme de scriere.
3. In rest aveti mare dreptate in tot ce spuneti. Uitati-va numai la TV si sa vedeti mostre de necunoastere a limbii romane.
Scrierea cu 'a' inloc de 'i' a fost o idee proasta a cuiva dupa '89. In limba veche se scria cu 'i' nu cu 'a'. 'A'- a aparut pe tava odata cu indobitocirea referitoare la asa-zisa 'romanizare'.
Iar aberatii gen 'nicio' nu-s au locul clar in limba romana, dar se pare ca unii vor sa o batjocoreasca intentionat.

Dar na... PoateInCurandVomScrieAsaCaNuAvemNevoieDeSpatii. Am face economie de 25-40% la hartie.
As zice ca, "mi-ati luat vorba din gura". Da, foarte multi nu stiu unde sa foloseasca â si unde î. Iar daca nu sint scrise cu diacritice e aproape imposibil sa ghicesti ce a vrut sa scrie acolo. Mai nou, am observat si eu â la inceputul cuvintelor (si nu vorbesc de cele compuse) culmea, la cei tineri care au inceput ortografia cu â. Noi cei batrini parca am inteles mai bine cind si cum se folosesc desi eu, dupa cum vedeti, folosesc î. Atita timp cit se permite si stiu ca asa sigur nu gresesc...
Pentru @BX: in limba "stra"veche, adica pe vremea parintilor sau bunicilor, se scria intr-adevar cu â dar nu asa complicat ca acum. Adevarat, schimbarea a fost ideea cuiva care nu avea activitate la academie si... uite asa am complicat si stricat limba. Biata limba romana!
...Pentru că, prin readoptarea lui â din a, ortografia românească se complică în mod artificial, introducîndu-se un criteriu mecanic, arbitrar şi străin spiritului limbii române: acela dacă un sunet se află în interiorul cuvîntului sau la una din extremităţile sale. Ar trebui, e.g.°, să scriem a târî (cu două litere diferite pentru exact acelaşi sunet), dar eu târâi (schimbînd din nou litera, pentru că e în altă poziţie)… A scrie un sunet într-un fel dacă e-n corpul cuvîntului şi-n alt fel dacă e la unul din capete e o procedură care sfidează claritatea latină a limbii române şi principiul dominant fonetic al ortografiei româneşti, conform căruia un sunet sau un grup de sunete se transcrie (aproape) întotdeauna cu aceeaşi literă, respectiv cu acelaşi grup de litere. Au spus-o mari cărturari, atît români (Rădulescu-Motru, A.Scriban, Philippide, Densusianu, G.Ivănescu, G.Ibrăileanu, E. Coşeriu, Mioara Avram) cît şi străini (A. Meillet, R.Lepsius, Alf Lombard).

sursa:
[ link extern ]
BX a scris
Dar na... PoateInCurandVomScrieAsaCaNuAvemNevoieDeSpatii. Am face economie de 25-40% la hartie.


Desi personal sunt de acord si cu i din a, si nu niciun (pe baza paralelei cu vreun/vreo), e foarte amuzant citatul. Tot pentru latinizare, asa erau si inscriptiile latine, fara punctuatie DECEBALVSPERSCORILO

Alte discuții în legătură

Scrierea cu diacritice în cererile adresate instanței CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua, intreb deoarece cineva mi-a atras atentia sa am grija cum formulez o contestatie (in cazul meu de rovinieta). Mi-a spus ca sa am grija pe langa ... (vezi toată discuția)
Traducere buclucașã MeGabyS MeGabyS Sunt novice în domeniul traduceri, si azi m-am confruntat(și încă mă confrunt) cu o mare dilemă: am primit o traducere cu greșeli (în textul ... (vezi toată discuția)
Datele din registrul agricol-date de interes public Maryana@ Maryana@ potrivit art 2 alin 3 Normele tehnice de completare a registrului agricol pentru perioada 2015-2019 din 29.04.2015, (3)Toate datele din registrul agricol, ... (vezi toată discuția)