avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum poate trece vama un minor?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum poate trece vama un minor?

eu am facut la copilul meu pasaport strain .Vreau sa ma duc an Rusia.Am s-al pot trece peste granite fara procura de la sot?
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 18:04, 18 Mai 2011
daca sunteti cetateni moldoveni, nu aici trebuie sa intrebati, ci in moldova ca de acolo iesiti
Sunati la 0219590,politia de frontiera si ei va dau toate detaliile,sa nu aveti surprize pe urma!
Pentru ca cred ca ar fi o obligatia fiind el fiul de moldovean sa le inregistrez ca tare in Republica Moldova, mai antai spui drumul. Dar supuzand ca nu este obligat, este aplicabila prevederile mai jos. Daca vrei sa il faci pasaport moldovesc, s-o vedem:

Legea moldoveanca in principiu spune ca este posibil calatoriile minorilor acompaniati de unul dintre parinti. [ link extern ]
Constituie exceptia daca vrea sa se domicilieze in strainatate: Art. 1,(4)
În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare.


Conform [ link extern ]

Despre viza:
Cetăţenii Republicii Moldova pot călători fără vize în următoarele ţări:

a.Armenia b.Azerbaidjan c.Belarus d.Georgia e.Kazahstan f.Kirgizstan g.Peru
h.Rusia i.Tadjikistan j.Ucraina k.Uzbekistan l.San Marino

Fiind un drept ai copilului nu ai decat sa le exerciteti in numele lui, si anume: el poate fi un cetatean moldovesc (impreuna cu celalalta cetatenia); desi e posibil si e bine s-o inregistrez actul de nasterea, si le obtineti pasaportul moldovean. (pastrand cu tot celalalta cetatenia). Fiind problema ca tatalui este in Rusia, si este necesar consamtamantul celalt parinte, mai bine ar fi bine ca sotul sa va faca o autorizatie speciala pentru asa ceva la ambasada moldoviei in Moscu. Aflati mai multe detalli aici:
[ link extern ] /
Titluri de calatorie pentru copiii nascuti in străinătate
Daca copilul era in afara gradinitei moldevene,copiii nascuti in străinătate, care au cel putin un parinte ce este cetatean moldovean, sunt cetateni moldoveni. Pentru a se deplasa in Republica Moldova, Secţia Consulară a Ambasadelor elibereaza, la cererea parintilor, un titlu de calatorie; in acest sens se vor deplasa la sediul Secţiei Consulare a Ambasadei ambii parinti (daca ambii sunt cetateni moldoveni), fara copil, cu urmatoarele documente:
◦pasapoartele (original si copie xerox);
◦certificatul de nastere al copilului, eliberat de autoritatile străine si in care sunt inscrisi parintii (original si copie xerox).
◦doua fotografii ale copilului;
In cazul in care numai unul dintre parinti este cetatean moldovean, acesta se poate prezenta singur la Secţia Consulară a Ambasadei, prezentand pe langa documentele mentionate mai sus, declaratia autentificata notarial a celuilalt parinte privind acordul acestuia pentru eliberarea titlului de calatorie in Republica Moldova.

Dar o data in Moldovia, documentul eliberat in conditiile de mai sus este valabil numai pentru o calatorie in Republica Moldova. In vederea reintoarcerii in străinătate, va trebui transcrisa nasterea copilului in Republica Moldova si obtinerea unui certificat de nastere moldovenesc, în baza caruia va fi eliberat pasaportul cu care va putea iesi din tara.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nou-nascut moldovean in romania Ravykutza07 Ravykutza07 Buna! Sunt studenta din Basarabia si invat in Romania. Sotul meu, fiind si el student, este la fel din R.Moldova. La moment suntem in asteaptarea pruncul ... (vezi toată discuția)
Copil minor adysora adysora Buna ziua Sotia (care este din Republica Moldova, inca nu a dobandit cetatenie romaneasca) urmeaza sa nasca in decembrie acolo. As vrea sa stiu cum se optine ... (vezi toată discuția)
Cetățean moldovean-unde preschimb buletinul după căsătoria ... Adevar2 Adevar2 Cetățean moldovean-unde preschimb buletinul după căsătoria cu un român și de ce acte am nevoie. Buna ziua!Am cunoscut un român pe internet și am ... (vezi toată discuția)