avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... OBLIGAÞIILE AGRICULTORILOR FAÞÃ DE ZILIERII ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

OBLIGAÞIILE AGRICULTORILOR FAÞÃ DE ZILIERII PRESTATORI ÎN TIMPUL SEZONULUI

Salutări cordiale tuturor...
Am fost pus în dilemă mai dăunăzi când un amic mi-a adresat întrebarea : ce obligaţii am eu faţă de zilierii care mă sprijină la munca câmpului (trei la număr) pentru a fi în regulă? Nu încape discuţie cu privire la plata zilei de muncă...ci dacă trebuie să declare la vreo instituţie, dak trebe să încheie vreo formalitate (convenţie, contract) cu zilierii; contabilitate; CAS, etc.
De precizat că persoana este producător agricol înregistrat.
Mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: nickbrai , utilizator 07:27, 25 Septembrie 2011
nickbrai a scris:

Salutări cordiale tuturor...
Am fost pus în dilemă mai dăunăzi când un amic mi-a adresat întrebarea : ce obligaţii am eu faţă de zilierii care mă sprijină la munca câmpului (trei la număr) pentru a fi în regulă? Nu încape discuţie cu privire la plata zilei de muncă...ci dacă trebuie să declare la vreo instituţie, dak trebe să încheie vreo formalitate (convenţie, contract) cu zilierii; contabilitate; CAS, etc.
De precizat că persoana este producător agricol înregistrat.
Mulţumesc anticipat.


Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 276, din 20 aprilie 2011.

Actul normativ reglementeaza raportul dintre persoanele care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru diverse persoane juridice, care vor intocmi registrul de evidenta a zilierilor pentru a tine evidenta zilnica a zilierilor.

Legea publicata in Monitorul Oficial prevede ca plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier, si anume 16% calculat la remuneratia bruta, este in sarcina beneficiarului. Impozitul se vireaza in conformitate cu prevederile art. 58 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, potrivit noii legi, raportul dintre zilier si beneficiar se stabileste fara incheierea unui contract de munca.

Activitatea desfasurata de zilieri nu confera acestora calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.

Totodata, pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.

Se prevede, in acelasi timp, ca varsta minima a persoanelor care desfasoara activitati de acest tip de activitate sa fie de 16 ani. In acelasi timp, perioada maxima pentru prestarea activitatilor pentru acelasi beneficiar este de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.

Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie a carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti, in valoare de cel putin 2 lei/ora si cel mult 10 lei/ora. Plata se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru, inainte de semnarea in Registrul de evidenta a zilierilor, de catre zilier si de beneficiar. In actul normativ se prevede ca dovada platii remuneratiei zilnice sa se faca prin semnatura zilierului in Registrul de evidenta a zilierilor.

Conform legii nr. 52/2011, activitati cu caracter ocazional se pot presta in urmatoarele domenii:
a) agricultura;
b) vânatoare si pescuit;
c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d) piscicultura si acvacultura;
e) pomicultura si viticultura;
f) apicultura;
g) zootehnie;
h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale,
publicitate, activitati cu caracter cultural;
i) manipulari de marfuri;
j) activitati de intretinere si curatenie.

Registrul de evidenta a zilierilor

“Beneficiarul are obligatia sa inregistreze in Registrul de evidenta a zilierilor, in ordine cronologica, toti zilierii cu care are raporturi de munca in baza prezentei legi. Registrul se intocmeste zilnic, exceptând perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor”, se prevede in noul act normativ. Pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, beneficiarul va inainta inspectoratului teritorial de munca unde isi are sediul, un extras al Registrului de evidenta a zilierilor continând inregistrarile din luna precedenta.

Obligatiile beneficiarului

Legea zilierilor prevede, in acelasi timp, si obligatiile pe care le are beneficiarul:
- infiintarea Registrul de evidenta a zilierilor si completarea lui, inainte de inceperea activitatii;
- prezentarea Registrului de evidenta a zilierilor organelor de control abilitate;
- instruirea si informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, riscurile si pericolele la care poate fi expus in exercitarea activitatii si drepturile zilierului. Instruirea are loc zilnic, inainte de inceperea activitatii;
- plata remuneratiei convenite catre zilier, la sfârsitul fiecarei zile de lucru;
- asigurarea, pe propria cheltuiala, a echipamentelor de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier.

Amenzi de pana la 20.000 de lei

Depasirea perioadei maxime de lucru pe an sau a duratei zilnice de munca se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei. Aceeasi amenda este prevazuta si in cazul in care beneficiarul nu respecta limitele stabilite de lege cu privire la remuneratia zilnica.

Beneficiarul care nu respecta obligatiile prevazute de noul act normativ cu privire la tinerea registrului si completarea lui risca o amenda de 6.000 lei.

Totodata, neplata impozitului de 16% datorat de beneficiar atrage plata unei amenzi de 20.000 de lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se efectueaza de catre inspectorii de munca si Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Trebuie sa fie inregistrat ca societate comerciala. Ca impozit se plateste doar 16% pe suma care o da zilierilor.
Pentru asigurarea unei evidenţe unitare referitoare la utilizarea forţei de muncă a lucrătorilor zilieri, beneficiarul de lucrări, completeaza la zi registrul.
Multam fain.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca la negru flori1807 flori1807 Lucrez la o ciupercarie de 5 ani, in tot acest timp am avut contract de munca doar cateva luni pe 2ore/zi.De un an semnam de 2 ori pe luna in registrul de ... (vezi toată discuția)
Zilierii pitirut pitirut In ce priveste angajarea zilierilor,dupa noile prevederi ale Codului Muncii,ar putea cineva sa-mi spuna ce retineri se fac asupra venitului zilierului( eu stiu ... (vezi toată discuția)
Declaratia 200 marryradu marryradu Am o asociatie de proprietari si pt femeia de servici care e ziliera depun declaratia 100 si pentru mine administrator decl 112. In februarie pentru ea am ... (vezi toată discuția)